SJEDNICA UOBIČAJENO POČELA STANKAMA

VIDEO: BRUNA ESIH I DRAGO PRGOMET NAJVIŠE MARKIRALI U SABORU Zbog neopravdanih nedolazaka bit će kažnjeni

 
Nezavisna zastupnica Bruna Esih
 Goran Mehkek / CROPIX

U srijedu je nastavljena sjednica Hrvatskog sabora, a saborski zastupnici plenarni radni tjedan započinju glasovanjem o raspravljenim točkama. U ime Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić zatražio je stanku zbog 'aktualne političke situacije'. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tražio je stanku zbog godišnjeg izvješća Vlade, a Željko Glasnović 'zbog veličanja totalitarnih režima.'

15:00 Zastupnici Mosta oštro su se u srijedu obrušili na prijedlog Zakona o upravnoj inspekciji tvrdeći kako se njime širi "hobotnica izvršne vlasti" koja nastoji sve držati pod kontrolom, a rasprava nije bila pošteđena niti povijesnih tema i spominjanja Josipa Broza Tita. Sve o tome možete pronaći na OVOJ poveznici.

12:20 Nezavisna Bruna Esih i HDZ-ov Drago Prgomet zastupnici su koji su u rujnu najviše "markirali" u Saboru, i to po tri dana. Zbog neopravdanih nedolazaka bit će novčano kažnjeni s ukupno 450 kuna, odnosno sa 150 po danu. Taj iznos bit će im odbijen od zastupničkog paušala od 1500 kuna, odlučio je u srijedu saborski Odbor za izbor i imenovanja.

Bez dijela paušala zbog dva ili jednog neopravdanog izostanka sa saborskih sjednica ostat će i Sabina Glasovac (SDP), Ivan Kirin (HDZ), Tomislav Klarić (HDZ), Ana Komparić Devčić (SDP), Željko Lacković (NZ), Željko Lenart (HSS), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), mostovci Vlaho Orepić i Božo Petrov, Željko Reiner (HDZ) i njegov stranački kolega Petar Škvorić.

11:55 Hrvatski sabor je izmijenio i Zakon o lokalnim porezima kojim se brišu odredbe koje se tiču poreza na nekretnine, a čije je uvođenje bilo predviđeno za početak iduće godine. Izmijenio je i kazneni zakon, zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, međunarodnom privatnom pravu, europskim radničkim vijećima, prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni u području upućivanja radnika...

U drugo je čitanje poslan Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakon o prestanku zakona o umirovljeničkom fondu, europskim radničkim vijećima, izmjene zakona o radu, profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, uredbe EU o novoj hrani, radiološkoj nuklearnoj sigurnosti, zaštiti okoliša, sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH.

11:35 Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) kazao je kako se u Hrvatskoj svakodnevno falsificira povijest i pita se 'tko danas traži zabranu četničkih simbola'.

- Kriptokomunisti i Kumrovački đaci i dalje marširaju. Ništa nije riješeno po pitanju konfiscirane imovine. Postoje neki doktori povijesti, Bog nam pomogao koji ne znaju je li Tito bio zločinac ili ne. -

Saborska TV

11:20 Davor Bernardić (SDP) kazao je kako u Saboru još nije podneseno izvješće o radu Vlade i pozvao premijera Plenkovića da dođe u Sabor i objasni zašto se protivi formiranju istražnog povjerenstva za Agrokor.

- Verbalno i fizičko nasilje postaje normalni obrazac ponašanja za HDZ. -

11:15 Panenić je pričao o slučaju raspuštanja HDZ-ove podružnice požeško-slavonske nakon što je HDZ-ov župan požeško-slavonski Tomašević jučer gotovo cijeli dan proveo na saslušanjima u policiji, na sudu i DORH-u zbog prijave za obiteljsko nasilje koju je protiv njega podnijela supruga.

- U požeško slavonskoj županiji čelništvo HDZ-a čine nasilnici, a s druge strane naš kolega zastupnik podmićuje novinare. Nadam se da ovaj put premijer neće biti isključuivo legalista, nego da stvarno da nešto učini. Gledajmo na stvarne dokaze. Ja se pitam zašto je raspušten županijski odbor, je li onda utvrđen neki drugi kriterij ako kriterij nije prasvomoćne presude? Nama je svima izrazito žao što je do toga došlo, ali ne vidim kako će to biti loše za župana, on je i dalje na dužnosti. A za imidž HDZ-a svima nama iskreno se fućka - kazao je Panenić u ime Kluba zastupnika MOST-a.

Zagreb, 220116.
Trg svetog Marka.
Druga sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora na kojoj ce mandatar Vlade Tihomir Oreskovic predstaviti program svoje Vlade, te njegove clanove.
Na fotografiji: Tomislav Panenic, buduci ministar gospodarstva.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

---------------------------

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je jučer novinarima da su vrlo blizu dogovora sa SDP-om oko izbora ustavnih sudaca i članova istražnog povjerenstva za Agrokor, ali s obzirom na to da dogovor još nije definiran, o tome u srijedu neće biti glasovanja u Saboru, nego se ono planira za petak.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku je najavio da će se sjednice uskoro prevoditi na znakovni jezik, kako bi se osobama s oštećenjima sluha omogućilo lakše praćenje rada Sabora.

Zastupnici su jednoglasno izglasali Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju, a izglasan je i Zakon o zaštiti životinja te izmjene Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:34