RADI NERED

VEPAR S MARJANA OPET AKTIVAN Splićanka svjedočila bliskom susretu: 'Srce mi je stalo od straha, prilično je velik, skoro me Hitna odvela!'

 
Ankica Hedl u uništenom polju kukuruza
 Vojko Bašić/Hanza Media

Vepar s Marjana opet je prilično aktivan, javljaju nam s južnih padina omiljenog nam brda, gdje je posljednjih tjedana opet viđen gost, iako nepozvan, javlja Slobodna Dalmacija.

Bliski susret s ovom divljači imala je i ove srijede rano ujutro, još prije 6 sati, gospođa Ankica Hedl, koja svakodnevno obrađuje poljoprivredno zemljište pokraj Bambine glavice, od kojeg njezina obitelj živi. Čim je ušla u posjed, dočekao ju je vepar, koji je brzo nestao u gustoj travi koja okružuje zemljište.

– Srce mi je stalo od straha! Već nam je radio štetu, a i susjedi su ga viđali, ali do sada se nisam susrela s tom životinjom. Nije nimalo ugodno jer je prilično velik, a kad sam pogledala što je napravio po vrtu, skoro me Hitna odvela – uzrujano nam kazuje gospođa Ankica pokazujući nam štetu koju je vepar napravio.

Vojko Bašić/Hanza Media

Vojko Bašić/Hanza Media

Visoki nasadi kukuruza šećerca dijelom su uništeni, mlade glavice kukuruza pojedene, sadnice kupusa također dijelom uništene, a cijev za navodnjavanje napukla jer se vepar nakon gozbe očito valjao u blatnoj rupi koju je iskopao.

Ne daj Bože većeg zla

– Tuga nas je uhvatila kad smo sve zbrojili. Imamo nove nasade poma, grožđe je sad najslađe, a pripremili smo i teren za salatu. Uspjeli su nam bamija, čičoke i batati... Što ako nam se vepar uvali u to i sve nam uništi?! Ovaj kukuruz ću sad morati iščupati jer je uništen. Muka mi je što moram uništavati vlastiti trud, ali nemam izbora. Ankica i ja se dižemo svakog jutra prije nego svane, ljeti i usred noći, kako bismo došli što ranije u vrt i odradili što trebamo prije jakog sunca.

- Oboje smo penzioneri, a OPG smo pokrenuli kako bismo imali normalan život. I sad nam ta životinja sve uništava! Napravila je ogromnu štetu, ne samo fizičku, nego i psihičku, a ovi iz Grada ništa ne rade. Gradonačelnik je više puta obećavao kako će premjestiti vepra s Marjana, al' od toga očito nema ništa. Toj životinji nije mjesto ovdje. Ne daj Bože da se dogodi zlo nekom, pa će se tek onda reagirati – kaže nam Vladimir Hedl pokazujući nam pravac u kojem je vepar pobjegao.

Pretpostavlja da se krije u špiljama Bambine glavice, ali tko zna jer ga viđaju posvuda, naročito s južne strane Marjana.

Vojko Bašić/Hanza Media

Vojko Bašić/Hanza Media

Hedlovi su više puta zvali nadležne u Banovini, u Park-šumi Marjan, no ostali su bez konkretnih odgovora, tek pusta obećanja o donošenju pravilnika kojim će vepar službeno moći biti premješten tamo gdje mu je i mjesto – u divljinu.

Dok birokracija slaže slova i gomila papire, Ankica i Vlado pokušali su se sami obraniti od vepra, i to raznim narodnim receptima – dlakama kose, bosiljkom i repelentom za divlje svinje.

– Imamo susjedu frizerku pa nam ostavlja ošišanu kosu koju smo pobacali po vrtu, ali bez uspjeha. Čuli smo da mu bosiljak smeta, pa ga svaki dan prosipamo, al' isto bez efekta. Neki lovci su nam savjetovali repelent koji svojim karakterističnim neugodnim mirisom odvraća divlje svinje, ali evo vidite rezultate. Vepar je opet došao. Osjećamo se jadno i nemoćno. Ne znam što čekaju više s njegovim premještanjem?! – pita se šjor Vlado.

Dok se birokracija pokrene...

Vojko Bašić/Hanza Media

Vojko Bašić/Hanza Media

I zaista, otkako se vepar pojavio na Marjanu, ne prestaju rasprave o njemu. Dok jedni jedva čekaju da divlja životinja nestane s Marjana, drugi su mu nadjenuli ime Špiro i žele ga zaštititi, pa je popularni Špiro dobio svoju stranicu na Facebooku. No, činjenica je da Špiro radi štetu na privatnim posjedima, pa treba shvatiti ljude koji ga žele što prije zaboraviti. U postavljene zamke ulovilo se svašta samo ne vepar.

Gradsko vijeće je u prosincu prošle godine donijelo Odluku o ustanovljavanju površine izvan lovišta na području Grada Splita kao prvi korak u postupanju s divljim životinjama na području Grada Splita.

– Čekamo izlazak povjerenstva resornog ministarstva na teren, kako bismo mogli dati konačnu suglasnost za dostavljeni Program zbrinjavanja divljih životinja u urbanim sredinama. Nakon toga čekamo suglasnost Grada Splita, te u konačnici odabir provoditelja programa – kratak je odgovor Damira Grubšića, ravnatelja JU-a za upravljanje park-šumom Marjan.

I dok se povjerenstva ne dogovore, Špiro ostaje gdje jest. Savjet stručnjaka je da u slučaju susreta s tom životinjom trebate biti mirni, lagano se maknuti iz njezina vidokruga i udaljiti se u drugom smjeru.

Vojko Bašić/Hanza Media

Vojko Bašić/Hanza Media

Čeka se suglasnost

Grad Split je proveo postupak javnog natječaja za odabir stručnog izrađivača Programa o postupanju s divljim životinjama na nelovnim područjima tj. područjima izvan proglašenih lovišta kakva je situacija za Grad Split.

Taj program je izradio Lovački savez te smo ga shodno važećim procedurama bili obavezni poslati nadležnom Ministarstvu poljoprivrede na suglasnost. Upravo smo krajem prošlog tjedna izvršili uplatu za izdavanje suglasnosti Ministarstvu te očekujemo njihovu suglasnost tijekom ovog tjedna.

Po dobivanju suglasnosti slijedi javni natječaj za odabir ovlaštenog lovačkog udruženja, saveza i slično, a nakon natječaja slijedi reakcija na terenu, rečeno nam je iz Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:02