NE PRELAZE CRTU

VIDEO, FOTO: SMRKNUTA LICA, GROBNA TIŠINA... POTPUNI DEBAKL! Pogledajte lica Mostovaca kada su shvatili da nisu osvojili nijedan mandat

 
Atmosfera u izbornom stožeru Mosta
 Davor Pongracic / CROPIX

NOVO, 00:18 - Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u nedjelju, nakon objave prvih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prema kojima Most nije osvojio nijedan mandat u Europskom parlamentu, da će se nastaviti još žešće boriti za bolju i čestitu Hrvatsku.

"Most je krenuo u borbu za bolju, čestitu, radišnu Hrvatsku i od toga nećemo odustati. Nastavljamo još žešće u svoju borbu", naglasio je Petrov nakon objave prvih rezultata.

Izrazio je također žaljenje što građani nisu u većem broju izašli na EU izbore. "Dvije trećine Hrvatske danas nije izašao na birališta i to dovoljno govori o elitama", ustvrdio je.

Petrov je najavio je da će Most analizirati izborne rezultate i na temelju toga napraviti strategiju za daljnje djelovanje i za pripreme za parlamentarne izbore.

"Nekada se dogodi neki neželjeni rezultat kao što je ovaj danas, ali ja ne mislim da je to ono što je stvarno u percepciji hrvatskih građana", ustvrdio je Petrov,

Komentirao je i druge liste koje su na EU izborima ostvarile bolje rezultate od Mosta. "Uvijek postoje opcije koje bljesnu i koje se ugase, pitanje je kontinuiteta i ovo se ipak ne može mjeriti s parlamentarnim izborima", kazao je.

Što se tiče ukupnih rezultata izbora Petrov je ocijenio da su građani honorirali one koji su prethodno bili europarlamentarci, a što se tiče HDZ-a da je rezultat očekivan. "Ne bih to gledao samo kroz ideološku prizmu već i kroz povijest sudjelovanja Hrvatske u Europskom parlamentu", rekao je.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako su građani očito birali pojedine kandidate a ne pojedine političke opcije. "Očito su se vodili time koga žele vidjeti u Europskom parlamentu, a ne koju opciju podupiru pa je tako Ruža Tomašić dobila preko sedam posto, Marijana Petir preko četiri posto, a SDP -a lista s puno sadašnjih europarlamentaraca ostvarila jako dobar rezultat".

Za rezultate Mosta Grmoja je kazao kako je očito da na ovim izborima Most nije uspio ostvariti rezultate ali i ustvrdio kako to ne mora nužno govoriti o Mostu na nacionalnoj razini. "To samo govori o tome kako su birači odlučili na ovim izborima", izjavio je i najavio da će Most i dalje biti najžešća oporba vladajućima te se boriti za promjene u Hrvatskoj, za pravednu i ponosnu Hrvatsku.

-----------------------------------------------

Na pitanje što je presudno za tako loš rezultat Mosta, Petrov kaže:

'Mi smo dali sve od sebe. Mi sada možemo čekati rezultate koji će se pojaviti naknadno, mi svoje nastavljamo...'

Upitan za neočekivani rezultat Mislava Kolakušića, Petrov ponavlja da čeka službene rezultate.

'To ćemo još vidjeti. Ne želim predviđati. Čekam rezultate.'

Novinar Jutarnjeg ga je upitao i je li porast desnice i 4 mandata HDZ-a ono što je utjecalo na to da Most ne pređe prag na ovim izborima.

'Izlazne ankete se ne podudaraju s anketama koje su prije rađene. Mi čekamo prave rezultate i tek onda ćemo ozbiljnije analizirati situaciju. Prvo čekamo prave rezultate', rekao je Petrov kojije dodao kako je razočaran što veći broj građana nije izašao na izbore.

'Danas su građani mogli reći svoje, trećina je izašla na izbore, a dvije trećine nije izašlo. Meni bi bilo očekivano da građani ipak malo više izađu", izjavio je Petrov nakon objave izlaznih anketa.

'To također govori o apatiji u društvu. Dvije trećine građana Hrvatske očito uopće nije bilo zainteresirano za EU izbore što dovoljno govorio i o politici koja se vodi. Treba se ljude više uključivati da donose odluke, pogotovo na referendumima", ocijenio je Petrov i dodao kako čekaju konačne rezultate izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36