U KRUPNOM KADRU

VIDEO: MACAN, RELKOVIĆ I HODAK PROGNOZIRAJU REZULTAT IZBORA Svi se slažu da je HDZ u prednosti, evo kako bi mogli proći ostali

 
Ivica Relković, Sonja Hodak i Krešimir Macan
 Screenshot: Jutarnji.hr

Andrej Plenković je u boljoj poziciji i ima veće šanse osvojiti vlast na predstojećim izborima. Posebno nakon razlaza Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Mosta.

Procjena je to Krešimira Macana, Sonje Hodak i Ivice Relkovića.

„Plenković je u boljoj poziciji od SDP-ove koalicije da ponovo osvoji vlast jer ima veći koalicijski potencijal budući da računa na ekstremnu desnicu“, kaže Macan.

Sonja Hodak ne dvoji da Plenković i HDZ mogu računati na izbornu pobjedu jer će osvojiti veliki broj glasova. „Bit će u premoći i birati s kime će pregovarati. Možda im Škoro neće ni trebati“, kaže Hodak

Prema Relkovićevu mišljenju Plenković ima prednost jer se događa okupljanje na desnom krilu, a okupljena desnica može dobiti i više od deset mandata. „Ali nitko ne zna kako izgleda kampanja nakon korone i koja će se pitanja otvoriti“, dodaje Relković i upozorava da postoji više od deset posto glasova u centru koji neće ići ni HDZ-u, ni SDP-u. Ti glasovi mogu biti razmrvljeni, ali se mogu okupiti oko nove inicijative što bi moglo dovesti do deset mandata ako se umiješa netko s centra.

SDP bi, kažu naši sugovornici, morao ostvariti jako puno mandata da bude u poziciji da s manjinama formira vlast. „Ali bi ipak Škoro mogao presuditi“, kaže Macan.

„SDP ima predsjednika bez ikakve karizme, autoriteta, ne vjeruju mu birači. Okupio je sve što može i više nema potencijala“, tvrdi Sonja Hodak.

Bernardić će, napominje Relković, po prvi puta pokazati ima li snagu da povuče koaliciju, je li poput Milanovića, ime koje može povući. Problem je što lijevo od SDP-a ne postoji nešto kao što postoji desno od HDZ-a.

Govoreći o sudbini Mosta, naši sugovornici mu predviđaju kraj ako ne osvoje više od tri mandata, te životarenje kroz još jedan do maksimalno dva izborna ciklusa.

Ključna će, međutim, biti kampanja. Sve će ovisiti o temama koje će se otvoriti i eventualnim greškama. Ako netko pogriješi u kampanji to ga, smatra Macan, može koštati gubitka izbora. „Ako se klatno okrene i počne pričati o korupciji to može biti loše za HDZ. I kod Milanovića je to presudilo“, rekao je Macan.

Relković izjavljuje da prvi puta imamo izbore koje nitko ne može prognozirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:47