POTHVAT

VELIKI USPJEH NEUROKIRURŠKOG TIMA U KB DUBRAVA: MEDICINSKO ČUDO U REŽIJI DOKTORA CHUDYJA Nepokretni dječak prohodao tri mjeseca nakon operacije

Dr. Darko Chudy, neurokirurg u KB Dubrava
 Dragan Matić / CROPIX

Neurokirurški tim u Kliničkoj bolnici Dubrava ostvario je novi uspjeh, piše HRT.

Desetogodišnjaku iz Dalmacije, koji je zbog rijetke bolesti postao nepokretan, ugrađen je duboki stimulator mozga te je samo tri mjeseca nakon operacije prohodao.

Roditelji dječaka čak su pet godina tragali za dijagnozom sve dok nisu saznali da je riječ o rijetkoj bolesti - distoniji. To je stanje u kojem mozak nema kontrolu nad mišićnim aktivnostima i uzrok je svih problema njihova sina.

Za pomoć su se obratili profesoru Darku Chudyju u KB Dubrava. Tako je njihov sin operiran prije tri mjeseca, a rezultati su, kako kažu, nevjerojatni. Naime, dječak sve razgovjetnije govori, samostalno sjedi, kontrolira pokrete i hoda, piše HRT.

- Osjećam se super. Meni je to ka' novi rođendan. Ne znam kako bi to opisao k'o roditelj. Velika je stvar imati dijete, problem s djetetom, pa nakon toga da sve ide na bolje. To je savršeno - rekao je dječakov roditelj za HRT.

Prof. dr. sc. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava, kazao je kako očekuje da se dječak osamostali te da ima životne šanse kao i svi drugi dječaci. Da su pomaci sve vidljiviji, kaže i dječakova fizioterapeutkinja Veronika Paradžik.

- Tek nakon ugradnje stimulacije fizikalna je imala smisla -rekla je Paradžik.

Dječak sad ide u toplice te se očekuje da će njegovo stanje biti sve bolje i bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:57