KORISTAN SAVJET

VIDEO KOJI BI SVATKO TREBAO POGLEDATI Zagrebački vatrogasci demonstrirali što nikako ne smijete učiniti ako vam izbije požar na štednjaku!

 Screenshot: Facebook / Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba na svojoj je Facebook stranici objavila vrlo koristan savjet za građane, potkrijepljen videom.

Vatrogasci su pokazali zašto se zapaljeno ulje ili mast u kuhinji (ili bilo gdje drugdje) nikada ne smije gasiti vodom. Naime, kad vodom polijete zapaljeno ulje, uslijedi burna reakcija u kojoj dolazi do rasplamsavanja plamena koji naraste nekoliko puta za samo par sekundi.

Do toga dolazi jer se oko sitnih kapi vodene pare stvara tanak sloj ulja, što u dodiru sa zrakom izaziva erupciju, to jest eksploziju masti koja može proširiti požar na druge dijelove kuhinje.

To je jasno vidljivo u videu u kojem su vatrogasci vodom polili zapaljeno ulje na štednjaku, čime je planulo "pola" kuhinje.

Ispravan način za gašenje ovakve vatre bilo bi uklanjanje izvora topline i poklopcem čime će se vatri oduzeti kisik koji joj je potreban za gorenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:03