OTKRILI GA STUDENTI

VIDEO BESPLATNE INSTRUKCIJE IZ MATEMATIKE Da, matematika je zabava sveta kad ti je profa Toni s neta! Pogledajte VIDEO

    AUTOR:
    • Sanja Mikolčević

  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2012. u 13:04

Ne razumijem matematiku, jako mi je teška. I kada mi se čini da mogu riješiti zadatak, na pola zapnem. Treba mi pomoć! Za svaki kontrolni trebam sate i sate instrukcija i roditelji se pitaju do kada će plaćati. Tako su vapili brojni učenici srednjih škola. A onda se pojavio profesor matematike Toni Milun i njegov portal “Where Maths is Fun”. Matematika zabava? Čisto da provjere kome je tako zabavno rješavati kvadratne jednadžbe i integrale, kliknuli su na web stranicu i otkrili simpatičnog 39-godišnjeg profesora Miluna.

Ubrzo su se “upisali” u njegov internetski razred. Potpuno besplatno. I navukli se. I oduševili pa pišu komentare poput: “Da bar imamo ovakvog profesora u školi”, “Profesore, znate li da spašavate živote”. Uz pomoć klika na svome računalu počeli su pratiti mladolikog matematičara koji jednostavno i sugestivno objašnjava postotke, integrale, trigonometriju. Tako je matematičar Toni uskoro došao do nekoliko tisuća klikova dnevno. Način na koji rješava zadatke za srednju školu i državnu maturu učenici mogu naći i na Youtubeu i Facebooku , a da su Milunova videopredavanja zanimljiva i poučna, pokazuju i brojni komentari korisnika.

Otkrili ga studenti

Definitivno je najbolja preporuka mladom profesoru to što su ga “otkrili” upravo njegovi učenici. Student Nikola Mujdžić bio je oduševljen kako njegov profesor Milun predaje matematiku i pomislio je zašto i drugi ne bi imali priliku čuti njegova predavanja. Pozvao je profesora na kavu i rekao: “Profesore, mislim da imate potencijala. Šteta što nemate svoju web stranicu pa da i drugi vide da matematika ne mora biti bauk.”

I tako je počelo. Nakon tri dana su snimili prvi video “Jednadžbe”.

Nisu imali ni kameru ni ploču, snimali su mobitelom na faksu i profesor je imao popriličnu tremu, a danas, nakon godinu dana, postao je pravi profesionalac koji pred kamerama žustro i okretno niže brojeve po ploči i zdušno objašnjava matematičke zadatke. Snimio je 750 videa koji su pogledani više od 680.000 puta, oko 4000 dnevno.

Toni Milun je Splićanin koji živi i radi u Zagrebu. Deset godina predaje matematiku i statistiku na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu - Nastavni centar Zagreb, a vanjski je predavač i na Privatnom ekonomskom fakultetu “Katarina Zrinski”.

Ravnatelji kažu da je Milun studentima najomiljeniji profesor. Funny Maths Team vodi se motom da znanje mora biti besplatno i dostupno svima, zato žele da se i profesori drugih predmeta povedu za primjerom Tonija Miluna i besplatnim videopredavanjima.

Na redu osmoškolci

- Reakcije studenata i učenika su odlične. Htio bih da matematika ne bude bauk i to mi je misao vodilja - kaže profesor Milun.

- Jednom mi se dogodilo da me kondukter u vlaku iz Gajnica tražio da mu detaljnije pokažem svoju mjesečnu kartu.

Mislio sam da sumnja da imam lažnu kartu, ali kad je pročitao moje ime, rekao je: ‘Toni Milun, pa hvala lijepo, uz pomoć vaših videa učio sam integrale i prošao ispit!’ - kaže profesor.

Iako je stručan i omiljen, nije dobio neku novu ponudu za posao, ali kaže da je vrlo zadovoljan na poslu koji radi. Završio je poslijediplomski, predaje studentima i snima videa. Nakon što do kraja obradi gradivo sva četiri razreda srednje škole, bacit će se na matematiku za osnovnoškolce.

Tagovi

Izdvajamo