HRVATSKA NA UDARU CIKLONA

VIDEO, FOTO: SNIJEG PADA I NA JUGU DALMACIJE I U ISTRI, PAZITE, STIŽE LEDENA KIŠA! Državna uprava za spašavanje: Od subote prijeti nova opasnost!

 
 IstraMet/Dubrovački vjesnik

U pojedinim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije u četvrtak je ponovno počeo padati snijeg, a na Pelješcu i Korčuli su proglašeni zimski uvjeti, izvijestio je županijski Stožer za civilnu zaštitu.

Na terenu su po dvije ekipe koje posipavaju ceste solju zbog najavljene ledene kiše. Na Korčuli je zatvorena D118 od 15. do 31. kilometra za sva vozila, a zaobilaznica je preko ŽC 6268 na ŽC 69022, navode iz Dubrovačko-neretvanske županije, pozivajući se na podatke županijskog Stožera.

Snijeg pada i u Konavlima, no zasada se zadržava samo na Konavoskim brdima gdje su na snazi zimski uvjeti. U Dubrovniku je posipanje napravljeno jučer, a danas su posute županijske ceste u Dubrovačkom primorju. Na predjelu Neretve ceste su posute sinoć, a na zbirnim točkama diljem županije čekaju pripremljeni kamioni za daljnje intervencije, stojiu priopćenju Dubrovačko-neretvanske županije.

Što se tiče Istre, trenutno na tom području pada snijeg, a u prognozi za poslijepodnevne i noćne sate stoji mogućnost kiše koja će se smrzavati na tlu. Istarski meteorološki portal Istramet navodi da snijeg koji je počeo padati oko 10 sati ujutro prate i niske temperature.

Barbara Ban

- Tek nekoliko urbanih lokacija unutar grada Pule bilježi blagu pozitivu (Stoja +0,4 °C), dok je primjerice na sjeveru grada u Boriku hladnih -1,6 °C. Još uvijek nema značajnijeg porasta temperature zraka u unutrašnjosti Istre, primjerice u Starom Pazinu mjerimo -5 °C. Na Vojaku je zatopljenje već uzelo maha, u 10 sati mjerimo -8 °C, dok je u noći bilo -12 °C, navode u Istrametu. Dodaju da se u nastavku dana očekuje se daljnje jačanje snijega uz stvaranje pokrivača. Tek u kasnim poslijepodnevnim satima s prodorom sve toplijeg zraka u višim slojevima atmosfere, snijeg će uz obalu postupno okrenuti na susnježicu i kišu.

Barbara Ban

Stožer civilne zaštite Istarske županije upozorava građane na pojačani oprez. Vozače pozivaju da, kada su na snazi zimski uvjeti, ne koriste vozila s ljetnim gumama, odnosno obavezno koriste zimsku opremu, koja je i zakonski obavezna.

Barbara Ban

Barbara Ban

- Vozači trebaju temeljito očistiti snijeg i led sa svojih vozila prije uključivanja u promet. Mole se građane da ne voze prometnicama, ukoliko to nije potrebno. Također, upozorava se građane na zaleđene površine zbog opasnosti od klizanja i mogućih ozljeda pri padu. Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padalina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke, ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama, ili energentima i slično) nazovite broj hitnih službi: 112, 192, 193 ili 194, poručuju u Istarskoj županiji.

Moguć porast vodostaja rijeka, službe u pripravnosti

Vrhunac hladnog vala s četvrtkom prolazi i očekuje se postupan prijelaz oborina iz snijega u kišu, a kako su od subote očekivane dnevne temperature iznad nule, zbog topljenja snijega moguć je i porast vodostaja rijeka, priopćila je u četvrtak Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) istaknuvši da su Operativne snage sustava civilne zaštite u pripravnosti.

U priopćenju se ističe kako je zbog mogućeg porasta vodostaja rijeka moguće i uvođenje mjera obrane od poplava. S ciljem praćenja situacije za slučaj nastanka poplava DUZS je u redovnom kontaktu s Državnim hidrometeorološkim zavodom i Hrvatskim vodama.

"Situacija se kontinuirano prati, a operativne snage sustava civilne zaštite su u svakom trenutku spremne pružiti pomoć stanovništvu. Za kontakte oko eventualnih potreba na raspolaganju su Županijski centri 112, a pripravne su i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Po potrebi, bit će aktiviran sustav civilne zaštite na lokalnoj, područnoj i državnoj razini", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako će se prema potrebi angažirati kapaciteti DUZS-a, Hrvatskih voda, policije, vatrogastva, civilne zaštite, javnog zdravstva, Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a, komunalnih tvrtki, stožera civilne zaštite i Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji će poduzimanjem adekvatnih mjera nadzirati stanje na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01