BLAŽENKA DIVJAK

VIDEO: MINISTRICA OBRAZOVANJA IZDALA UPUTE UČENICIMA I NASTAVNICIMA 'Cilj je potaknuti aktivnost i kreativnost, a ne stvarati stres radi ocjena'

 
 CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je danas Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu. Kako je istaknula, cilj dokumenta od 70-ak stranica je smanjiti pritisak ocjenjivanja s naglaskom na poticanje aktivnosti i kreativnosti učenika.

- Cilj nam je smanjiti pritisak zbog ocjenjivanja i naglasak staviti na poticanje aktivnosti učenika. U Uputama za vrednovanje i ocjenjivanje, one su prvenstveno namijenjene učiteljima i nastavnicima, a mogu ih sa razumijevanjem pročitati i srednjoškolci te roditelji. Vrednovanje nije samo ocjenjivanje, ocjene se ne daju samo za usmeno ili isano ispitivanje. Najveći dio vrednovanja služi da bi učeniku dali povratnuj infpormacijuj kako unaprijediti učenje. Ocjenjivanje znači da nečemu što smo vrednovali dajemo i određenu ocjenu. Dali smo naglasak da se to radi prema aktivnosti učenika. Složeniji zadaci su tu koji služe poticanju kreativnosti, donošenja odluka i kritičkog razmišljanja.Sve se može ocjenjivati prema ovim uputama. Usmeno i pisano ispitivanje sada stavljamo malo sa strane. Razumijemo da je ovo teško vrijeme, kako za učenike tako i za učitelje. Nije potrebno stvarati dodatni stres - rekla je Divjak predstavljajući dokument.

Zagreb, 030420.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja,Donje svetice.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak predstavila je Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu u situaciji epidemije koronavirusa.
Na fotografiji: Ministrica Blazenka Divjak.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Ističe da bi ovakav način obrazovanja mogao pomoći učenicima da steknu kompetencije u znanjima koja će im trebati kasnije u životu.

- U ovoj situaciji mi na žalost ne možemo reći hoćemo li u nastavi na daljinu biti još dva tjedna, dva mjeseca ili neki drugi period. Zato je dobro da ova preporuka ide i prema visokim učilištima - rekla je Divjak.

Istaknula je da je poticanje aktivnosti učenika dio kurikuralne reforme, te da mora postojati svijest o potrebi reduciranja sadržaja s naglaskom na ono što je važno u 21. stoljeću, kao i da učenici dobiju znanja koja će im trebati.

- Zaključna ocjena mora se temeljiti na ocjenama iz čitave godine, dakle iz razdoblja kada su učenici bili u učionicama i iz razdoblja kada su sudjelovali u nastavi na daljinu - kazala je ministrica. Preporučila je da usmeni ispiti budu izuzetci.

- U nekim predmetima gdje se radi o većoj satnici usmeno ispitivanje potrebno je provesti jednom do kraja školske godine. Sada ne možemo reći hoće li nastava na daljinu trajati do kraja školske godine, ali usmeno ispitivanje je stvarno izuzetak. Što se tiče pisanih provjera, dali smo upute kako to provesti, ali to nije njžno i moguće je samo ako se ostvare preduvjeti. U inovativne mjere ubrajamo istraživačke projekte, izrade mapa, sve ono u čemu u postupcima izrade može sudjelovati i nastavnik. Važno je da učenici rade samostalno. Potpora roditelja mora biti samo logistička - rekla je Divjak apeliravši na uvažavanje poštenog rada.

Zagreb, 030420.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja,Donje svetice.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak predstavila je Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu u situaciji epidemije koronavirusa.
Na fotografiji: Ministrica Blazenka Divjak.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Naglasila je i važnost svijesti učenika o značaju rada i vlastitih rezultata. Najavila je i da će se do kraja godine dati najmanje dvije ocjene - jedna iz aktivnosti učenika te jedna iz složenog obavljenog zadatka, uz naravno zaključnu ocjenu.

Detaljne upute Ministarstva možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:27