ŠTO JE ISTINA?

VESNA PUSIĆ: 'Koalicija je stabilna' JAKOVČIĆ: 'Jasno je da u koaliciji ima problema'

Predsjednica HNS-a i kandidat IDS-a za EU izbore iznijeli su suprotna stajališta o Kukuriku koaliciji
 Goran Sebelic, Tea Cimas / CROPIX

RIJEKA - Predsjednica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić danas je u Rijeci na konferenciji za novinstvo istaknula da je koalicija stabilna i koalicijski odnosi dobri, te da će HNS držati tu stabilnost.

"Nisam velika prijateljica momačkog nadmetanja. Za mene je obnašanje dužnosti u prvom redu odgovornost. Ljude manje zanima slaganje pojedinaca u stranci, a više vlastiti životi", rekla je Pusić, odgovarajući na pitanja novinara o političkoj situaciji nakon smjene ministra financija Slavka Linića.

Smatra da će kandidat za ministra financija Boris Lalovac dobiti podršku u Saboru te poručila da nema razloga za prijevremene izbore jer koalicija ima solidnu većinu i odgovornost.

Na pitanje bi li SDP-ovcima preporučila da učine sa Slavkom Linićem ono što je HNS učinio s Radimirom Čačićem, koji je izbačen iz stranke, Pusić je odgovorila da su to neusporedive situacije.

Na pitanje ugrožavaju li koaliciju odnosi unutar SDP-a te odlasci iz HNS-a u Inicijativu za osnivanje nove stranke Narodne stranke-reformisti, Pusić je kazala da su ta događanja u HNS-u više psihološke nego političke prirode. U HNS-u nema poteškoća, funkcioniramo najnormalnije i tako ćemo nastaviti, a SDP je stranka koja ima snagu i koja će stabilizirati momentalnu situaciju, rekla je Pusić.

Visoki dužnosnici HNS-a su došli danas u Rijeku kako bi obilježili otvaranje novih stranačkih prostorija na Korzu te kako bi dali podršku kandidatu na koalicijskoj listi za Europski parlament Jozi Radošu.

U izborima za Europski parlament bitno je fokusirati se na mogućnost da birači mogu odabrati jednog kandidata koji će najbolje predstavljati Hrvatsku. Oni neće predstavljati Vladu ili Sabor, kazala je Pusić. Jozo Radoš ima izrazito rijetku karakteristiku, a to je da ga sve više cijenite što ga dulje znate. Uglavnom je obrnuto, rekla je Pusić.

Ocijenila je da je riječki i županijski HNS na uzlaznoj putanji, s novom generacijom političara koji pokazuju da se može, ne samo u HNS-u nego i u politici uopće, djelovati bez svađa i konflikata, bez momačkog nadmetanja.

Predsjednica regionalnog saveza HNS-a i saborska zastupnica Nada Turina Đurić ustvrdila je da su snaga HNS-a ljudi i istaknula da je ovdašnja stranačka organizacija u proteklih pet-šest godina narasla za 400 posto.

Danas su na Korzu, prije otvaranja stranačkih prostorija, HNS-ovi ministri V esna Pusić, Andrea Zlatar Violić, Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš razgovarali s građanima.

Jakovčić: 'Očekujem da ćemo mi za koji glas biti bolji od desne koalicije'

Kandidat IDS-a na izborima za EU parlament Ivan Jakovčić , danas je u Puli na druženju s predstavnici svih podružnica IDS-a Puljštine izjavio kako je 'definitivno jasno' da u vladajućoj koaliciji ima problema, ali oni, kako je rekao, "nisu još tako veliki da bi trebali dovesti našu vrlo izvjesnu pobjedu na ovim izborima u pitanje.

"Očekujem da ćemo imati bolji rezultat od desne koalicije. No, pobjeda jedne ili druge strane bit će izražena u malim brojkama te očekujem da ćemo mi za koji glas biti bolji", kazao je Jakovčić, IDS-ov kandidat s koalicijske liste SDP-HNS-IDS-HSU.

Ocjenjuje kako izborna kampanja za europski parlament često zna biti u drugom planu, no da se u Istri osjeća velika želja da se uspije na zborima i da, kako je kazao, "IDS dobije prvog europarlamentarca".

"To će biti još jedan izborni uspjeh naše stranke", ustvrdio je Jakovčić, dodavši da ga građani dobro prihvaćaju i da su "prepoznali ono što je u Istri do sada učinjeno".

Građani prepoznaju da je Istra odličan primjer u mnogim područjima poput kulture, poljoprivrede, turizma te na području zaštite okoliša, kazao je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je kako su ovi europski izbori velika i povijesna šansa za Istru da dobije svog predstavnika u Bruxellesu i Strasbourgu.

"Vjerujem da će Jakovčić kvalitetno zastupati interese ovoga kraja ali i cijele Hrvatske. Izbori su jedan test o potpori građana prema ovoj koaliciji koja na listi za europski parlament ima iznimno kvalitetnih kandidata",- zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:38