TEHNOLOGIJA

VELIKO OLAKŠANJE U NASTAVI Od sada svi profesori, studenti i nastavnici imaju pravo na besplatne instalacije Officea 365

Zagreb, 040914.Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, fotografiran u svojem uredu u ministarstvu.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Svaki student, profesor i znanstvenik u Hrvatskoj od danas ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje - tablete i pametne telefone. Besplatan pristup alatima u oblaku - u kojemu svaki korisnik može pohraniti 1 terabajt podataka, omogućili su Microsoft Hrvatska, Ministarstvo obrazovanja i Sveučilišni računski centar (SRCE).

- Postoji samo jedan preduvjet za zemlju znanja, a to je uvođenje tehnologija. Zato od buduće vlade očekujem da obrazovanje postavi na prioritetno mjesto, poveća izdvajanja i uvođenje IT-a u nastavu od prvog razreda osnovne - izjavio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska. - Programiranje umjesto šaranja po školskoj ploči, igranje s robotima i 3D printeri moraju postati stvarnost u školama - poručio je.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar objasnio je da besplatne instalacije kakve su već dobili učenici i nastavnici u školama, a sada i studenti, olakšavaju učenje i prezentaciju naučenog gradiva; omogućuju suradnju na projektima kroz zajednički rad na dokumentima, razmjenu informacija i međusobnu komunikaciju putem, primjerice, Skypea. Poštanski sandučić svakog korisnika ima kapacitet od 50 GB, a moguće je slati privitke veličine do 150 MB. Svaki fakultet odsad na Yammeru može kreirati vlastitu društvenu mrežu s olakšanom komunikacijom i radom.

- Nastava ex cathedra ustupa mjesto modernoj nastavi. Moramo podići konkurentnost Hrvatske i to sigurno nećemo uspjeti šivanjem košulja i štancanjem bižuterije. Konkurentni možemo postati visokim tehnologijama - izjavio je Mornar.

Uslugom je zadovoljan i rektor Sveučilišta Damir Boras, dok Zoran Bekić, direktor SRCE-a, zaključuje da bez novih tehnologija nema modernog obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:11