GUŠENJE SELJAČKE BUNE

VERBALNI DELIKT U HSS-u: JUTARNJI U POSJEDU PRIJETEĆEG DOPISA VRHA STRANKE Kritičarima Beljakova istupa o Udbinim likvidacijama prijete izbacivanjem

 
Krešo Beljak
 CROPIX

Nemiri u Hrvatskoj seljačkoj stranci ne stišavaju se. Nakon što je prošli tjedan nekoliko predsjednika lokalnih organizacija HSS-a pozvalo Krešu Beljaka da odstupi s mjesta čelnika stranke zbog objave tweeta u kojemu odobrava udbaška ubojstva, sada je došao odgovor vodstva.

Naime, Predsjedništvo HSS-a sastalo se u nedjelju i donijelo zaključak u kojemu upozoravaju da se javnim kritikama šefa stranke krši Statut HSS-a te predsjednike županijskih organizacija obavezuje da “neposlušne” upozore na to i izreknu im opomenu. Ako se ogluše, slijede sankcije za ljude koji su napisali objave, kao i za županijske čelnike koji su ih odbili opomenuti. Ovaj dopis potpisao je glavni tajnik HSS-a Željko Lenart koji nam je potvrdio njegovu autentičnost.

- Cilj je ove odluke upoznati predsjednike županijskih organizacija i članstvo na Statut. U središnjicu stranke nije došao niti jedan službeni dopis u kojemu bi se išta problematiziralo. Ovo nije nikakva naredba, ali treba poštovati odredbe Statuta i samo smo s time upoznali ljude. U HDZ-u su se morali obavezati da će samo unutar stranke raspravljati o stranačkim problemima - rekao je Lenart.

Budući da se u odluci Predsjedništva ne navodi što bi konkretno predstavljalo kršenje Statuta, glavnog tajnika pitali smo prijeti li se izbacivanjem iz HSS-a zbog problematiziranja tweeta u kojem Beljak odobrava ustaška ubojstva. Odgovorio je da se ne odnosi samo na to, nego na sve stvari koje se javno iznose o stranci, a trebale bi se problematizirati unutar nje.

Tko su prozvani

Među prozvanima u dopisu tako su se našli gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i predsjednica bjelovarskog ogranka Valna Bastijančić Erjavec, koji su među prvima javno istupili protiv Beljaka. Oboje smo ih kontaktirali i oni se nisu posuli pepelom, nego i dalje smatraju da čelni čovjek HSS-a šteti ugledu stranke i da mora odstupiti, a kažu kako nisu usamljeni u tom mišljenju.

- Nezadovoljstvo je sve veće, što dokazuje i niz županijskih organizacija koje dijele moje mišljenje. Vidjet ćete to uskoro - izjavio je Pirak.

Osvrnuo se i na “verbalni delikt” koji je došao iz vrha stranke. Kako kaže, nije demokratski da on nema pravo izraziti svoj stav te da se taj dopis zapravo treba odnositi na Beljaka koji svojim izjavama na društvenim mrežama šteti ugledu stranke.

- Tijela stranke su zakazala. Časni sud i Nadzorni odbor su još prije trebali reagirati na Beljakove izjave i načine kako predstavlja stranku tim svojim jezikom ulice. Ono što je on rekao za Udbu, to je nedopustivo i nešto s čime se velika većina članova HSS-a ne identificira - rekao je Pirak te dodao da će izaći iz stranke ako se utvrdi da joj je stvarno svojim istupom nanio štetu.

Slično mišljenje ima i Valna Bastijančić Erjavec. Ona ne vidi nikakvo legitimno pravo u zahtjevu koji je došao iz vodstva stranke te navodi da svojim istupom nije išla protiv HSS-a, nego da su isključivo reagirali na nepromišljene akcije predsjednika stranke na društvenim mrežama.

- Gradska organizacija i dalje stoji iza odluke da tražimo njegovu ostavku na funkciji predsjednika. Ne tražimo da izađe iz stranke. Nije on loš čovjek, ali njegove reakcije, smatramo, štete stranci. Ovo s Udbom nije prva izjava. Bilo ih je jako puno i nakon svake se posipa pepelom. Nije on neki tinejdžer da to može raditi, nego predsjednik jedne stoljetne stranke - navela je Bastijančić Erjavec, predsjednica bjelovarskog HSS-a.

Protiv sankcija

Kako su oboje članovi bjelovarsko-bilogorskog ogranka HSS-a, kontaktirali smo i predsjednika Boru Bašljana koji bi trebao provesti odluku koja je došla iz vodstva stranke i opomenuti odmetnute članove te od njih zatražiti da uklone svoje objave s društvenih mreža. Bašljan nam je, pak, rekao kako je sazvao Županijski odbor stranke te će stav ponuditi tek nakon održanog Odbora. No, neslužbeno smo doznali kako su članovi Odbora skloniji opciji da ne sankcioniraju svoje članove.

- Oni su reagirali na neprimjerenu izjavu predsjednika. Ako ćemo o kršenju Statuta, onda ima i drugih ljudi koji moraju odgovarati za svoje objave - rekao nam je jedan član Odbora.

No, nisu se pobunili samo u bjelovarskom kraju. Ovaj vikend još su se dvije HSS-ove organizacije okrenule protiv predsjednika stranke. Općinski ogranak HSS-a Koprivnički Bregi i Gradska organizacija HSS-a Županja također su pozvali da Beljak preuzme političku odgovornost za svoju izjavu o Udbi i podnese ostavku. Prema tome, ako bude sankcija, neće se raditi samo o jednoj ili dvije osobe, nego o njih desetak.

Iako, ima i članova HSS-a koji podržavaju odredbe iz dopisa. Jedan od njih je i Vido Bogdanović, v.d. potpredsjednika stranke, koji navodi da određeni članovi prilično liberalno tumače odredbe Statuta te da postoje pravila unutarstranačkog ponašanja.

- Sada smo u jednoj suludoj situaciji gdje pojedinci iz tima pucaju na vlastiti gol. Nitko nikome ne brani da kaže svoje mišljenje, ali zna se kako se to radi i gdje. Možda ti članovi ne žele biti u stranci pa na ovaj način žele da ih se izbaci kako bi postali žrtveno janje - ističe Bogdanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:46