ZAUZIMANJE PLAŽE

VIDEO Čuljak se ispričala: 'Ne mogu diskriminirati vlastiti narod'

ZAGREB – Sarajevski mediji promptno su reagirali na skandaloznu izjavu Dijane Šelebaj Čuljak u sinoćnjem Dnevniku 3 kada je u razgovoru s gradonačelnikom Omiša Ivanom Škaričićem izjavila da gosti iz Bosne iz Hercegovine samo zauzimaju mjesto na plaži, a ništa ne plaćaju.

"Koliki vam problem, recimo u Omišu i općenito na južnom Jadranu, predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne Hercegovine, ništa ne troše, ne zauzimaju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?, pitala je voditeljica Dnevnika svog gosta.

Tijekom dana reagirala je i sama autorica sporne izjave.

- Ne mogu diskriminirati narod kojemu i sama pripadam. Kako možete spominjati šovinizam kad sam govorila o ekonomskoj kategoriji turista, onih koji dolaze na jedan dan i ništa ne troše. Mogla sam, uz turiste iz BiH spomenuti i domaće turiste kao one koji ne troše ništa, ali to mi se nekako podrazumijevalo, da hrvatski gosti na obali imaju neku tetku ili strinu kod koje odsjednu – pokušala je objasniti svoju izjavu Dijana Čuljak Šelebaj u razgovoru za Novi list.

- Sigurno se to moglo spretnije formulirati, ispričavam se ako sam bilo koga uvrijedila – izjavila je dalje voditeljica te dodala kako njezina izjava, kada se izvuče iz ekonomskog konteksta, nije etična, a kolokvijalno se zove pakiranje.

Novinarka sa dugogodišnjom karijerom, ne samo da je pokazala diskriminacijski odnos prema građanima BiH već je prekršila i sve etičke novinarske kodekse, piše Sarajevo-x.com.

Omiški gradonačelnik bio je zatečen njezinim pitanjem, pa zbunjeno odgovarao: "Moje mišljenje je da oni nisu tolika šteta za hrvatski turizam kako ih neki žele predstaviti. Naime, oni ipak nešto troše i plaćaju parking…".

Postaviti ovakvo pitanje, u kojem novinar jasno izražava svoj stav i pri tome se odnosi diskriminacijski i ima predrasude prema jednom narodu, predstavlja kršenje etičkih novinarskih kodeksa, potvrdila je za Sarajevo-x.com Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH novinari.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH ne može tužiti Dijanu Čuljak Šelebaj jer radi na mediju u susjednoj zemlji, ali Udruženje BH novinari može uputiti pismo u kojem će skrenuti pažnju na nekorektno ponašanje novinarke Čuljak.

Na HRT-u nisu imali potrebe pretjerano komentirati istup svoje kolegice. Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić samo je rekao kako pojedinačne izjave izrečene u emisijama ne predstavljaju stajalište HRT-a. Stao je međutim u njezinu obranu dodajući kako se “u emisijima uživo svašta može dogoditi”. Družijanić je pozdravio javnu ispriku Čuljak Šelebaj, te tvrdi kako ona nije dana na zahtjev vodstva televizije.

Za razliku od udruženja iz BiH u našem novinarskom društvu ne smatraju da je urednica Dnevnika prekršila novinarske norme.

- Mislim da je neoprezno postavila pitanje, ali u njemu ne vidim namjeru diskriminacije - rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka koji je stoga reakciju kolega iz BiH nazvao pretjeranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44