NEVRIJEME

VIDEO, FOTO: OLUJNO JUGO POHARALO DALMACIJU Kaos u gradovima uz obalu, more poplavilo ulice, u Splitu drvo zdrobilo parkirani automobil

 
 Nikola Vilić, Tom Dubravec / Duje Klarić / Puan Paunović / Zvonimir Barišin / Hanza Media

Olujno jugo pogodilo je cijelu Dalmaciju, a velike probleme stvara i u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Na Pojišanu se stablo od olujnih udara slomilo i 'poklopilo' parkirane automobile. Na lice mjesta odmah su izašli vatrogasci kako bi uklonili grane s automobila.

Policija je poslala obavijest da je zbog opasnosti od pada stabla za promet zatvorena Pojišanska ulica, od raskrižja s Osječkom do raskrižja s Ulicom Slobode, a promet se preusmjerava.

Stablo se srušilo i u Riječkoj ulici, punoj parkiranih automobila. Intervenirali su vatrogasci, oslobodili automobile i deblokirali ulicu u kojoj je na sat vremena promet bio zaustavljen.

- Do sada smo imali preko 15-ak intervencija, a najviše je riječ o pilanju i uklanjanja grana s automobila i ulica. Radimo punom parom i spremni smo za sve, kratko je za Slobodnu kazao Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split.

FOTOGALERIJA: Nevrijeme poharalo Split

Problema ima i na drugom kraju grada, u ACI Marini Split koja je na udaru olujnih valova. Poplavljen je i dio ulice u ACI Marini kod rotora, a valovi prelaze i lukobran.

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a jutros je upozorilo kako je za područje Dalmacije izdano crveno upozorenje te da je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže, kao i da je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom.

- Do ovog trenutka zabilježili smo oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta. Obzirom da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima, kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju, poručili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Jak vjetar stvara probleme i u prometu, pa je tako brza cesta Solin-Klis (DC1) otvorena samo za osobne automobile, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od najjačih udara juga u povijesti mjerenja

Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje kako su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, četiri manje štete na osobnim automobilima građana.

Danas je na Marjanu izmjeren udar juga od 134 kilometra na sat, što je jedan od najjačih udara otkako postoje službena meteorološka mjerenja na Marjanu, doznaje Hina od Rade Popadića iz Crometea. Rekao je da je dosad najjači udar juga izmjeren 1. veljače 1986., kad je bio 149 kilometara na sat.

"Danas je najjači udar juga u Hrvatskoj izmjeren u Dubrovniku i iznosio je orkanskih 142 kilometra na sat. Ovo je nevrijeme vezano uz duboku ciklonu čije je središte nad južnom Italijom i kreće se neobičnom putanjom prema sjeveru te možemo očekivati da će u srijedu ući u Jadran", rekao je Popadić i dodao da je ovo nevrijeme jedno od najizraženijih posljednjih godina.

Olujno jugo puhat će i u prvom dijelu srijede, ali bez orkanskih udara. U drugom dijelu dana vjetar će prolazno gotovo oslabjeti. U četvrtak jugo umjereno, u petak i u subotu jako, a u nedjelju će ponovno imati udare veće od 100 kilometara na sat, najavio je Popadić.

FOTOGALERIJA: Jugo u Zadru, Šibeniku i Trogiru

Snimka trajekta koji jedva pristaje u Preko: 'Kapa dolje kapetane!'

Prema posljednjim informacijama na stranici HAK-a u prekidu su trajektne linije: Biograd – Tkon, Zadar – Preko, Zadar – Brbinj, Prizna – Žigljen, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline - Drvenik Veli - Drvenik Mali, Split-Rogač, Biograd – Tkon, Split- Vis.

Neposredno prije nego što su zabranili promet i pristajanje trajekta na Ugljanu, točnije u Preku, mještanka je na svojem profilu na Facebooku objavila snimku vjerojatno jednog od posljednjih trajekata koji danas pristaje u Preko.

Video traje sedam minuta i premda osjećaj 'valjanja' koji su imali putnici, možemo samo zamisliti, i izvana je posve jasno koliko se posada bori s mirnim pristajanjem.

- Kapa dolje kapetane! Doveo si moju malu doma! Neki su znali doći do doli i okrenuti se pa nazad u grad - napisala je uz objavu.

Vakula: ‘Isusek, Isusek’, komentirao bi ovaj utorak preminuli Martin Sagner

Kao što je to i vidljivo iz upozorenja i ostalih prognoza, vremenski su uvjeti u sjevernijim i istočnijim hrvatskim krajevima znatno povoljniji nego u južnijim krajevima, posebice na Jadranu i područjima uz njega, gdje će i kiša i vjetar i sljedećih sati i dana prouzročiti kojekakve nevolje, upozorio je Zoran Vakula u vremenskoj prognozi za HRT.

- ‘Isusek, Isusek’, možda bi komentirao (ne)vrijeme u ovome tjednu ovoga utorka preminuli Martin Sagner, od mnogih poznatiji kao Dudek - napisao je Vakula podsjećajući da je Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje za Dalmaciju, narančasto za sjeverni Jadran, Istru i Gospićku regiju, žuto za područje Karlovca, dok za sjever i zapad Hrvatske nema upozorenja.

Česte i obilne kiše te većinom jako i olujno jugo, gdjegod i s orkanskim udarima, i dio srijede će prouzročiti prekide u pomorskome prometu, a i poplavljivanje nekih riva. U četvrtak će i kiše i vjetra biti manje nego do srijede, a već tijekom petka će ponovno jačati jugo, s kojim će opet kiša biti česta, mjestimice i obilnija, piše za HRT.

Slabljenje kiše od srijede

DHMZ za srijedu prognozira promjenjivo oblačno uz povremenu kišu. Na Jadranu i područjima uz njega kiša će biti češća, lokalno i obilna, osobito u Dalmaciji. U ostalim područjima ujutro mjestimice će biti magla i niska naoblaka, a popodne i malo kiše, najmanje na krajnjem istoku.

DHMZ

Krajem dana očekuje se postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, na istoku prolazno jak. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti i popodne okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak, najprije na sjevernom dijelu.

Jutarnja temperatura kretat će se od 7 do 12, na Jadranu 12 do 17. Najviša dnevna bit će između 12 i 17, a u Dalmaciji i Slavoniji i do 19°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:06