NE SRPSKOJ AUTONOMIJI

Vesna Pusić: Neprihvatljiva je ideja da Srbi imaju poseban status

Vesna Pusić kaže da bismo prihvaćanjem dobili dvije kategorije Srba u Republici Hrvatskoj
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Amandman HNS-ovke Vesne Pusić u srijedu je u posljednji tren spriječio da se kroz izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina provuče i odredba da srpsko Zajedničko vijeće općina (ZVO) na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema dobije pravnu osobnost.

Čudno rješenje

Da je u Saboru prošao prijedlog Vlade, to bi značilo formiranje neke nove teritorijalne jedinice u Hrvatskoj temeljene na jednonacionalnom (manjinskom) principu.

- Da je to prošlo, dobili bismo svojevrsnu međurazinu regionalne organizacije koja nigdje drugdje u Hrvatskoj ne postoji. Dobili bi i dvije kategorije Srba u Hrvatskoj: one iz istočne Hrvatske koji bi imali pravo na posebnu regionalnu jedinicu, i ostale. Sve bi se to reguliralo kroz Ustavni zakon koji je ravan Ustavu .

Nikako to nismo mogli prihvatiti - objašnjava Pusić. HNS-ovci su zato tražili da se iz prijedloga Ustavnog zakona izbaci dio o specijalnom statusu ZVO-a. Prvo su pridobili SDP, a u konačnici i HDZ čija je Vlada zajedno s manjinskim zastupnicima, prije svega sa SDSS-ovcem Miloradom Pupovcem, i formulirala takvo čudno rješenje.

ZVO je nastao na temelju Erdutskog sporazuma iz 1995. godine i Pisma namjere Vlade iz 1997. godine o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije.

Čine ga vijećnici iz općina i gradova iz dijela Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije gdje Srbi imaju većinu.

- Neprihvatljivo je da se dokumenti nastali zbog okončanja rata koriste za današnju izgradnju društva. Slično Daytonu, to su bila privremena rješenja za izlazak iz rata, a ne model za trajnu arhitekturu Hrvatske - smatra Pusić.

Na pitanje je li pokušaj davanja pravne osobnosti ZVO-u zapravo uvođenje na mala vrata autonomije koja neke može podsjećati na samoproglašenu srpsku autonomiju iz ratnih 90-ih, Pusić kaže da ipak ne bi govorila drastičnim rječnikom.

Zaštita manjinskih prava

- Neću reći ništa tako drastično, ali to nije način zaštite prava građana srpske nacionalnosti. Vjerujem da je glavni motiv predlagača bio riješiti trajno financiranje ZVO-a i ne bih išla dalje od - zaključuje Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:14