SPECIJALNI RAT

VELJKO BARBIERI, SVJEDOK DOGAĐAJA 1995. ‘Danci lažu, nijedan pripadnik HV-a nije bio u Dvoru kad je ubijeno 9 invalida’

U izvješću danskog bojnika Jorgena Kolde od 8. 8. 1995. stoji da u borbama u Dvoru ne sudjeluju hrvatski vojnici, naglašava Barbieri
 Luka Gerlanc / CROPIX

Danski film “15 minuta - Masakr u Dvoru” dio je specijalnog rata protiv Hrvatske, nijedan hrvatski vojnik nije više bio u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995., kad je ubijeno devet invalida iz Petrinje koje je srpska kolona prilikom bijega ostavila u Dvoru, tvrdi Veljko Barbieri, koji je tih dana bio časnik za vezu s Unproforom.

Oluja je počela 4. kolovoza 1995., Dvor na Uni oslobođen 7., a pripadnici HV-a, kaže, nisu ni ulazili u grad nego odmah nastavili dalje. Invalidi su ubijeni u zgradi škole, neposredno uz bazu danskih vojnika iz mirovnih snaga UN-a u Hrvatskoj. Danci tvrde da nisu znali da su u školi na 30 metara od njihove baze ostavljeni bespomoćni civili.

“Danci sada peru svoju savjest kao Nizozemci, koji se na sličan način pravdaju da nisu krivi za Srebrenicu”, kaže Barbieri. Dokumentarni film danskih autora Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda prikazan je ovog ljeta u sporednom programu “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala.

Autori prate zapovjednika danske postrojbe Jørgena Kolda koji se 20 godina poslije vraća u Dvor.

‘Bili smo nemoćni’

Njega muči je li mogao ili morao nešto učiniti da zaštiti civile, iako nije imao ovlasti. “Bili smo potpuno nemoćni”, kaže tužno kapetan u filmu, na što ga neka žena zapita: a zašto ste onda dolazili, zašto niste ostali doma? Danski film je većinom posvećen patnjama danskih vojnika koji su morali svjedočiti strahotama, pa su tako vidjeli kako vojnici bez oznaka ulaze u školu u Dvoru. Kasnije su pronašli leševe u školskom predvorju. Ubijeno je 9 (po nekim izvorima 12) ljudi, bračni par Ivelić i pacijenti dovedeni iz psihijatrijske ustanove u Petrinji.

Prije četiri godine istragu je vodilo hrvatsko Državno odvjetništvo i specijalno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije, ispitali su na desetke svjedoka, no nisu utvrdili tko su bili ubojice. U danskom filmu govore pukovnik Hrvatske vojske Bruno Čavić i srpski general Mile Novaković. On smatra da su invalide ubili hrvatski vojnici.

Nerelevantan izvor

“Zašto je HAVC dao 200.000 kuna za film u kojem se snima srpskog generala koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora? On nije relevantan izvor”, ljuti se Veljko Barbieri. On tvrdi da Danci dobro znaju da na dan zločina više nije bilo Hrvatske vojske u Dvoru, jer je zapovjednik Jørgen Kold tako zapisao u svom dnevniku, no iz nepoznatih razloga danski bojnik sada tvrdi da ne zna tko je ubio civile u školi, ostavljajući otvorenu mogućnost da su to bili i Hrvati.

Barbieri raspolaže izvješćem koje je potpisao Kold gdje se pod datumom od 8. kolovoza navodi da je Dvor jedino mjesto u kojem se vode borbe, ali u njima ne sudjeluju hrvatski vojnici jer se HV izvukla izvan grada.

“Našli smo mrtve civile, ne znamo jesu li to počinili pripadnici Armije BiH ili srpske vojske”, zapisao je Danac u izvješću svoje postrojbe.

“Nigdje se ne spominju pripadnici Hrvatske vojske i nije moguće da on naknadno više ne zna što je pisao”, tvrdi Veljko Barbieri. Prema informacijama kojima raspolažem, u Dvoru nije bilo pripadnika Hrvatske vojske u trenutku kad je počinjen zločin, a i Danci kažu da su ubojice bili u uniformama bez oznaka, ustvrdio je pak Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Kakva je to vojska, postavlja on na kraju pitanje Koldu i njegovim vojnicima, koja pod punom ratnom opremom gleda kako dolazi druga vojska i pred njihovim očima čini pokolj nad civilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:33