'HDZ-U BI BILO NAJBOLJE DA ODMAH ODE S VLASTI'

Vesna Pusić: ‘Fejsbukovci’ su benigni, puno su opasniji branitelji

Branitelji ne žele u EU, traže da se njih ne procesuira pa žele da o lustraciji odlučuju oni koji su na vlasti. Apsurdno. Zgranuta sam!, kaže potpredsjednica HNS-a i dodaje da Kosor mora odmah odrediti datum izbora
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vesna Pusić, potpredsjednica HNS-a i šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU jedina je među vladajućim i oporbenim političarima koja je jasno ukazala na opasnost koja se krije iza vala prosvjeda koji je zahvatio Hrvatsku. Posebno je istaknula braniteljske prosvjede čiji su zahtjevi, kako je ocijenila, iznimno opasni po Hrvatsku:

- Dvije su glavne grupe prosvjeda, jedna organizirana preko Facebooka i druga koju su organizirale braniteljske udruge. Što se tiče prvih, tu se nije pojavio niti jedan program, niti zahtjev, osim onoga za promjenom Vlade. Vladu svakako treba rušiti, no nasilje u tim prosvjedima je nedopustivo.

Neka prosvjeduje tko hoće i protiv čega želi, ali dva su pravila - nema nasilja i nema govora mržnje, odnosno, nema pozivanja na napade na bilo koga po etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Cijela stvar oko “fejsbukovaca” je dijelom inspirirana ovim što se događa u svijetu, načinom da se preko društvenih mreža mobilizira velika grupa ljudi.

U ovom slučaju je došlo do kombinacije između nezadovoljstva načinom na koji se vodi zemlja, fascinacijom što može društvena mreža i jednokratnom slavom. No, to su sve normalne društvene pojave. Puno je opasnije ono što sadrže zahtjevi branitelja, kaže Pusić.

O kojim je točno opasnostima riječ?

- Ono koji su organizirali demonstracije branitelja artikulirali su vrlo opasan program. Prvo, oni se zalažu za to da Hrvatska ne treba ući u EU, a to ide na ruku jedino lovcima u mutnom kojima je cilj da institucije ne funkcioniraju. Oni se pozivaju na slučaj Purda, a da su institucije funkcionirale slučaj Purda bi se riješio u Hrvatskoj još 2007. i nikad ne bi došlo do ovoga. Drugi opasan zahtjev je taj da oni traže da se odustane od borbe za neovisno pravosuđe.

Bila sam zgranuta tim zahtjevom u kojem stoji da bez obzira na optužnicu ili sumnju, ako je netko branitelj, ne smije ga se procesuirati. To je apsurdno. Nadalje, tu je zalaganje za lustraciju čija je glavna karakteristika da kriterij po kojem ćemo izbaciti nekog iz prava da se javno angžaira u politici ili dobije posao u državnoj službi, određuje onaj tko je na vlasti. I konačno, zahtjev o dokidanju zakona o amnestiji.

To znači “raskopavanje” Slavonije. Zakon o amnestiji je omogućio povratak i postepenu stabilizaciju odnosa u Istočnoj Slavoniji. A sada se zahtjeva da se to poništi i krene u destabilizaciju zemlje. Respektiram da oni imaju takve stavove, ali sam apsolutno protiv njih. Želim jasno reći da ćemo stajati na braniku većinske građanske Hrvatske, koja želi na izborima izabrati drugačiju vladu i koja želi pristojnu civiliziranu zemlju.

Dio javnosti ipak prigovara oporbi da se drži po strani i da je ovu situaciju mogla bolje iskoristiti?

- Bilo bi neodgovorno da su političke stranke iskorištavale ove masovne demonstracije, i to posebno s ovom vrstom programa. To i jest razlika između današnje opozicije, a ja se nadam sutrašnje vlasti, i HDZ-a u vrijeme kad je bio u opoziciji. HDZ je otišao i vodio splitsku Rivu 2001.

To je bilo strašno. Tamo se direktno pozivalo na ubijanje Stjepana Mesića, Ivice Račana i mene. Ikonografija i retorika bile su strašne. I kao što su stranke koje su danas u opoziciji različite od HDZ kada su na vlasti, tako su različite i kad su u opoziciji.

INTERVJU S VESNOM PUSIĆ U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:03