PROSVJED

VIDEO: 'DOSTA JE REZOVA' Umjetničke organizacije i udruge od Ministarstva kulture traže uvjete da mogu živjeti od svog rada: Povećajte proračun na 3%!

 
 Tomislav Kukec / HANZA MEDIA

Nakon što je Ministarstvo kulture krajem prošle godine objavilo koje će programe financirati u 2019. kao javnu potrebu u kulturi, svoje nezadovoljstvo izrazilo je niz umjetnika i radnika u kulturi.

Prvi su se u siječnju oglasili predstavnici nezavisne kulturne scene, udruge Domino, Blok i Eurokaz, koji smatraju da je najveći problem natječaja netransparentno dodjeljivanje sredstava bez obrazloženja odluka o dodjeli, odnosno odbijanju sredstava predloženim programima.

Nezadovoljni zbog postupnog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te, kako navode, netransparentnosti njihove dodjele, Inicijativa "Dosta je rezova!" najavila je današnji prosvjed ispred Ministarstva kulture. Traže proračunski rast budžeta za kulturu na 3 posto, te da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka, dodajući kako je "dosta nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava".

Pored toga, traže uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada te radnu i socijalnu zaštitu.

Protive se nesigurnim oblicima rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje, traže od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture, te javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike, poručuju.

Na njihove kritike priopćenjem se koncem prošlog tjedna oglasilo Ministarstvo kulture koje navodi kako je "proračun povećan u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun tako da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi, te ističe: "Upravo suprotno, izvorna proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna."

No, inicijativa 'Dosta je rezova' objavila je da su programska sredstva Ministarstva ove godine u odnosu na prošlu smanjena u 10 od 22 područja.

"Ako Ministarstvo misli da nas može zavarati tako da jednima malo poveća, a drugim još više uzme, jasno im poručujemo: ne može! Dosta je pretakanja iz šupljeg u prazno! Iduće godine povećat će jednima, a oduzeti drugima, ali nećemo dozvoliti da nas to razjedini u našem zahtjevu za povećanjem budžeta svih redovnih djelatnosti u kulturi", navodi Inicijativa koja traži "povećana i široko dostupna sredstva za redovne djelatnosti u kulturu od kojih će umjetnice i kulturni radnici biti plaćeni za svoj rad".

Inicijativu je podržalo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko dizajnersko društvo, Kinoklub Zagreb, Udruga Plesnih Umjetnika Hrvatske, Slobodni Filozofski, Faktiv, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Centar za mirovne studije, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, Inicijativa Dobrodošli, Gong i mnoge druge, kao i više od 800 potpisnika peticije, među kojima je niz umjetnika, poput redatelja Ivice Buljana, redateljice Anice Tomić i konceptualnih umjetnika Siniše Labrovića i Damira Bartola Indoša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:49