BEZ VELIKIH MINUSA

VELJAČA OBARA REKORDE, A EVO I KAKO ĆE IZGLEDATI OSTATAK MJESECA Početak mjeseca jedan od najtoplijih: 'Ne možemo isključiti lokalni višak oborine'

 
 Tonči Plazibat / CROPIX

Nakon južine i velikog zatopljenja prije desetak dana uslijedilo je kratko kišno razdoblje i ponovno zahladnjenje. Jutarnje temperature u kontinentalnom dijelu Hrvatske nisu ni ovaj tjedan prelazile nulu, no svejedno je veljača ove godine započela natprosječno visokim temperaturama.

Početak veljače bio je jedan od najtoplijih od kada postoje mjerenja, rekli su za tportal dežurni prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ni ostatak veljače neće biti puno drugačiji, a temperature će uglavnom biti više ili oko klimatološkog srednjaka. Premda su odstupanja moguća već sredinom idućeg tjedna, hladniji će se dani uglavnom bilježiti u gorju.

Osim temperatura viših od prosjeka, početak veljača je premašio i prosječnu mjesečnu količinu kiša. Obilnije oborine, iako u okvirima prosjeka, očekuju se početkom idućeg tjedna dok će se u nastavku tjedna vremenske prilike stabilizirati.

- Veljača je poznata po naglim promjenama vremenskih prilika ('veljača prevrtača'), no takve brze promjene dugoročne prognoze ne mogu uhvatiti, stoga se u nastavku mjeseca ne može isključiti poneki prodor hladnijeg zraka ili lokalni višak oborine - rekli su iz DHMZ-a za tportal.

Diljem kontinentalnog dijela zemlje povremeno će biti ‘minusa’, ali uglavnom samo ujutro pa je zato moguć pojava mraza i struganja vjetrobranskih stakala. Ne isključuje se ni mogućnost poledice, piše Zoran Vakula za HRT. Dodao je da se u ponedjeljak može očekivati snijeg u gorju dok na Jadranu slijedi osjetna promjena vremena s pljuskovima i zahladnjenjem.

Za današnji dan meteorolozi predviđaju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Više će oblaka biti na zapadu, ponegdje uz malo kiše, a u gorju je moguće i malo snijega, prognoza je DHMZ-a za Hrvatsku za petak. Vjetar na kopnu bit će slab, a na Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak.

Screenshot / DHMZ
Prognoza za petak

Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 7, na Jadranu između 11 i 15 Celzijevih stupnjeva.

U subotu i nedjelju se očekuju još više temperature, s najvišom dnevnom između 10 i 15 °C. Planirate li izlet, ovaj vas vikend ne bi trebala iznenaditi kiša. Bit će uglavnom sunčano i mjestimice s naoblakom.

Screenshot / DHMZ
Prognoza za subotu

HAK: Magla smanjuje vidljivost u Slavoniji i Baranji, moguća poledica

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na prometnicama u Slavoniji i Baranji, zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Magle ima i na dionicama autocesta: A3 Novska-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Velika Kopanica i A5 Osijek-Đakovo-Sredanci. Zbog praznika u Republici Sloveniji (8. veljače - Prešernov dan) očekuje se pojačan promet na pojedinim graničnim prijelazima.

Kolona teretnih vozila pred GP Bajakovo na autocesti A3 duga je oko 2 km. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:15