GOSPODARSKI KRIMINAL

VIDEO: 'DI SI, LOPOVE?' Osumnjičenike uhićene u aferi Uljanik satima ispitivali u DORH-u, odluka o pritvoru tek sutra

 
Gianni Rossanda, Anto Nobilo, Silvano Kranjc
 Matija Djanjesic / CROPIX

NOVO 15:27 Nakon noći u pritvoru 12 osumnjičenih u akciji Uljanik u srijedu su ispitani u državnom odvjetništvu u Rijeci te su nakon ispitivanja vraćeni u pritvor. Kod suca istrage trebali bi doći sutra ujutro kada će se odlučivati o daljnjem pritvoru, javlja N1.

--------------------------

14:56 Uprava Uljanika na službenim je stranicama Zagrebačke burze objavila da je tokom jučerašnjeg dana izvršena pretraga prostorija Uljanika na temelju naloga istražne sutkinje Županijskog suda u Puli.

- S obzirom na osjetljivost informacija i postupke u tijeku, nismo u mogućnosti iznijeti detalje izvršenih radnji. U tijeku je nadzor više državnih institucija nad društvima ULJANIK Grupe pri čemu stručne službe ULJANIK Grupe pružaju punu podršku s ciljem donošenja relevantnih zaključaka, poručili su iz uprave tog društva.

To je i jedni komentar zasada na uhićenja, ali i činjenicu da su sljedeći dani ključni za riječko i pulsko brodogradilište.

--------------------------

13:28 U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci trenutno traje ispitivanje Marinka Brgića i Elvisa Pahljine, posljednje dvojice koji su danas privedeni na razgovor.

Pavle Peršić, odvjetnik Eduarda Milovana, kazao je da je njegov branjenik iznio svoju obranu, no nije precizirao za koja ga se točno kaznena djela tereti.

Kazao je samo da se radi o spisu o pet stranica s puno detalja. Prema posljednjim informacijama, svi će uhićenici najvjerojatnije noćas ponovno spavati u pritvorskoj jednici PU primorsko-goranske te će tek sutra ujutro biti dovedeni pred suca istrage koji će odlučivati hoće li ih zadržavati u pritvoru ili pustiti na slobodu.

--------------------------

12:58 U slobodnoj raspravi u srijedu u Saboru o stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj kojima prijeti stečaja, i jučerašnjoj akciji Uljanik u kojoj su uhićena 12-orica bivši i aktualnih direktora brodogradilišta, oporbeni zastupnici prozivali su vladajuće za 'nečinjenje', a vladajući su naglašavali kako oporba prebacuje odgovornosti za probleme brodogradnje koji su stvoreni ranije za mandata Milanovićeve Vlade.

Mostovka Ines Strenja poručila je da iza svega definitivno stoji politika, dok je SDP-ov zastupnik Gordan Maras poručio da na uhićenja u Uljaniku gleda kao na HDZ-ovu predstavu.

Više pročitajte OVDJE.

--------------------------

12:20 Na ŽDO su privedeni Marinko Brgić i Eduard Milovan.

--------------------------

12:18 Priveden je i Dragutin Pavletić.

--------------------------

12:15 Na županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci očekuje se dolazak posljednja četiri uhićenika nakon što su ispitani Gianni Rossanda, bivši predsjednik uprave Uljanik grupe i Maksimilijan Percan, predsjednik uprave 3. maja, koji se također branio šutnjom. Za sada, koliko je poznato, aktivnu je obranu iznosio Brajković, što su potvrdili njegovi odvjetnici Goran Marijanović i Matija Miloš.

Brajković je svoju priču iznosio detaljno u 2 navrata, po sat i pol vremena sinoć i ponovo danas na ŽDO. Kako su rekli odvjetnici, tvrdi da je ispravno uradio u interesu tvrtke.

--------------------------

12:02 Anto Nobilo, odvjetnik Giannija Rossande, bivšeg predsjednika uprave Uljanik grupe, kazao je novinarima da se njegov klijent i dalje brani šutnjom jer se radi o vrlo kompleksnom spisu gdje je činjenični opis na 7-8 stranica, te prije iznošenja obrane treba proučitui sve detalje.

'Ono što je bitno da se zna i zbog radnika Uljanika i svih ostalih, jest da se nitko, niti moj klijent niti itko drugi, ne tereti da je izvan sustava Uljanika niti jednu kunu iznio i stavio u vlastiti džep', kazao je Nobilo novinarima.

Pojasnio je da se u ovom slučaju radi o optužbama za nezakonito poslovanje unutar Uljanikove grupacije, gdje novac nije završio izvan sustava kompanije, već se tvrdi da su tvrtke oštetile jedna drugu.

--------------------------

11:24 Dan nakon spektakularnog uhićenja 12 top menadžera Uljanik Grupe i Uljanik Plovidbe iz Pule i Rijeke sliježu se dojmovi.

