HNS U RATU

VESNA PUSIĆ POD PRITISKOM NEZADOVOLJNIH ČLANOVA STRANKE ‘Izađimo iz Vlade, inače nas neće biti’

Loši izborni rezultati Kukuriku koalicije i katastrofalan pad u anketama dio HNS-ovaca je potaknuo na radikalne korake
 Boris Kovačev/CROPIX

Veliki pad popularnosti stranke i nezadovoljstvo rezultatima vladajuće koalicije uzroci su, čini se, novih napetosti unutar HNS -a. Naime, dio nezadovoljnika druge po veličini stranke Kukuriku koalicije sve je skloniji razlazu sa SDP-om.

Prve ideje o razlazu pojavile su se unutar HNS-a nakon smjene Slavka Linića, a dodatno su ih učvrstile ankete o popularnosti stranaka, koje su potvrdile pravi potop HNS-a, i rezultati izbora za Europski parlament. Iako je HNS osvojio jedan mandat na Kukuriku listi, ukupni uspjeh te liste svjedoči o silaznoj putanji koalicije na vlasti.

Spas od propasti

- Čisto politički gledano, u ovakvoj situaciji bilo bi normalno da napustimo vladajuću koaliciju i da pokušamo ojačati vlastiti rejting - žali nam se dobro upućeni sugovornik iz HNS-a. Zagovornici napuštanja koalicije smatraju da bi kao povod za izlazak četvero HNS-ovih ministara iz Vlade mogli iskoristiti loše rezultate na području privlačenja investicija, a za što u HNS-u krivnju svaljuju na SDP-ov dio Vlade.

Grupacija u HNS-u koja zagovara izlazak iz koalicije, prema neslužbenim informacijama, razmatra dva scenarija. Prvi je radikalan raskid, odnosno potpuno napuštanje Kukuriku koalicije, čime bi se isprovocirali prijevremeni parlamentarni izbori. Druga je opcija djelomičan raskid: izlazak četvero ministara iz Vlade Zorana Milanovića, uz nastavak podrške Vladi u Saboru. Ovaj drugi scenarij, smatra dio HNS-ovaca, pomogao bi toj stranci da se distancira od neuspješne Vlade, ali da istodobno izbjegne krivnju za pad Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.

Zagovornici scenarija izlaska iz Vlade uz istodobni nastavak podrške Milanovićevoj Vladi u parlamentu smatraju da bi HNS time potaknuo Milanovićevu oporbu unutar SDP-a da se upuste u smjenu Milanovića.

Pobunjenici u manjini

No, stranačka grupacija koja zagovara izlazak HNS-ovih ministara iz Vlade ipak je u manjini. Naši sugovornici iz HNS-a ističu da su šanse da će se događaji razvijati u tom pravcu jako male.

- Ne vjerujem da bi itko odgovoran u HNS-u podržao istupanje iz koalicije - dodaje drugi.

Nekoliko je razloga tome. Prvi je onaj zbog kojeg su HNS-ovci i nezadovoljni, a to je slab rejting stranke, koja je, uoči euroizbora, prema istraživanjima javnoga mnijenja, uživala potporu samo 1,2 posto birača. Tako slaba potpora pokazuje da je HNS, htio - ne htio, osuđen na suživot u koalicijama želi li opstati na političkoj sceni.

Drugi razlog za ostanak u koaliciji je pragmatičan. Brojni su HNS-ovci, naime, zauzeli pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i u javnim poduzećima, pa bi raskid koalicije za njih zapravo značio i odlazak s tih mjesta. Treći je razlog što glavne odluke unutar stranke donosi predsjednica Vesna Pusić, koja, bez obzira na komplicirane odnose s premijerom, nije sklona napuštanju Kukuriku koalicije. Zbog svega toga puno je izglednije da će se, tvrdi nekoliko naših sugovornika, HNS do kraja držati koalicije sa SDP-om, IDS-om i HSU-om.

Sve teži odnosi

No, postoji jedno “ali”. Realno je očekivati da će HNS u budućnosti SDP-u stalno postavljati nove uvjete. HNS je to već i počeo raditi: dovoljno je prisjetiti se slučaja blokiranja uvođenja poreza na nekretnine ili najnovijeg sukoba ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka sa Sinišom Petrovićem oko Ine.

U budućnosti se može očekivati da će se postavljanje HNS-ovih uvjeta pojačati. To je, kaže dio naših sugovornika, posebice izgledno kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade, jer HNS u nekim kadrovskim rješenjima koja potpisuje SDP vidi jedan od glavnih problema u vođenju zemlje.

Vjetar u jedra HNS-u daju rezultati izbora za Europski parlament na kojima su uspjeli ostvariti cilj o jednom zastupniku, Jozi Radošu.

- Zadovoljni smo rezultatima euroizbora na kojima smo ostvarili cilj da dobijemo barem jednog zastupnika. Kakve ankete?! Ako pogledate rezultate izbora za Europski parlament, vidjet ćete da sada imamo potporu 3,5 posto birača - kaže nam jedan visokopozicionirani HNS-ovac, koji upozorava da su “izbori jedina prava anketa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:19