HRVATSKA PARALIZIRANA

VIDEO, FOTO: RAZORNI VJETAR U ZAGREBU, A POČELI SU NAGLO RASTI VODOSTAJI DVIJE RIJEKE! Iz DHMZ-a se oglasili povodom vremenskih neprilika u zemlji

 
Nevrijeme u Hrvatskoj
 Emica Elvedji / Damir Krajač / Damjan Tadić / Zvonimir Barišin / Željko Puhovski / Hanza Media

Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku, javlja DHMZ.

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7,15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

- Do 7,15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra - stoji u jutrošnjem MUP-ovom izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvorene bez potrebe.

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu mnoštvo vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina.

VIDEO: Olujni vjetar odnio je krov na zgradi u Zagrebu

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

VIDEO: Olujni vjetar rušio je stabla u Zagrebu

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage.

DHMZ
Analiza prizemnog tlaka zraka (MSLP) i temperature na 2 m, 13. 5. 2019. u 6 UTC.

U DHMZ-u su već za nedjelju pravovremeno izdana upozorenja na službenoj internetskoj stranici i na Meteoalarmu za obilne oborine uz mogućnost bujičnih poplava, te na jak i olujan, na sjevernom Jadranu i orkanski vjetar. Poslana su i upozorenja nadležnim službama civilne zaštite.

FOTOGALERIJA: Posljedice velikog nevremena u Zagrebu

Do ponedjeljka ujutro na nekim dijelovima je palo dosta kiše, a u tablici su prikazane neke izmjerene 24-satne količine oborina.

Količina oborine u posljednja 24 sata (mm), izmjereno 13. 5. 2019. u 8 sati.

Plitvička jezera 139

Begovo Razdolje 107

Ogulin 94

Zavižan 93

Delnice 91

Zračna luka Split 85

Hvar 70

Slunj 67

Daruvar 54

Mljet 50

Hrv. Kostajnica 47

Šibenik, Komiža 44

Gospić 41

Split 39

Krapina 30

Varaždin 26

Pula 25

Dubrovnik 24

Zagreb 15

Osijek 5

Izvor: DHMZ

Izdano je i upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.

VIDEO: Olujni vjetar porušio je štandove u Zagrebu

Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.

U tablici ispod su prikazani su neki najjači udari bure, sjevernog vjetra i juga u prvom dijelu ponedjeljka.

Najjači udari vjetra izmjereni 13. 5. 2019. do 10 sati (km/h)

Središnja Hrvatska - S i SI vjetar

Zagreb Grič 101

Desinić 86

Krapina 83

Zagreb Maksimir 80

Sisak, Križevci 75

Sjeverni Jadran - bura

Most Krk 162

Prizna 158

Most Pag, Jasenice 144

Povile, Hreljin 119

Srednji i južni Jadran - jugo

Vis-Hum 75

Lastovo 65

Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".

VIDEO: Veliku štetu vjetar je napravio i na Bundeku

U nastavku ponedjeljka vrijeme će još biti izrazito nepovoljno, pa se preporučuje praćenje upozorenja na DHMZ-ovoj internetskoj stranici i Meteoalarmu te savjeta nadležnih službi.

VIDEO: Devastirana terasa kafića Oliver Twist u Zagrebu

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti.

DHMZ
Upozorenje DHMZ-a na opasne vremenske pojave za 13. 5. 2019.

U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti. Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše.

FOTOGALERIJA: Krš i lom na Bundeku zbog nevremena

Zbog obilne količine kiše i dalje postoji opasnost od lokalnih bujičnih te osobito riječnih poplava.

Vodostaji Une su u naglom porastu, a u Hrvatskoj Kostajnici će vodostaji Une tijekom utorka vrlo vjerojatno ući u izvanredno stanje obrane od poplava.

Također naglo rastu vodostaji Gornje Dobre kod Ogulina, Korane, Mrežnice, Kupe i Gline. Očekivani maksimum vodostaja u Karlovcu je u utorak, te bi na Kupi vodostaji mogli ući u redovne/izvanredne mjere, a na Korani bi mogli ući u izvanredne mjere obrane od poplava.

DHMZ
Prognozirana akumulirana količina oborine (mm) od 13. 5. 2019. u 00 UTC do 16. 5. 2019. u 00 UTC

U naglom porastu su vodostaji lijevih pritoka Save (Ilova, Lonja, Česma, Pakra, Orljava...) za koje se također predviđa ulazak u mjere obrane od poplava. Vodostaji srednje i donje Save će od sredine prema kraju tjedna biti u porastu sukladno dotocima hrvatskih i bosanskih rijeka koji bi mogli biti značajni.

Uz spomenuto pritjecanje hladnog zraka kiša će u višim predjelima gorske Hrvatske (uglavnom iznad 700 m n/v) tijekom noći na utorak prelaziti u susnježicu i snijeg, a očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača, osobito u višim predjelima Like.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:07