OPASNO VRIJEME

VIDEO, FOTO: OLUJNO JUGO PUŠE I DO 100 KILOMETARA NA SAT Vakula upozorava: Odgodite sve aktivnosti na otvorenom. Stižu visoki valovi, tuča i pijavice

Prekinute su brojne katamaranske linije, meteoalarm je izdao upozorenje za cijelu obalu
Olujno jugo koje na momente puše brzinom od 100 km/h zaustavilo je dobar dio pomorskog prometa no jedan dio pomorskog prometa unatoč jakom vjetru odvija se uz otežane uvjete.
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Na Jadranu olujno jugo na momente puše brzinom i od 100 kilometara na sat. Takvo je vrijeme zaustavilo dobar dio pomorskog prometa, no jedan dio pomorskog prometa unatoč jakom vjetru odvija se uz otežane uvjete.

Fotografi Cropixa zabilježili su kako to izgleda u Splitu.

Zbog olujnog juga u prekidu su i katamaranske linije Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Prigradica-Hvar-Split, Sobra-Šipanska Luka-Dubrovnik, Pula-Zadar i Mali Lošinj-Cres-Rijeka, kao i brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, te trajektne linije: Vela Luka-Ubli i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, javlja Dalmacija Danas.

Kako je jučer najavio HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, problemi s vremenom su stigli na Jadran, a u toku dana se očekuje dosta kiše, grmljavine, vjetra i olujnog nevremena. Vakula je poručio i da bi sve aktivnosti na otvorenom za danas trebalo odgoditi, posebice ako je riječ o aktivnostima na Jadranu.

Zbog toga je Državni hidrometeorološki zavod za danas izdao i narančasto upozorenje zbog opasnog vremena za cijelu obalu, dok je za Karlovačku regiju zbog obilne kiše izdano žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena.

Vakula upozorava da bi u samo jednom danu negdje mogla pasti prosječna količina kiše za cijeli lipanj, i to uz munje i gromove te olujno jugo i južni vjetar. Na moru bi moglo biti i valova visokih do četiri metra, što znači da će vjerojatno doći i do plavljenja nekih riva, a mjestimice je moguća i tuča i pijavice, javlja HRT.

Vikend bi na kopnu, ali i na Jadranu trebao biti stabilniji i topliji, no ne posvuda suh. Nova kiša i nešto niže temperature se očekuju u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:46