EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

VIDEO: MINISTRI NA VLADU IŠLI PJEŠICE I TRAMVAJEM Ćorić o izjavi Steve Culeja i potezima Mire Kovača: 'Kolinda ima potporu HDZ-a...'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Obilježavanju Europskoga tjedna mobilnosti pridružili su se jutros "Hodanjem na sjednicu Vlade RH" ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegove kolegice i kolege ministri - Vesna Bedeković, Josip Aladrović, Mario Banožić, Darko Horvat, Ivan Malenica i Predrag Štromar te državni tajnik Kristian Turkalj.

Ministar Ćorić je iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike krenuo u 8 sati, a putom su mu se pridružili ministri i državni tajnik. Slogan Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 22. rujna, koji potiče hodanje, biciklizam i korištenje javnog prijevoza, je "Krećite se s nama".

Ćorić se u tramvaju pridružila novinarska ekipa N1.

Na pitanje kakva su prijetnja HDZ-u izjave i potezi Mire Kovača, koji je najavio kandidaturu za šefa HDZ-a, i gradonačelnika Vukovara, Ivana Penave, koji najavljuje nove poteze branitelja u tom gradu, odgovorio je:

- Dopustite da ja ne ulazim previše u pojedinačne kandidature, mislim da smo mi svi sada, i jasno smo to dali do znanja, fokusirani na predsjedničke izbore. Kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ima potporu HDZ-a, rekao je Ćorić, koji je komentirao i izjavu Steve Culeja, koji je u srijedu u Saboru rekao da on ima svoga kandidata.

- Stevo ima pravo na svoje mišljenje, ali od svih nas kao članova HDZ-a očekuje se da stanemo iza odluka HDZ-a, ja ću to svakako učiniti i očekuje se da to prvo učinimo, a nakon 1.1., po odabiru nove - stare predsjednice, svatko onaj tko misli da u HDZ-u može donijeti nešto novo, može istaknuti svoju kandidaturu, rekao je Ćorić.

Ipak, njegova potpora svakako je uz predsjednika HDZ-a i Vlade, Andreja Plenkovića.

"Plenković je predsjednik Vlade i HDZ-a i ja mu apsolutno stojim na raspolaganju do kraja svog mandata", rekao je Ćorić.

Ministar okoliša komentirao je i inicijativu Mosta, koji potpisuju peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo.

"Privatizacija voda u Hrvatskoj ne dolazi u obzir niti će ikad doći u obzir, što se nas tiče", rekao je Ćorić. "Ustavnim pravom na zdrav život promovirano je i pravo na vodu, zato držimo ovu inicijativu nepotrebnom. Treba imati na umu da je voda neotuđivo pravo svakog našeg građanina, i ni na koji način neće biti ugroženo", dodao je ministar.

Što se tiče mirovinske reforme i zahtjeva sindikata za raspisivanjem referenduma, za koji je prikupljeno preko 700.000 potpisa, ministar kaže da su ti zahtjevi legitimno potvrđeni upravo s velikim brojem potpisa građana.

"Taj broj potpisa svakog onog tko donosi odluke poziva da jako dobro promisli o zahtjevu sindikata. Neminovno je da će se u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, u jednom trenutku raditi duže, to je neminovno, ali treba naglasiti da je sindikalna inicijativa prikupila 700 tisuća potpisa i slijedom toga trebamo razmisliti u kojem ćemo smjeru ići", rekao je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:43