NAKON PRESUDE U HAAGU

VIDEO Ivan Čermak napokon s obitelji. Dočekala ga Kosor. 'Osjećam se mučno. Nitko u Hrvatskoj ne može biti dobro'

Zagreb, 150411.Zracna luka Pleso.Nakon oslobadjajuce presude u Den Haagu, general Ivan Cermak doletio je vladinim zrakoplovom u zracnu luku Pleso gdje ga je docekala predsjednica vlade RH Jadranka Kosor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

>>>> NOVO <<<< 21:15 - General Ivan Čermak stigao je pred svoj dvorac Klokovec na rubu Krapinskih Toplica oko 19.45 sati, na mjestu suvozača u sivom džipu, bez ikakve posebne pratnje. U plavom sakou, bijelim tenisicama i trapericama, odavao bi čovjeka koji se vraća s nekog odmora da nije imao izraz lica napaćenog čovjeka, koji iza sebe ostavlja mučnu odiseju za koju do danas nije znao kako će završiti. Da je potresen, istodobno sretan i u nekom pomaknutom stanju šoka vidjelo se po očima punim suza i po uzbuđenju u glasu.

- Smatram da je moja agonija završila... barem prvo poluvrijeme - rekao je izašavši pred okupljene novinare, koje su budno promatrali specijalci u civilu iza golemih metalnih ulaznih vrata u velebno zdanje u koje su koji sat ranije stigli odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. I oni su kao i sam general bili iznimno ljubazni, potvrdivši novinarima da će general doći doma i da ne ide ni u kakav zagrebački hotel na noćenje.

- Još predstoji 2. poluvrijeme - nastavio je general u 'sportskom tonu', naglasivši ponovo da je iza sebe ostavio agoniju koja je za njega započela još '98.

- Četiri godine sam bio u zatvoru, 3 i pol u kućnom pritvoru - uzdahnuo je. - To traje godinama i to strašno iscrpljuje - dodao je.

- Nikome nije lako. Razgovarao sam s Gotovinom i Markačem danas nakon izricanja presude. U šoku su. Trebat će im dan dva da dođu sebi. Ja ću im biti potpora vani i pomoći koliko mogu da im olakšam 2. poluvrijeme - vratio se na istu sintagmu.

- A što ću sad? Najprije ću izljubiti ženu i djecu, a onda ću se odmoriti jedno dva tjedna pa na posao - rekao je. Na spomen djece, izdala ga je snaga: usne su mu zadrhtale, oči se napunile suzama.

- Nešto ću popiti i pojesti... nadam se da me čeka neki zagorski specijalitet - sabrao se i krenuo ka dvorcu gdje ga je prvi dočekao sin Borna. Ponosno je pokazao sina. - Gledajte ga, kad sam odlazio bio je ovoliki, a sad... - spustio je ruku do koljena, sažimajući u tom pokretu protok vremena kojeg je proveo u uzništvu.

Vrata su se nakon toga zatvorila, a general je krenuo put svojih odaja, praćen glasanjem paunova. Znatiželjnika nije bilo. Nikakvog dočeka. Nikakve pompe i pratnje. Odmor je mogao započeti.

20:05 - Čermakov odvjetnik Steven Kay je po slijetanju u zračnu luku pleso novinarima rekao da je Gotovini izrazio suosjećanje nakon presude te mu pružio podršku.

"Gotovina mi je poručio. Jak sam, ne brinite", rekao je Kay.

20:00 - Supruga generala Čermaka Marijana i njihov sin Borna stigli su iz Londona i čekali povratak supruga i oca u dvorcu Klokovec, kamo se general zaputio nakon dočeka na Plesu.

- Sretni smo zbog našeg generala Čermaka, no istodobno i utučeni zbog visokih kazni generalima Gotovini i Markaču. Supruga ga čeka, tu je, no ne pripremamo nikakav poseban doček i gozbu jer bi to bilo neumjesno zbog njegovih suboraca - kažu čelni ljudi tvrtke Crodux. - General stiže doma čim se razduži - dodali su, pomiješanih osjećaja konsternacije i sreće.

Inače, u dom Čermakovih stigle su stotine e-mailova i telegrama podrške.

19:30 - General Čermak je nakon razgovora s novinarima sjeo u automobil, te se s Plesa zaputio svojoj kući.

