SJEĆATE LI SE?

VIDEO Centar Zagreba prije 17 godina raketiran u odmazdi za 'Bljesak': Poginulo je šestero, a ranjeno 205 ljudi

Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili padali na Dječju bolnicu u Klaićevoj, Dom umirovljenika 'Centar' i
 Arhiva EPH

ZAGREB - Na današnji dan prije 17 godina u znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak', pobunjeni Srbi su raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem napali središte Zagreba, gdje je poginulo šestero ljudi.

Prvi projektili iz raketnog sustava 'Orkan' s kazetnim punjenjem na Zagreb su pali 2. svibnja u 10:23 sati, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta.

U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno, 39 teško i 136 lakše. Opasnost za Zagrepčane predstavljalo je i oko 500 neeksplodiranih punjenja, tzv. zvončića, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za poraz u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama tada otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić kojega je Haaški sud, zbog zapovijedi da se raketira Zagreb, odnosno za ratni zločin, osudio na 35 godina zatvora.

U spomen na žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Bandić i Holjevac odali počast žrtvama raketiranja Zagreba

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i potpredsjednica Gradske Skupštine Tatjana Holjevac položili su danas vijenac na Trgu svibanjskih žrtava kod spomen ploče poginulima u raketiranju Zagreba na današnji dan prije 17 godina, kada su u znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak' pobunjeni Srbi raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem napali središte Zagreba, gdje je poginulo šestero ljudi.

U spomen na žrtve Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995. kod križanja Draškovićeve i Vlaške ulice u središtu grada.

- Svake godine se prisjetimo naših sugrađana koji su nedužni poginuli od napada barbara i Milana Martića, dan nakon početka briljantne akcije "Bljesak" kada je grad raketiran, rekao je Bandić.

Najavio je da grad planira u urediti spomen sobu na taj dan i na poginule. "Ja mislim da oni to zaslužuju, da ih nikad ne bismo zaboravili", dodao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:42