STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM

VIDEO: DALIJA OREŠKOVIĆ 'Državnu odvjetnicu izabrala je saborska većina koja se nalazi na optuženičkoj klupi'

 
Konferencija za medije stranke s Imenom i Prezimenom
 Damjan Tadic / CROPIX

Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom rekla je u utorak da je novu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek izabrala saborska većina koja se "i sama nalazi na optuženičkoj klupi”.

„Jesu li saborski žetončići Milana Bandića jučerašnjim izglasavanjem raspuštanja Hrvatskog sabora i izborom nove glavne državne odvjetnice svom političkom šefu osigurali mir. Jesu li si mir od provođenja kaznenih istraga osigurali i svi oni ministri o čijim aferama već mjesecima ne možemo čuti niti jednu riječ”, rekla je Orešković na konferenciji za novinare na Trgu sv. Marka..

Ustvrdila je da su jučer raspušteni Hrvatski sabor i vlada u svom mandatu uspjeli potkopati nezavisne državne institucija, pogotovo one koje bi se trebale boriti borbom protiv korupcije i kontrolom vlasti, a koje su, kaže, 'HDZ-ovim vladama oduvijek predstavljale najveći problem'.

Smatra i da je strateški interes Sabora i Vlade ostvaren jučer izborom nove glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, koja je izabrana na dan kada je i raspušten Sabor, a izabrala ju je saborska većina koja se, kaže Orešković, i sama nalazi na optuženičkoj klupi.

Dodala je kako je poveliki broj ministara iz sadašnje Vlade i prešao u saborske klube zbog sumnje na sukob interesa i korupcijske afere.

Orešković se upitala i kako se može očekivati da će se istražiti sve malverzacije u domovima zdravlja u Splitu, koje su posljedica stranačkog kadroviranja, ili „slučaj Škaričić”.

Kaže da je političko kadroviranje nesposobnih i podobnih umjesto sposobnih, odlika partijske vlasti, a sustav nekompetencije je uništio zemlju.

Upitala je može li se protiv toga boriti Državno odvjetništvo ako je, kako tvrdi, sam način kadroviranja čelne osobe DORH-a 'duboko kompromitiran'.

Prema njenom mišljenju i prije toga borba protiv korupcije bila je 'mlitava i bez rezultata', i ni jedna veća korupcijska afera se nije riješila na zadovoljavajući način.

Orešković je ustvrdila da je u zadnjih 30 godina u kojima je 'HDZ vladao zemljom' došlo do sloma svih vrijednosti i uništena je savjest ovog društva. Smatra kako je prije samih izbora potrebno promijeniti sustav vrijednosti u društvu, a tek potom zakone i pravila.

Pozvala je građane da izaberu ljude koji će svojom čašću, znanjem i poštenjem, a onda i kompetencijama Hrvatsku moći izvesti n aput pravde i blagostanja.

Josip Budimir rekao je kako stranka s Imenom i Prezimenom podržava saborsku odluku o raspuštanju.

„Nije nam jasno zašto kritiziraju vladajuću većinu zbog te odluke jer to je najbolja odluka koju su donijeli u svom mandatu. Skratili su nam muke za pola godine i agoniju koju mi moramo proživljavati s njima čekajući da donesu nekakve reformske zakone i pokrenu državu. Na kraju nisu imali ni volje da donesu zakon o obnovi Zagreba”, poručio je.

Budimir je rekao i da će njihova predizborna kampanja biti kreativna i protuepidemijska jer će uključivati puno digitalnih medija, društvenih mreža i komunikacija s građanima kako to pravila budu dozvoljavala. Također, dodao je, ne planiraju ići na izbore u izbornoj jedinici za dijasporu.

Smatra kako će u zemlji dobiti dovoljno podrške kako bi postali bitan faktor na političkoj sceni.

Konferenciji za medije nazočili su i Boro Nogalo i Ante Pranić koji nisu davali izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:22