REAKCIJE HNS-ovih MINISTARA

VIDEO: 'DVA NIJE ŠEST, ALI...' Divjak pokušala objasniti dogovor HNS-a i HDZ-a, u 'matematiku' se upustio i Štromar: 'Tražili smo 6, dobili smo 8,24!'

 
Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uoči današnje sjednice Vlade govorio je o jučerašnjem dogovoru koalicijskih partnera o povećanju plaća učiteljima i nastavnicima.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Josip Aladrovic, ministar rada i mirovinskog sustava
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Josip Aladrović

Najavio je i razgovor sa sindikatima i mogućnost da im se plate dani u štrajku, javlja N1.

- Vrlo je intenzivno traženje onoga što su na početku započeli, mi ćemo doći s ponudom pa ćemo vidjeti. Tražili su razgovor, razgovor će imati - rekao je Aladrović i dodao da nije potrebno dodatno zaoštravanje situacije pa Vlada razmišlja da im plati dane u štrajku.

- Što se tiče dana provedenih u štrajku, razmišljamo da ih platimo, ali vidjet ćemo i kasnije što možemo očekivati od tih razgovora i koliko taj štrajk ima smisla. Mi smo u pregovorima, odnosno razgovorima, nudili do 4 posto. Više nego što je sad. To je odbijeno i bilo je formulirano u kontekstu dodatka koji bi bio dio granskog kolektivnog ugovora. Jučer se ponudilo dva posto - rekao je ministar Aladrović, prenosi N1.

Dodao je i da se u ovom slučaju ne radi o popuštanju pred zahtjevima sindikata, već o uvjetnom povećanju plaća.

Dogovor HDZ-a i HNS-a komentirala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je govorila o postocima povećanja koeficijenta plaća zbog kojih i štrajkaju prosvjetni radnici, navodi N1.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Blazenka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Blaženka Divjak

- Dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest. A uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno - da se sindikati pozivaju na dijalog. Sve je na pregovaračkom postupku, koji mora prepoznati i povećanje osnovice, ali i pozicionirati koeficijente prosvjetara unutar uredbe o koeficijentima u zadanom roku - rekla je.

Je li zadovoljna dogovorom? - Zadovoljna sam jer se otvorio prostor za dijalog, a bit ću još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobitri kvalitetnu nastavu u školi, a učitelji budu zadovoljni. U ovom trenutku ovo je rješenje koje smo tražili da se otvori dijalog i da se stavi neka ponuda za stol od strane Vlade. Imamo rok, 30. lipnja, do kad se uredba mora izmijeniti - istaknula je.

Ako se rok, probije, kaže, automatski ide povećanje od dva posto. - Jedno je pozicija Vlade, drugo su pregovori sa sindikatima. Ovo je početna pozicija temeljem koje će se pregovarati, a sporazum koji se mora potpisati mora biti između Vlade i sindikata

Smatra da uredbu treba mijenjati, a postupak izmjene prvi put, kaže, ima rok. - Sa sindikatima se razgovara sa stolom, a ne preko medija. Ovo je pozicija Vlade, koja nije prazan skup, ima određenu ponudu. Do sada je, što se tiče koeficijenata, sve bilo bez rokova. Utvrđeno je i da će se dani u štrajku platiti iz državnog proračuna. Nije to prazan skup. Sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati - poručila je.

(Video Tomislav Kukec)

I ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar, komentirao je povećanje plaće učiteljima i nastavnicima.- Tražili smo 6, dobili smo 8,24 - rekao je kratko Štromar novinarima ispred Vlade, javlja N1.

Na opasku da se ne radi o traženom povećanju koeficijenta, Štromar je rekao: - Plaća je plaća. Primanje učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Zdravko Maric potpredsjednik Vlade i ministar financija i Predrag Stromar, potpredsjednik vlade
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Predrag Štromar

Upitan je li to jednako zahtjevima sindikata prije početka štrajka, Štromar je ponovio rečeno. - Plaća se obračunava tako da se množi osnovica s koeficijentima. Ako ukupna plaća raste za 8,24, onda je to 8,24 - rekao je Štromar novinarima.

Nije želio odgovoriti radi li se o porazu HNS-a.

Obuljen Koržinek: Treba analizirati cijeli sustav koeficijenata

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je poručila kako je potrebno analizirati cijeli sustav koeficijenata složenosti poslova, koji se godinama nadograđivao, kako bi svima osigurali pristojna primanja.

"Više puta smo komentirali da se taj cijeli sustav koeficijenata s godinama nadograđivao, potrebna je temeljita analiza. Više puta sam rekla da treba osigurati pristojna primanja ljudima koji ozbiljno rade svoj posao. Zato i temeljita analiza", poručila je Obuljen Koržinek ispred Banskih dvora.

Vlada bi s današnje sjednice u saborsku proceduru trebala poslati rebalans proračuna za ovu godinu te prijedlog proračuna za iduću, paket zakonskih prijedloga četvrtog kruga porezne reforme te usvajanje uredbe o minimalnoj plaći.

"Osjećamo veliki problem između plaća djelatnika u kulturi u državnim ustanovama i lokalnim ustanovama", ustvrdila je ministrica na pitanje treba li povećavati plaće i u njezinom resoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:11