NEZADOVOLJNI POSJETOM

VIDEO, FOTO: USTAŠKI UZVICI, HOS-ovi AMBLEMI, VRIJEĐANJE VUČIĆA... Pogledajte što se sve događalo na prosvjedu u centru grada

 
Rozalija Bartolić, scene s prosvjeda
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

U ponedjeljak se uoči dolaska srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo više stotina ljudi kako izrazilo negodovanje zbog Vučićevog dolaska.

S govornice na Trgu bana Jelačića okupljenima su se obratili brojni govornici, među kojima su se između ostalih našli i predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić, glumac Božidar Alić te umirovljeni general Željko Sačić, a na skupu su bili prisutni i saborski zastupnici Josip Đakić i Miro Bulj.

Vučića su s pozornice okarakterizirali kao neiskrenog i neodgovornog te je rečeno da on nije osoba koja će pomoći normalizaciji odnosa. Od predsjednika Srbije su tražili da se ispriča, spočitnuli su mu što s isprikom nije započeo svoju posjetu Hrvatskoj te su putem transparenata rekli da očekuju da će Srbija platiti odštetu zbog rata. Uz to, govornici su Vučića često nazivali pogrdnim imenima.

Organizatori su između govora puštali pjesme poput "E moj druže beogradski" Jure Stublića i "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona, a Zagrebačka je policija potvrdila da je tijekom prosvjeda jedna osoba privedena zbog "neprimjerenog transparenta".

Prosvjednici su se poslije prvog dijela okupljanja na Trgu bana Jelačića planirali prebaciti na Trg Svetog Marka, međutim policija im je to onemogućila zbog provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata. Umjesto Markovog trga, okupljeni su prosvjed nastavili kod Kamenitih vrata i na policijskim barikadama koje su postavljene nedaleko od zgrade Hrvatskog sabora.

Prosvjednici su i tamo nastavili prozivati Vučića te su pjesmama i transparentima izrazili svoje nezadovoljstvo, što zbog njegovog dolaska, što zbog činjenice da je srpski predsjednik u Hrvatsku pozvan.

U fotogaleriji i videima pogledajte što se sve događalo ponedjeljak na Trgu bana Jelačića i kod Kamenitih vrata:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:15