DRUGI POGLED

VERA ČUDINA PROGNOZIRA RAZVOJ SITUACIJE U AGROKORU To će biti maligni karcinom hrvatske države čije će nas metastaze gospodarski baciti na koljena!

 
Skidanje Agrokorovog znaka s Ciboninog tornja
 Boris Kovačev / Hanza Media

Mi smo nacija na iglama, noževima i mačetama. Bodu nas iznutra i izvana, farbaju nas pregovorima, ugovorima, nagodbama… lihvare nam mladost i starost.

Stavili su nas na čekanje kao pokriće za njihovu nesposobnost i udobnost. Mi smo njima bianco čekovi koji će pokriti državne dugove, da bi oni održali državu, dodvorili se trustovima svijeta koji koriste svaku priliku da nam ga zabiju. Zapravo, radi se o lančanoj reakciji. Gospoda iz Europe i globalnih sela zabiju 'čavao u glavu' našim Red Bull političarima, pa dotični likovi opijeni silnom energijom nehotično potpišu naš mogući posljednji let. Agrokor. Ali, da bismo razmotali ovo izrazito zamršeno klupko i shvatili hoće li jednoglasno izglasana nagodba za našu državu biti pogodak ili prerasti vremenom u potop, trebamo krenuti od nulte točke.

Ivek Todorić je živući dokaz kako domaći dečko iz Kloštar Ivanića kad zasuče rukave iznad lakta (lakte je uvijek dobro ostaviti otkrivene, zbog mogućnosti laktarenja) može od uzgoja i prodaje cvijeća, voća i povrća osnovati dioničko društvo, te postati najbogatiji Hrvat. No, je li lova doista pada s neba ako sebe prozoveš radoholičarom ili se u priči dinastije Todorić kriju pretjerani pustolovni izazovi? Krenuo Ivek neustrašivo kao Indiana Jones, što znanjem iz knjiga, što umnim profiliranjem biznisa, kupujući od igle do lokomotive (da se narodski izrazim) i prekrdašio kao svaki kolekcionar.

Emotivni biznismen dinastije Todorić flertujući s tadašnjim državnim dužnosnicima i raznim bankarima voljnim investirati u Ivekove ambiciozne monopolističke ideje, a zapravo iz obostranog koristoljublja, rodi se veliko dijete. Koncern Agrokor. Ivek nosom nebeski svod para, ali se pravi kako to čini samozatajno, dok mu velika zvona zvone s hrvatske crkve Notre Dame, jer je zaposlio većinu naše radno sposobne populacije. Narod kliče njegovo ime, a on iz Kulmerovih dvora ili helikoptera zadovoljan postignutim, baci se u sljedeće ulaganje. Sve je to Ivica, naše gore list, dobro zamislio i rodoljubno i domoljubno, dok se nisu pojavili neki novi idejni aliasi. Njegova mladunčad za koju je tvrdio da su u pravu, a kako i ne bi bila kad ih je odgajala žena kraljica, pa izlizana politička svita kao savjetodavno tijelo, bankovni uvlakači i još poneki usmeni odvjetnički uradak kako prevariti zakonske odredbe… ali na kraju ove sage, prevare Ivicu. Članovi dinastije Todorić umjesto spektakla dožive debakl, pa se poput miševa svatko zavuče u svoju rupicu.

A glavni roditelj Hrvatske nađe nužni smještaj u zaseoku London. Stavio čovjek zavežljaj na ramena i poput kakvog gospodskog klošara s narukvicom na nozi, tumara londonskim pločnicima uz ženicu Vesnicu koja ga pridržava i podržava, kako on tvrdi u kriminalnoj zavjeri vrha državne vlasti koja mu želi oteti sve, a posebno njegovu teško stečenu kompaniju. O kakvoj zavjeri on govori, dokazivat će nakon izručenja. Hoće li na saslušanjima pjevati pjesmu Magazina 'suze krijem, one padaju' ili će se smijati, prepustit ćemo njemu.

Ali, ono što nas osobno i nacionalno zanima je, kako će bez obzira na izglasanu nagodbu i odluku Trgovačkog suda sve vezano uz Agrokor završiti? Na cesti, pod mostom, državnim bankrotom ili gospodarskim skokom?

Moja prognoza

Agrokor će biti maligni karcinom hrvatske države, čije će nas metastaze gospodarski baciti na koljena.

Dobro osmišljen nagodbeni plan vrijeme će pregaziti.

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:24