DAN ZA POVIJEST

VIDEO: Josipović se ispričao za pokušaje Hrvatske da podijeli Bosnu i Hercegovinu

Sutra će osobno u Ahmićima i Križančevu selu odati počast žrtvama 'čiji je jedini grijeh to što su bili drugačiji'
 AFP

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas se u Sarajevu ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Josipović je održao govor pred zastupnicima u oba doma Parlamenta BiH te izrazio sućut za sve žrtve proteklog rata u BiH istaknuvši kako svaki izgubljeni život predstavlja gubitak za sve. Najavio je kako će u četvrtak i osobno u Ahmićima i Križančevu selu odati počast žrtvama "čiji je jedini grijeh to što su bili drugi i drugačiji".

- Samo pravom i pravdom možemo naše narode očistiti od zla i međusobnog okrivljavanja za nedjela i osigurati da se zlo više nikada ne ponovi - rekao je Josipović podsjetivši kako su politike iz 90-ih godina "iz neznanja, zloćudnosti ili ludosti vjerovale kako je rješenje za BiH njezina podjela te su u toj, ali i u svojim zemljama posijali zloslutno sjeme, a zavađeni su narodi požnjeli smrt, rat i uništenje".

U BiH su posebice ostavili rastrgano tkivo jednog nedvojbeno posebnog društvenog i kulturnog bića temeljenog na multietničnosti, istaknuo je Josipović. - Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče - rekao je predsjednik RH.

Dodao je kako je Hrvatska iznimno zainteresirana za uspjeh pregovora o ustavnim promjenama u BiH jer ima obvezu brinuti o Hrvatima koji u njoj žive, a čiji je broj prepolovljen u ratu.

Hrvatski se predsjednik nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, danas je u Sarajevu, u četvrtak će obići nekoliko mjesta među kojima su Vitez, Ahmići i Križančevo Selo, a poslijepodne će provesti u Mostaru.

Na koktelu s Josipovićem i bjegunac Lozančić

Nakon Josipovićevog govora priređen je koktel, na kojem je, uz predsjednika RH, bio i bjegunac Niko Lozančić , pišu 24sata. Njih dvojica nisu razgovarali, a Lozančić je u vrijeme koktela bio na drugoj strani prostorije. Protiv Lozančića je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog da je u Hrvatskoj primao mirovinu iako je cijelo vrijeme bio osiguran u BiH kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini. Tako je ilegalno stekao 600.000 kuna.

Premijer Špirić napao Josipovića jer neće posjetiti stratište Srba u BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Šprić zamjerio je Josipoviću što neće posjetiti i stratište Srba u BiH, kad već posjećuje stratišta Hrvata i Bošnjaka u Ahmićima i Križančevu selu, piše Dnevnik.ba. - Doći u BiH i posjetiti stratišta gdje su stradali Hrvati i muslimani, a ne posjetiti recimo srpsko stratište u Dobrovoljačkoj gdje je počinjen veliki zločin znači da se Josipoviću Srbi priviđaju samo u počasnom stroju i to je formula na koju ja na ovoj funkciji ne pristajem - poručio je Špirić.

- Od možda najbolje ideje, taj će posjet imati krnje domete. Mnogo je manifestacija, a malo suštine i bojim se da će dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u BiH poprimiti oblike turističke posjete - zaključio je Špirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:51