PRIZNANJE

VELIKI USPJEH U KARIJERI BIVŠEG ŠEFA NEUROLOŠKE KLINIKE U ZAGREBU Dr. Kraincu prestižna nagrada za istraživanje Parkinsona

Arhivska fotografija. Na slici: prof. Ivan Đikić, Miroslav Radman, prof. Dimitri Krainc.
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Prof. Dimitri Krainc, bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ovogodišnji je dobitnik ugledne američke nagrade Javits za svoja istraživanja Parkinsonove bolesti.

Nagradu Javits dodjeljuje američki Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar istaknutim znanstvenicima koji su došli do važnih otkrića na području neuroloških znanosti. Nagradu je 1983. godine utemeljio američki Kongres u čast senatora Jacoba Javitsa iz New Yorka koji je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) i bio veliki pobornik istraživanja neuroloških oboljenja.

Novac za istraživanje

- Iznimno sam počašćen ovim priznanjem koje omogućava dodatno financiranje naših istraživanja Parkinsonove bolesti. Moramo napraviti još mnogo toga prije nego što nađemo lijek pa je jako važno imati dovoljno sredstava - rekao nam je prof. Dimitri Krainc (51), predstojnik Odsjeka za neurologiju na Northwestern Universityju u Chicagu. Parkinsonova bolest nastaje zbog smanjenja lučenja dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. Zbog toga oboljeli gube sposobnost voljnog kretanja, mišići im postaju ukočeni, a ruke podrhtavaju.

Povratak u RH

- Diljem svijeta milijuni ljudi pate od Parkinsonove bolesti i oni ne žele da manjak novca za istraživanja bude prepreka koja će onemogućiti napredak. Ti pacijenti također žele da svi mi kliničari i istraživaci, bez obzira na nacionalne i druge granice, surađujemo kako bismo našli odgovarujući lijek ili terapiju - dodao je Krainc.

Naš sugovornik osnovnu je i srednju školu završio u Sloveniji, a Medicinski fakultet (MF) u Zagrebu.

- Majka mi je Zagrepčanka i godinama sam slušao kako je Medicinski fakultet u Zagrebu najbolji u regiji. Bio sam uvijek zahvalan nastavnicima za odličnu edukaciju - rekao je Krainc ranije za Jutarnji. Nakon diplome se znanstveno usavršavao na Harvardu, te na Općoj bolnici Massachusetts gdje je završio i specijalzaciju iz neurologije. U jesen 2003. vratio se u Hrvatsku kao predstojnik Neurološke klinike KBC-a Zagreb i profesor na Medicinskom fakultetu.

Bio je i voditelj Centra za funkcionalnu genomiku. No, njegov povratak u Hrvatsku bio je neuspješan pa se vratio u Ameriku. Nakon više od dva desetljeća rada na Harvardu, 2013. prešao je na Northwestern University. Odsjek za neurologiju, koji vodi, rangiran je kao jedan od 10 najboljih u SAD-u na osnovi kliničkih, istraživačkih i medicinskih parametara, a Krainc je i direktor Centra za rijetke neurološke bolesti.

- Naš je fokus razviti sve aspekte personalizirane ili precizne medicine za neurološke bolesti - zaključio je Krainc.

Tajna eliksira mladosti

Prije pet godina Dimitri Krainc otkrio je da bi rapamicin, eliksir mladosti s Uskrsnih otoka, mogao biti lijek za djecu oboljelu od progerije, neizlječive bolesti koja dovodi do ubrzanog starenja i smrti djece u dobi od 12 ili 13 godina. Progerija pogađa jednu od osam milijuna beba, a ta djeca stare šest do osam puta brže nego ostala. Opada im kosa, koža im postaje tanka i prozirna, zglobovi su im artritični i izgledaju kao starci iako još nisu doživjeli ni tinejdžersku dob. Naposljetku, umiru od moždanog udara ili infarkta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14