Osumnjičeni su u Rijeci na Županijskom državnom odvjetništvu gdje se od jutra provode ispitivanja, a na kraju dana znat će se daljnja odluka vezano za njihov pritvor i nastavak čitavog procesa. Istodobno predstavnici sindikata su u Zagrebu. U 15 sati imaju zakazan sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

U Sindikatu Istre Kvarnera i Dalmacije kažu da bi im bilo draže da je došla u ovoj teškoj situaciji među radnike.

- Danas će nas predstavnike sindikata u Zagrebu primiti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. S obzirom na predsjednička ovlaštenja sindikalna očekivanja su minimalna. Hvala joj na gesti, ali bilo bi nam puno draže da je imala vremena ona doći među radnike. Nadamo se da i to nije (njena predsjednička) predizborna kampanja jer svoj je predsjednički značaj i autoritet mogla za pulske i riječke brodograditelje iskoristiti puno ranije, kazala je predsjednica tog sindikata Marina Cvitić.

Dodala je kako je jučerašnje uhićenje 12 menadžera u drugi plan stavila sedmomjesečnu agoniju bez plaće radnika Uljanika i 3. maja kojima se baš u ovom tjednu, odnosno sutra za 3. maj, a prekOsutra za Uljanik, na trgovačkim sudovima u Rijeci i Pazinu određuje pravac budućnosti - stečaj ili ne.

- Usprkos kontinuiranim odgađanjima konačne odluke, s uvjerenjem da se nekad strateška gospodarska grana ne smije ugasiti, u SIKD-u ipak nismo gubili nadu da će se naći rješenje za opstanak i restrukturiranje. Činilo se, naime, da se ministar gospodarstva Darko Horvat, istina dosta usamljen u Vladi, iskreno trudi pronaći izlaz koji neće biti „brodograđevni kraj“. Međutim, previše se toga „poklopilo“ u ovom tjednu - iznenadna efikasnost Državnog odvjetništva i PNUSKOK-a, uhićenja rukovodstva Uljanika i 3.maja dva ili tri dana prije presudnih sudskih ročišta, raspisani europski izbori - a da ne bi otvorilo sumnju da je sve to bila zapravo dobro isplanirana režija, u kojoj će pozornost javnosti i „gladnih“ radnika, s glavnog kolosjeka problema opstanka Uljanika i 3.maja, biti skrenuta na sporedni pod geslom „pravda je spora ali dostižna“. A koliko spora, bojimo se, vidjet će se najbolje nakon izbora, istaknula je Cvitić.

Ona istodobno poziva premijera da već danas se donese odluka o sudbini pulskog i riječkog brodogradilišta.

- Mislimo da ne treba čekati do sutra i pozivamo premijera da se ta odluka donese već danas. Ako odluka bude na strani stečaja, a ne restrukturiranja, od ministra Horvata, kao minimum ljudske i političke korektnosti, očekujemo ostavku, zaključuje Cvitić.

--------------------------

Nakon noći u pritvoru osumnjičene u akciji Uljanik tijekom jutra očekuje ispitivanje u Državnom odvjetništvu u Rijeci koje će potom odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Policija je jutros oko 9 sati počela privoditi bivše menadžere Uljanika, uhićene u jučerašnjoj USKOK-ovoj akciji, na ispitivanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo.

Do 9.30 sati na ispitivanje su dovedeni Anton Brajković, bivši predsjednik uprave Uljanika, Veljko Grbac, bivši član uprave Uljanika, i predsjednik Nadzornog odbora Trećeg maja, Silvan Kranjc, bivši direktor tvrtke Uljanik brodogradilište, te Zdravko Pliško, bivši predsjednik uprave Trećeg maja.

Prilikom dovođenja Antona Brajkovića, jedan građanin mu je, ispred zgrade DORH-a, dobacivao: Di si lopove?. Oko 10.30h na ispitivanje je policijskim kombijem doveden i bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda.

Domagoj Klarić, bivši predsjednik Uprave 3. maja, ispitan je u zgradi Općinskog državnog odvjetništva koje je 'posudilo" svoje prostorije Županijskom državnom odvjetništvu kako bi se istraga obavila tijekom jutra. Nakon ispitivanja policija uhićenike vraća u pritvorsku jedinicu, a tijekom dana očekuje se dovođšenje pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci koji će odlučivati hoće li ih zadržati u pritvoru.

Tijekom današnjeg dana, u Županijsko državno odvjetništvo bi trebali biti dovedeni i ostali uhićenici iz jučerašnje akcije.

U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas bi trebala primiti predstavnike radnika Uljanika.

Smatra se da bi u okviru akcije "Uljanik" idućih dana moglo uslijediti privođenje još nekih osoba zato što je istraga i dalje otvorena.

Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP u utorak poslijepodne.

U službenom priopćenju policija je izvijestila da od rujna 2018. provodi "kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe".

Potvrdili su i da je tijekom utorka na području Istre uhićeno 12 osoba (rođenih 1946., 1954., 1960., 1966.,1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su "počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna".

Materijalnu štetu izazvanu tim nedjelima policija procjenjuje na preko 1,2 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:07