19:15 - Presuda nam je bila veliko iznenađenje, svjesni smo da je ovo velika nepravda. No, ovo je samo prvo poluvrijeme i treba vidjeti kako im se može pomoći. Generalima ću biti produžena ruka vani. Oni su presudu podnijeli stoički, rekao je Ivan Čermak novinarima po dolasku u zračnu luku Pleso. Nadodao je da nitko od njih trojice jučer nije znao što će se dogoditi danas na čitanju presude.

General Čermak nije skrivao sreću. Veselo je mahao fotoreporterima i novinarima. Njegove prve riječi po dolasku u Hrvatsku su bile:

'Osjećam se mučno. Nitko u Hrvatskoj se nakon ovog što se danas u Haagu dogodilo ne može osjećati dobro. Svi moramo zajedno staviti glave na kup i vidjeti što napraviti u drugoj rundi', rekao je oslobođeni general Čermak.

' Sudac Orie je u završnoj riječi samo pročitao navode Tužiteljstva. To je sve od riječi do riječi samo navodi Tužiteljstva, od zločinačkog poduhvata do svih onih ostalih navoda', rekao je general Čermak. Također, na pitanje vjeruje li u pravednost haškog suda, Čermak je odgovorio: ' Tko to može vjerovati!'

ZAGREB - Donedavni haški optuženik, a danas od podneva slobodan čovjek, hrvatski general Ivan Čermak sletio je danas poslijepodne u 18.20 sati u zagrebačku zračnu luku Pleso. Na aerodromu ga je dočekala hrvatska premijerka Jadranka Kosor, glasnogovornik Vlade Mladen Pavić i Pero Kovačević.

Odmah nakon što je sudac Orie kazao “gospodine Čeremak proglašavam vas nevinim po svim točkama optužnice i nalažem vaše puštanje na slobodu” započeo je proces Čermakova puštanja iz pritvora u Scheveningenu. Sudskim i pritvorskim vlastima cilj je što prije provesti sudsku odluku o puštanju te se proces puštanja na slobodu maksimalno ubrzao.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Prema pravilima suda Ivan Čermak je sa osuđenim Antom Gotovinom i Mladenom Markačem prebačen natrag u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu gdje su čuvari već bili započeli s pakiranjem njegovih stvari. Kada je automobil sa hrvatskim generalima došao do zgrade pritvora, Čermak je otišao na “svoj” kat gdje se pozdravio sa ostalim pritvorenicima i vjerovatno ih počastio. Otišao je do svoje čelije i počeo s pakiranjem stvari. Kako bi mu to olakšali, čuvari su mu pribavili potrebne kartonske kutije.

Čermak je iz pritvora ponio samo stvari koje je mogao ponijeti u rukama, a ostale stvari pritvorske mu vlasti naknadno šalju poštom. Čermakov odvjetnik sredio je svu potrebnu dokumentaciju, sam Čermak nije trebao potpisati niti jedan dokument. Prije posljednjeg izlaska iz Scheveningena Čermak je dobio kuvertu u kojoj se nalazi njegov zdravstveni karton.

U 15.40 sati službe UN-a predale su Čermaka nizozemskoj policiji koja ga je prevezla iz Haaga do aerodroma u Amsterdamu. Čermak je na aerodromu bio pod paskom policije i nije imao pravo susreta s trećim osobama pa makar bila riječ i o članovima obitelji.

S njima se Čermak imao pravo susresti i pozdraviti tek po ulasku u avion kada je prestao nadzor nizozemske policije nad njime. Čermakov zrakoplov iz Rotterdama prema Zagrebu krenuo je u 16.30 sati.

Podsjetimo, Čermak je u Haagu oslobođen krivnje po svim točkama optužnice.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je general Čermak imao utjecaja nad civilnom i vojnom policijom, ali da nije bio zadužen za provođenje reda i mira. Prema presudi koju je čitao sudac Orie, Čermak nije imao ovlasti van kruga svojih podčinjenih u zbornom mjestu, koji nisu počinili nikakve zločine. Prema riječima suca Oriea, nije ustanovljeno da je Čermak znao da će njegove aktivnosti pridonijeti naseljavanju Krajine Hrvatima umjesto Srba.

U konačnici, Vijeće je zaključilo da Čermak nije bio članom "udruženog zločinačkog pothvata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:50