SPORNA DEKLARACIJA

VESNA PUSIĆ: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH neprihvatljiva je na više razina; MIRO KOVAČ: Nekulturno je da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika

 
 CROPIX

Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je poručila kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari susjedne zemlje.

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u četvrtak većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine. Cilj Deklaracije je jačanje ustavnog i stvarnog položaja Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

"Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika", poručila je Pusić na marginama konferencije Visoke škole međunarodnih odnosa Daga Hammarskjolda posvećenoj 70. godišnje Deklaracije UN-a o ljudskim pravima.

"Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji", objasnila je Pusić.

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Pusić smatra da bi se Hrvatska trebala suzdržati, a da je deklaracija "direktno protiv hrvatskih interesa u okviru Europe i u okviru interesa Hrvata u BiH".

Bivša ministrica također vjeruje da će ova deklaracija uništiti hrvatski ugled u Europi, gdje bi se trebala boriti za eurointegracije BiH. "Hrvatska bez ugleda, a to čini ovom deklaracijom, ne može pomoći ni samoj sebi".

Potvrdila je da je druga verzija deklaracija blaža od prve, a novinare je uputila da sami pronađu kojih je šest stavki dodatnog financiranja izbačeno iz deklaracije.

Njezin nekadašnji zamjenik u MVEP-u, saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović poručio je kako su poznati stavovi Hrvatske oko BiH.

"Hrvatski stavovi za BiH su poznati, ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost usvajanjem deklaracije, mislim da to nije najbolji način za borbu ravnopravnosti Hrvata u BiH", kazao je.

"Postoje bolji načini za realizacijom ustavno-pravnih prava Hrvata u toj zemlji. Hrvatska mora poticati unutarnje političke procese", rekao je Klisović.

Deklaracija o položaju Hrvata neće zaoštriti odnose Hrvatske i BiH

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) u ponedjeljak je izjavio da se Hrvatska saborskom Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH, o kojoj će se raspravljati u srijedu, ne upleće u unutarnje odnose BiH niti će zaoštriti odnose dviju država.

"Ideja je da Deklaracija bude snažna, kvalitetna i racionalna poruka Sabora hrvatskim institucijama, ali i međunarodnoj javnosti o položaju Hrvata u BiH i o odnosima Hrvatske i BiH. To nije miješanje u unutarnju politiku BiH niti će se zaoštriti odnosi Hrvatske i BiH", rekao je Kovač, dodavši da dvije zemlje imaju vrlo razvijene odnose.

"Deklaracija je instrument izražavanja općeg stajališta Sabora o položaju Hrvata u BiH. Uvjeren sam da će tekst na kraju biti kvalitetan i da će obuhvatiti mišljenja svih klubova u Hrvatskom saboru", kaže Kovač.

Jedna od ideja dokumenta jest i da se pošalje snažna poruka da se i od hrvatskih institucija očekuje da promiču ispunjenje obveza vezanih uz provedbu Ustava BiH.

"To znači da država mora biti funkcionalna i da mora jamčiti ravnopravnost svih triju ustavotvornih naroda i svih građana, tako i Hrvata, u BiH. Samo s ravnopravnošću svih triju naroda je moguće da država bude funkcionalna, stabilna i da napreduje", kazao je Kovač.

Bude li nestabilna, dodao je, za to će i Hrvatska imati odgovornost jer je potpisnica sporazuma iz Daytona.

Nekulturno je da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika

Na pitanje hoće li se Deklaracijom tražiti izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, Kovač je odgovorio da je Hrvatska dužna promicati ispunjenje obveze provođenja Ustava.

"Način na koji će to kolege u BiH urediti je stvar Parlamentarne skupštine BiH, a Hrvatska je dužna ukazati na to da je apsolutno neprihvatljivo i nekulturno da Bošnjaci biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH", rekao je Kovač.

On je uvjeren da će u toj Deklaraciji biti pronađena dobra formula i da će se u konačnici poštivati ravnopravnost svih triju naroda u BiH.

"Hrvatska mora svoju ulogu potpisnice Daytona konzumirati jer to nije pravo nego obaveza, a obveze se moraju ispunjavati", poručio je Kovač.

Komentirajući oštru poruku trojice bivših visokih predstavnika u BiH koji su nedavno upozorili EU da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove BiH, Kovač je rekao da se "oni imaju pravo javljati kao i svatko drugi".

"S tim da oni imaju pravo na mišljenje, a Hrvatska ima obavezu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:20