BLAGO POD ZEMLJOM

VELIKO OTKRIĆE U ZLATNOJ JAMI NA MOSORU Speleolozi pronašli četiri kilograma zlatnika i nakita neprocijenjive vrijednosti

Točno 61 zlatnik, 23 zlatne ogrlice, 7 narukvica ukupne težine 4,2 kilograma otkrili su u petak u Zlatnoj jami na Mosoru članovi Dalmatinskog speleološkog saveza. Na ovo veliko otkriće i pravo blago pod zemljom naišli su pri redovitom biospeleološkim istraživanjima koje provode na svim dalmatinskim planinama pa tako i na Mosoru, javlja Slobodna Dalmacija.

- Već smo nekoliko puta obišli područje oko Zlatne jame, naišli smo na veliki broj neobičnih kukaca pa smo nastavili istraživanje kako bi otkrili i druge vrste. Jama nije duboka, nakon par minuta od spuštanja s kolegama sam pretraživao po kosini jame jer se upravo na tim mjestima skuplja najviše kukaca, te sam u jednom trenutku opazio kako nešto svijetli u mraku - priča Tonći Rađa, iskusni speleolog koji je u dugogodišnjoj praksi pod zemljom nailazio na otpad, bombe, strvine, a na žalost i brojne ljudske kosti, no ovakav pronalazak ga je s razlogom šokirao.

- Čim sam malo otkopao zemlju predamnom je na tlo ispalo pet, šest zlatnika i što sam više kopao, bilo ih je sve više. Bio vam je to prizor poput filmova, odmah su se spustili i drugi kolege, svi smo još uvijek u nevjerici - priča nam Rađa s kojim su bili Daniel Krstulovic Opara, predsjednik Dalmatinskog speleološkog saveza i Frane Kožemelj Marinero oružnik.

S obzirom da je riječ o jamskom prostoru koji se svaki trenutak može urušiti, pogotovo nakon posljednjih potresa, oprezno su nastavili kopanje i uvidjeli kako pronađeno blago nije jedino.

- Na dubini od 25 centimetara opazili smo tvrdi predmet valjkastog oblika i kopajući dalje shvatili da je u zemlji ćup. Oprezno smo ga otkopali, bio je u jako dobrom stanju, gotovo neoštećen, a kada smo zavirili u ćup unutra je bilo još zlatnika, ali i drugog zlatnog nakita - priča još uvijek vidno iznenađen Rađa koji s kolegama speleolozima još uvijek ne može vjerovati bogatom otkriću.

Kad su se pribrali, speleolozi su pokupili i prebrojili sve zlatnike i o pronalsku obavijestili policiju, no što će sa zlatnicima i nakitom biti dalje to još uvijek nije poznato.

Otkud zlatnici u mosorskoj jami? Bilo je prvo što im je palo na pamet nakon pronalaska. Tko ih je ostavio i kada? Mogući odgovor na njihova pitanja skriva se u legendi o Zlatnoj jami.

Po toj legendi Miško Spaija iz Donjeg Sitna na Mosoru bio je 13 godina zarobljenik u grčkoj vojsci i dobio je knjižicu s legendom o zlatu na Mosoru. Tamo je, kako je razglasio Spaija, a potom legendu prenio i planinarski glasnik Hrvatski planinar iz 2002.godine, u podzemlju Mosora skrivena je zlatna kvočka i 12 pilića,a zlato je tamo skriveno kada su Avari išli u pohod na Solin. S obzirom na sve jama je s razlogom nazvana Zlatnom, par stoljeća nakon tog vremena legenda je sada dobila i potvrdu.

Stoga Rađa i kolege imaju razloga vjerovati da je i ovdje riječ o pravom malom bogatstvu, najvjerojatnije nekog od imućnijih mještana. O kome je riječ zasigurno se nikada neće doznati, a pretpostavlja se da Zlatna jama skriva još blaga. Upravo zbog toga kao i zbog činjenice da zlatnici imaju i veliku numizmatičku vrijednost, speleolozi su odmah uputili molbu Ministarstvu kulture da uz pomoć policije ograde i čuvaju to područje. S obzirom da je vrijeme blagdana molba još nije stigla u Ministarstvo pa speleolozi očekuju kako će se Zlatna jama početi čuvati tijekom ovoga tjedna.

Do tada za njih predaha nema, na redu su jame Moseća, tko zna, kaže Rađa, možda im se i tamo posreći, javlja Slobodna Dalmacija.

Neprocjenjiva vrijednost

S obzirom da je sve još uvijek pod velom tajne, teško je znati koliko je procijenjeno blago vrijedno. Kako su nam kazali splitski zlatari i otkupljivači zlata, o tome bi više mogli kazati stručnjaci, no zasigurno je riječ o neprocjenjivoj vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:00