ULAGANJE U BUDUĆNOST

Venecijanski doktoranti tri su godine novčano zbrinuti

Doktorantima studij traje tri godine, što ne ostavlja vremena za zaposlenje
Zagreb, 070909.KBC Rebro.Reportaza o odijelu plasticne kirurgije u bolnici Rebro.Na slici: U tijeku je operacija.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Scuola Studi Avanzati u Veneciji, gdje sam 2008. godine stekla doktorat znanosti iz povijesti arhitekture, doktorska je škola koja je nastala suradnjom dvaju venecijanskih sveučilišta, Ca’Foscari i IUAV-a. Godišnje se na svaki studij prima između četvero i šestero doktoranata, a prijavi se i do šezdeset zainteresiranih: radi se dakle o selektivnom studiju koji pruža velike mogućnosti izbora kvalitetnih mentora.

Kod upisa se vrednuju prethodna postignuća i projekt doktorskog istraživanja (tj. sposobnost doktoranta da ga osmisli i artikulira). Broj državnih i privatnih stipendija za doktorante varira, no nastoji se da svi upisani budu novčano zbrinuti, jer studij do predaje rada traje tri godine, što ne ostavlja vremena za zaposlenje.

Talijanski doktoranti u pravilu ne rade u nastavi, već su isključivo posvećeni istraživanju. Svaki je doktorant obavezan provesti između tri i 12 mjeseci na nekom sveučilištu izvan Italije, pa smo tako mogli birati između sveučilišta poput Cambridgea, MIT-a, Dukea ili Sorbonne. Sve su disertacije branjene pred komisijama čiji članovi su profesori drugih svjetskih sveučilišta, čime su garantirani kvaliteta rada i vidljivost same Škole u znanstvenoj zajednici.

Prednost Venecije su i tamošnji arhivi i knjižnice, no to je i grad kojim se bave i rado ga posjećuju znanstvenici iz cijelog svijeta, te je za studija bilo moguće slušati predavanja ponajboljih povjesničara umjetnosti, arhitekture i grada.

dr. Jasenka Gudelj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:26