UKLJUČIO SE I OSTOJIĆ

VERBALNI OKRŠAJ U OTVORENOM Željka Markić negodovala zbog državnog financiranja 'filmova i predstava koje šire netoleranciju', Obuljen joj spustila

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.01.2018. u 23:56

Zadar, 191113.
Veceras je u foajeu HNK Zadar odrzana tribina pokreta U ime obitelji o referendumu 1. prosinca. Na tribini su sudjelovali Zeljka Markic, profesor Ivan Poljakovic i gospodja Lidija Paris.
Na fotografiji: tribina, Zeljka Markic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Željka Markić

Hoće li se govor mržnje i poticanje na nasilje drakonski kažnjavati? Koje će biti kazne za širenje lažnih vijesti? Treba li uvesti njemački zakonski model sprječavanja govora mržnje na društvenim mrežama i portalima? To je u utorak navečer bila tema HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj su kod Mislava Togonala gostovali ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Željka Markić iz inicijative U ime obitelji i Krunoslav Borovec iz MUP-a.

Željka Markić slaže se da treba postojati sloboda izražavanja u umjetnosti, ali ne slaže se da porezni obveznici trebaju financirati ono što, kako kaže, nije u interesu kulture u Hrvatskoj. Kaže da Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva za portale, predstave ili filmove koji šire netoleranciju.

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek odgovorila joj je da se sloboda umjetničkog izražavanja u području fikcije ne može uspoređivati s govorom mržnje na društvenim mrežama ili u medijima. Takav razgovor o kulturi vodio se prije devedesetih, tj. onda kada se u jednostranačkom sustavu nametalo da kultura i umjetnost moraju promovirati jednu istinu, smatra Obuljen-Koržinek. Dodala je kako je ponosna što živimo u državi gdje 28 godina nitko nije zabranio ni jednu predstavu ili film.

Ministrica je istaknula kako je pri donošenju novog zakona važno voditi računa o načelu razmjernosti - ograničavati nedopuštena ponašanja, ali i voditi računa o slobodi izražavanja i medija. Zbog toga je pitanje sankcioniranja govora mržnje na društvenim mrežama trusni teren.

Ranko Ostojić kaže da je primjer njemačkog zakona koji ovo sankcionira drastičan, a kazne su drakonske. Objasnio je da se one prije svega odnose na kontrolu platformi na društvenim mrežama i na njihovo pravovremeno uklanjanje sadržaja koji su govor mržnje. Smatra da je to primjer dobre kontrole. Primjer uklanjanja komentara i blokiranja profila Facebook korisnika koji su podržavali pokojnog generala Slobodana Praljka smatra ispravnim jer se zakonski kažnjavaju oni koji umanjuju kaznena djela ratnih zločinaca.

Ostojić je rekao Markić kako su ona i portal narod.hr zadnji koji se trebaju prikazivati kao borci protiv govora mržnje, spomenuvši nekoliko presuda protiv tog portala. Markić mu je odgovorila da ne postoji ni jedna pravomoćna presuda protiv portala. Referirala se na Ostojićevu objavu na društvenim mrežama i govor mržnje protiv žena, još dok je bio ministar, kada je u incidentu svastike na stadionu komentirao da je teren vjerojatno prekontrorirala neka bivša misica u ime organizatora. Time je, kako je rekla Markić, potvrdio da huškanje na određene ljude čine i oni koji su na pozicijama moći. Ostojić je rekao da je samo pokušao ilustrirati na koji se način brane boje Hrvatske.

Željka Markić je spomenula kako je pozvala Vladu da kontaktira Facebook zbog cenzure pri objavama korisnika tijekom presude generalu Praljku. To je bio oblik cenzure u Hrvatskoj, smatra Markić. Osvrnula se i na kolumnu o kućnim ljubimcima koja je nedavno objavljena na portalu narod.hr i u javnosti izazvala brojne reakcije. Kazala je da je to primjer medijskih hajki u Hrvatskoj.

Igor Peternel kao rješenje protiv govora mržnje ne vidi zakone, već sustavnu edukaciju, demokratizaciju i širenje svijesti o potrebi slobode govora. Naše društvo duboko je polarizirano, smatra Peternel, zato bilo kakvo dodatno nametanje zakonskih okova ne bi bilo dobro. Potrebno je na svim razinama uvesti dodatnu demokratizaciju i kulturni dijalog, zaključio je.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo