LIGHT IS LIFE

VIDEO, FOTO: PRIJE TOČNO 124 GODINE ŠIBENIK JE DOBIO STRUJU Bio je među prvima u svijetu i sad su građane počastili svjetlosnim spektaklom

 
 Nikša Stipaničev / Cropix

Manifestacijom 'Light is life' (Svjetlo je život) Šibenik četvrtu godinu zaredom obilježava dan kada je prije 124 godine dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

U Ulici don Krste Stošića postavljene su tiramole, a kako je rekao autor projekta Zoran Lučić Luca uoči manifestacije, one se uklapaju u ovogodišnju temu - važnost očuvanja života u staroj gradskoj jezgri.

- Ove godine 'Light is life' je posvećen obitelji, obiteljskom životu u staroj gradskoj jezgri koja se pred modernim načinom života nije uspjela oduprijeti. Napravili smo brojne instalacije koje ćemo postaviti po rivi i staroj gradskoj jezgri. Spoj Light is life i stare gradske jezgre je stolna lampa oko koje se okupljala obitelj i ona je simbol obiteljskog života, a to ćemo dočarati instalacijama. Osim instalacija, u Ulici don Krste Stošića postavit ćemo tiramole koje su simbol obiteljskog života i sušenja robe, to smo zamislili i prije medijske priče oko tiramola - rekao je Luca.

FOTOGALERIJA: Light is life u Šibeniku

Po cijelom gradu postavljene su svjetlosne instalacije koje uključuju sjenila na ravnoj rasvjeti, 10 trometarskih stolnih lampa po gradu i rivi, latinsko idro i još koješta.

Grad Šibenik je među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

- Nama nije važno je li Šibenik prvi, drugi ili treći grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju, to neka se dogovore povjesničari, ali je važno obilježiti dan 28. kolovoza kada se u Šibeniku 1895. upalilo svjetlo napajano izmjeničnom strujom, dalekovodom od 11 km struja je transportirana iz hidroelektrane Jaruga do grada gdje je osim osvjetljavanja ulica i domova upotrebljena za industrijske pogone i proizvodnju - rekao je Lučić Luca uoči manifestacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:43