ODGOVOR NA INFORMACIJU

VELJKO OSTOJIĆ REAGIRAO NA ČLANAK O UČITELJICAMA I RADU U HOTELIMA: Primjer učiteljice iz Slavonije spomenuo sam kao ilustraciju, bez skrivenih motiva

Bivši ministar turizma i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić
 Goran Šebelić / Hanza Media

Na članak 10 STVARI KOJE SMO RADILE PA NISMO STIGLE ČISTITI HOTELE ZA VIKEND Slavonke odgovaraju Veljku Ostojiću koji ih zove da rade na Jadranu, objavljen u utorak na portalu Jutarnjeg lista, reagirao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Njegov odgovor u nastavku donosimo u cijelosti.

- Teza i oprema teksta predstavljaju grubu manipulaciju moje izjave izrečene u emisiji HRT-a Otvoreno emitirane prije tjedan dana, 2. travnja 2019. godine. Moja poruka o potrebi smanjenja poreznog opterećenja na dodatan rad s ciljem aktiviranja domaćeg radnog potencijala u tekstu je zlonamjerno izvrnuta kako bi se inscenirao nepostojeći sukob između mene i učiteljica, odnosno, što je i još nevjerojatnije, sukob Istre i Slavonije. Daljnjim banaliziranjem u tekstu se implicira da navodim učiteljice da postanu sobarice u hotelima, pa sam osobno prozvan i za podcjenjivanje i seksizam, a onda i za napad na same vrijednosti sustava obrazovanja. To je sve duboko netočno, neprimjereno i predstavlja manipulaciju vaših čitatelja. Zahtjevam stoga objavu odgovora na objavljenu informaciju u cijelosti, kako je definirano Zakonom o medijima.

Jedina teza koju sam kao direktor Hrvatske udruge turizma iznio u svojem izlaganju u emisiji Otvoreno je ta da su mjere kojima je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nedavno proširilo mogućnosti dodatnog rada umirovljenika bez penalizacije dobre i da bi ih trebalo proširiti na sve ostale građane koji žele ostvariti dodatan dohodak. Jasno sam izjavio da u Hrvatskoj, zbog nedostatka radne snage koje je postalo glavni ograničavajući faktor gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske, treba otvoriti pitanje drugog dohotka. Zašto umirovljenici, studenti, ali i svi zaposleni, u bilo kojem sektoru, a koji žele dodatno zaraditi, ne bi dobili tu priliku uz nisko porezno opterećenje. Zbog trenutnog okvira, građani koji žele i imaju motiva za dodatan rad i zaradu, u tome su destimulirani pa su svedeni na odustajanje ili na rad na crno. Smatram da to nije fer prema građanima niti je to dobro za ukupno gospodarstvo Hrvatske.

Primjer učiteljice iz Slavonije kojim se u tekstu manipulira spomenuo sam samo kao ilustraciju te teze. Ništa više niti manje. Primjer učiteljice izabrao sam kao jedno od nekoliko tisuća zanimanja koja postoje u Hrvatkoj, bez skrivenih motiva, kako mi se pokušalo podmetnuti. Pritom sam najbolje znam sve izazove učiteljskog posla s obzirom da mi je majka cijeli život radila kao učiteljica i taj poziv osobno iznimno cijenim, navodi Veljko Ostojić u odgovoru.

Svojoj reakciji Ostojić je priložio i cjeloviti transkript svoje izjave izrečene u HRT-ovoj emisiji Otvoreno 2. travnja:

Iako pozdravljam mjere koje je Ministarstvo rada učinilo i vezano za vremensku dimenziju donašanja odluke o broju radnih dozvola i omogućavanja rada umirovljenicima, mislim da moramo još više aktivirati i olabaviti domaći radni potencijal. Ukupni. Dakle, ja mislim da ovo ukoliko umirovljenik želi raditi, može raditi do 4 sata dnevno, a da mu se mirovina ne dira. Pri tome znamo da 80% umirovljenika ima 30 godina staža i manje. Zašto ne ponuditi, da budem potpuno jasan - nitko ne tjera umirovljenike da rade, ali ako netko želi, zašto mu ne dozvoliti da radi - u turizmu ili negdje drugdje, kad imamo situaciju da nam nedostaje radna snaga? Zašto ne otvoriti priču o drugom dohotku? Zašto netko - učiteljica iz Slavonije - ne bi subotom, nedjeljom, vikendom, preko sezone ne bi mogla raditi u nekoj hotelskoj kući, a da pri tome porezi budu mali? Moramo se aktivnije postaviti i prema studentima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:18