U BOJ, U BOJ

VIDEO: MALA LJETNA ŠKOLA PJEVANJA ZA PREDSJEDNICU Stručnjaci komentiraju vokalne sposobnosti Kolinde Grabar-Kitarović

 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pjeva s klapom
 Nikša Stipaničev / CROPIX

'Srce vatreno', 'Zdravo Djevo, kraljice Hrvata', 'Lijepa li si', 'Domu mom', 'Poljubi zemlju po kojoj hodaš', 'Pod brajde', 'Krist na žalu', 'U boj, u boj'... Sve je duža set-lista naše predsjednice. Da voli pjevati, nije novost. Svaki put kad uhvati mikrofon, u javnosti se danima raspreda i raspravlja. Sad su vokalne sposobnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ponovno u fokusu jer je nakon prijema ratnih zapovjednika s klapom MUP-a Sv. Mihovil na kninskoj tvrđavi zapjevala ariju 'U boj, u boj' iz opere 'Nikola Šubić Zrinski'.

Zamolili smo stručnjake iz svijeta glazbe, autoritete pjevanja, da prokomentiraju predsjedničin sluh i muzikalnost te joj daju neke savjete kako bi unaprijedila pjevanje.

Zdravko Šljivac, dirigent, skladatelj i glazbeni producent te utemeljitelj djevojačkog zbora Zvjezdice, fokusirao se na predsjedničin posljednji nastup i pohvalio ga.

- Važno je znati da je vrlo nezgodno pjevati kad imate muški ansambl i samo jedan ženski glas. No, predsjednica se snašla i ona na početku, u dubokoj lagi, zvuči famozno. Kad je na početku drugog dijela ostala sama i gore zapjevala, za koju oktavu više, čule su se nesavršenosti. Ali, to nije za zamjeriti jer uz takav kontrast klape rijetko bi i koji profesionalac zvučao savršeno. No, na kraju, dojam je odličan. Kod predsjednice se osjeti neispjevanost. Ton nije savršen, ali ona svakako ima sluha i ponajviše srčanosti. Uz koju uputu i mali rad predsjedničino bi se pjevanje vrlo lako moglo dodatno poboljšati - smatra Šljivac.

Sličnog je stava i proslavljena operna pjevačica Sandra Bagarić.

- Najbitnije je da se pjeva iz srca. Predsjednica se trudi pratiti melodiju i voli pjevati, to se zbilja vidi. Ne mora ona uopće znati sve poput operne pjevačice jer ona to niti nije. Dovoljno je da voli pjevati - ističe Bagarić.

No, ne dijele svi iz njezine struke blagonaklonost prema predsjedničinu pjevanju.

'Ima tu posla'

- Meni je prestrašno da predsjednica pjeva ‘U boj, u boj’. To je kraj moje izjave jer se tu nema više što reći - šturo je naglasila Dunja Vejzović, operna diva i glazbena pedagoginja.

S njom se slaže i bariton Ronald Braus.

- Pjevanje u Kninu ne bih komentirao jer uopće nije primjereno da na takvom događaju i svečanosti predsjednica pjeva degradirajući funkciju samo kako bi se svima dopala - smatra Braus koji je analizirao više predsjedničinih nastupa.

- U prijašnjim snimkama, gdje, recimo, pjeva ‘Krist na žalu’ ili, pak, ‘Srce vatreno’, predsjednica niti ne zvuči toliko loše. Ona voli pjevati i zvuči pristojno. No, nije pjevač svatko tko pjeva - zaključuje ovaj operni pjevač.

Iako je na glasu kao vrlo strog, Jacques Houdek, pjevač nadimka 'Gospodin Glas' i član žirija u showovima 'The Voice' i 'Zvijezde', prema predsjednici je bio blagonaklon.

- Beskrajno mi je simpatično čuti našu predsjednicu kako pjeva. Nek’ je ona nama raspjevana, pjesma je doista lijek za dušu. Predsjednica itekako ima sluha, bez obzira na to što zlobnici tvrdili. Rekao bih, ovako na prvu, da je njezin glas po prirodi lirski sopran. No, da tu ima posla - ima! Predsjednici hitno treba profesionalna pomoć ako misli i dalje ovako javno nastupati - zaključio je Jacques te mentorski upozorio na pogreške i ponudio pomoć.

Fanovi

- Osim intonativnih nečistoća, a osobito je distonirala u velikom finalu arije, dalo bi se poraditi i na artikulaciji, dikciji i na tehnici disanja, što bi u konačnici dovelo do puno mekšeg, ljepšeg tona i zvonkosti glasa, a to narod i publika izuzetno cijene i vole, kada im se pjeva s lakoćom i osmijehom. Rezultat bi mogao biti iznenađujuće dobar, vjerujte mi. Toliko je potencijala u glasu naše predsjednice da bih se ja usudio ponuditi joj svoje usluge vocal coachinga ako želi, eto toliko vjerujem u njezin napredak. Mogla bi se onda ona prijaviti i na ‘The Voice’, siguran sam da bi se crvene fotelje okretale kao lude - smatra Jacques koji predsjednici od srca želi da uživa i zapjeva nam u svakoj prilici koju ima.

- Ako odluči poraditi na svom glasu i interpretaciji, neka mi se slobodno javi na jesen, nakon što svi na godišnjem dobro odmorimo naše glasove, pa ću joj vrlo rado pomoći da usavrši svoj - ističe pjevač.

Fan predsjedničina pjevanja je i Mrle iz Leta 3.

- Predsjednica super pjeva. Malo joj puca glas, ali ja volim mikrotonalnu glazbu, a mislim da ona sa svojim izvedbama tu spada. Mogla bi se i pridružiti nekim našim pjesmama, ipak je ona naša Grobničanka. Mi upravo radimo jedan album, u kojem obrađujemo naše najuspješnije pjesme uz dodatak jednog meksičkog benda i razne goste, tako da imamo taj meksički, nekako plačljivo-patetični zvuk. Mislim da bi se tu predsjednica savršeno uklopila. Volio bih je vidjeti u takvom aranžmanu s Meksikancima, u obradi naše pjesme ‘Ero s onoga svijeta’, što ćemo uskoro snimati. Ta pjesma ima u sebi i taj pomalo militaristički moment pa mi se čini da bi se ona tu skroz pronašla - zaključuje ovaj riječki rocker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:20