NEDJELJNI JUTARNJI DONOSI

VIDEO: BILI SMO U TRENUTAČNO NAJPOZNATIJEM HRVATSKOM ŽENSKOM ZATVORU Tamo boravi Smiljana Srnec, a nekad su joj društvo pravile Nuša i Ksenija...

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski zatvor dom je žena koju su punile rubrike crne kronike zbog optužbe – osude za najsvirepija ubojstva.

Prvi smo ušli u zgradu u centru grada u kojoj su mjesecima krov nad glavom u Varaždinu dijelile Nuša Bunić, Ksenija Topolovčan i Smiljana Srnec, sve tri optužene, odnosno osuđene za okrutna ubojstva bliskih im osoba.

Zgrada u centru grada, "stisnuta" između Županijskog suda, popularne trgovine jeftinim potrepštinama, obiteljskih kuća i poslovnih lokala, djeluje više skučeno nego kao objekt koji oko 120 ljudi koji su se ogriješili o zakon dijeli s onima koji se brinu za njih - pravosudnim policajcima, upravom, kuharicama.

Iza tog je zida 1916 četvornih metara zatvora s čak 6000 kvadrata zelene površine.

Smiljana Srnec boravi u onom drugom, istražnom dijelu, gdje je režim znatno stroži ili, kako kaže upravitelj Slaven Funda, pravila su drugačija. Naime, pritvorenici ne mogu ostvariti brojne pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom - odlazak kući na vikend, izlazak u grad s posjetiteljem... Srnec 22 sata dnevno boravi u ćeliji, a preostala dva smije izaći u šetnju zatvorskim krugom.

Imamo tu i brijačnicu, u koju nam jednom mjesečno dolazi brico iz kaznionice u Lepoglavi - kaže nam upravitelj zatvora Slaven Funda. Zatvor ima, iako to zvuči čudno, zgodnu prostoriju s velikim kožnim, retro brijačkim stolcem, koji je vidio i bolje dane. Žene u brijačnicu ne idu, one se radije šišaju međusobno.

Televizor se gasi u 22 sata, a nedjeljom i praznicima u ponoć. Nema cenzuriranja programa

Tu su bestseleri, vjerska literatura, knjige na stranim jezicima, školska lektira... Samo nema krimića. Čuvari se smiju, a upravitelj pojašnjava:

- Svi su krimići vani.

Chefovi su u zatvoru žene. Iste kuharice kuhaju desetljećima i govore da kuhaju kao i doma jer "drugačije ne znaju"

Domaćica iz Palovca ćeliju dijeli s pet žena i jede ono što skuhaju Božica i pomoćnici. Iako to nismo mogli službeno doznati, pretpostavka je da i Smiljana Srnec, poput svih drugih zatvorenica, uzima tablete za smirenje, koje su uz duhan najtraženija roba u zatvoru.

Cijelu priču o varaždinskom zatvoru možete pročitati u tiskanom izdanju Nedjeljnog.

NEDJELJNI JUTARNJI JOŠ DONOSI:

Potresna ispovijest djevojke koja je preživjela traumu kao i djevojčica iz okolice Zadra: 'Montrum me silovao, ali sustav je taj koji me polako ubija'

Jutarnji u 'Ženskoj sobi', jedinom mjestu u Hrvatskoj u kojem će žrtve dobiti sve što im treba da prežive traumu seksualnog zlostavljanja

Reportaža iz dalmatinskog mjesta gdje se dogodio skandal koji je potresao Hrvatsku

Svi poslovi obitelji Petrač i Sliško

Ekskluzivno donosimo budući izgled 'Silicijske doline' u Svetoj Klari

Kolumna Jelene Veljače

Sjećanje na legendarni koncert Prljavog kazališta iz 1989.

Mirjana Dugandžija kod književnika Ede Popovića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:48