REPORTAŽA

VIDEO: BILI SMO S PATROLOM PROMETNE POLICIJE PRVI DAN PRIMJENE STROGOG ZAKONA U prvih sat vremena 'ulov' je bio mršav, uhvaćen je tek dostavljač pizze

 
 Ranko Suvar / CROPIX

U sat vremena dvadeset zaustavljenih vozača i samo jedna opomena zbog nevezanja pojasa. Nitko nije vozio prebrzo, nitko nije prošao kroz crveno ili razgovarao s telefonom u ruci.

Mršav ulov u prvim satima primjene novih drastičnih zakonskih mjera u prometu na zagrebačkoj Radničkoj cesti gdje je jučer ujutro oko 9 sati jedna od zagrebačkih policijskih patrola provodila nadzor prometa. Više smo prometnih prekršaja vidjeli dok smo se vozili kroz Zagreb prema policijskom punktu.

Pa tako i jednog poznatog saborskog zastupnika koji je glasao za novi zakon, a dok smo prolazili pokraj njega, uredno je rukom pridržavao telefon na uhu i razgovarao. Slušalice su mu očito preskupe. Policajcima iz patrole prepričali smo taj događaj. Samo su se kiselo nasmijali.

- U posljednje je vrijeme manje prekršaja. Vozači se vežu i pričaju manje na telefon", kaže nam Nikolina Marojević, prometna policajka iz 1. postaje prometne policije Zagreb, dok s njom i njezinim kolegom stojimo na policijskom punktu. "Ove nove mjere nisu donesene zato da bismo mi pisali više kazni, nego zbog sigurnosti vozača - naglašava ona i dodaje kako smatra da će se zbog visine kazni "vozači sada više pridržavati pravila".

U ponoć je počela primjena novog zakona i zaista je vidljivo da se vozači drže ograničenja brzine od 60 kilometara na sat na tom dijelu prometnice. E sad, je li to zato što vide da nailaze na policijsku patrolu ili su se zaista uplašili velikih novčanih kazni, druga je stvar.

Nekoliko vozača koji su zaustavljeni pristaju na davanje izjava. Svi oni podržavaju uvođenje većih novčanih kazni za prometne prekršaje. Jedan od njih je profesionalni vozač. Kaže kako se svakodnevno na cesti nagleda divljanja vozača i nada se kako će ove nove mjere prisiliti vozače da opreznije voze.

Nakon pola sata čekanja policajci zaustavljaju jednog vozača. Iz daljine je bilo vidljivo da nije vezan. Dostavljač je pizze. S novinarima mu se ne razgovara. Policajac provjerava njegov dosje. Čist je k'o suza.

- U takvim slučajevima ne naplaćujemo kaznu, nego izdajemo pisanu opomenu. U sljedećih godinu dana vozač ne smije napraviti isti prekršaj. Ako to ipak učini, dobit će kaznu", objašnjavaju nam prometni policajci. Zato je dostavljač zbog svoga čistog dosjea "nagrađen" samo opomenom. Tako dolazimo i do priče da će policija u prvim tjednima nove primjene zakona tolerantnije postupati prema prekršiteljima i samo ih opominjati za počinjene prekršaje.

- Nema tolerancije. Ne možemo i ne smijemo tolerirati prekršaje. Možemo samo izreći upozorenje za prekršaje za koje je predviđena kazna od 1000 kuna, i to je sve - naglašava Tihomir Svatoš, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Prema njegovim riječima, stanje sigurnosti u prometu sada je zadovoljavajuće, ali mora se težiti boljem.

- Nadamo se da će ove kazne dovesti do postizanja boljih rezultata - dodaje.

Policajka Marojević svakodnevno je na cesti i može relevantno svjedočiti o prometnoj kulturi na hrvatskim cestama.

- Nismo previše kulturni. U drugim zemljama Europske unije vozači su puno kulturniji u prometu i poštuju propise i druge vozače. Kod nas je to na nižoj razini - ističe.

Prema njezinim riječima, kada zaustavi vozače u prekršaju, većina njih prizna svoju pogrešku i u pravilu pristaju odmah platiti kaznu kako bi prošli jeftinije. Naravno, ima i težih slučajeva. "Zna se dogoditi da se vozači ne zaustave, nego pobjegnu. Tada krećemo u lov zajedno s drugim kolegama i u najvećem broju slučajeva ih ulovimo.

Stare vozačke dozvole bile su zgodne jer su vlasnici u njih, prije negoli će ih dati policajcu, mogli kao slučajno ostaviti 100 ili 200 kuna. "Rijetko se to sada događa. Toga je više bilo prije 10, 15 godina", kaže policajka Marojević. A ako se takvo što i dogodi, ona vozača upozori kako mu se novac zametnuo u vozačkoj. "Ma, sve je stvar kako se postaviš. Kad se postaviš čvrsto i jasno, onda vozačima takvo što ne pada na pamet", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05