SABOR

VIDEO: 'MY NAME IS MARAS, GORDAN MARAS!' Zastupnik SDP-a uporno je krivo izgovarao ime Karla Resslera, premijer mu je 'spustio', zaiskrilo i s Esih

Saborsko aktualno prijepodne u srijedu, u jeku predizborne kampanje za Europski parlament, nije prošlo bez međustranačkih podbadanja tijekom kojih je došlo čak i do iskrivljavanja imena kandidata na tim izborima pa se tako u postavljanju zastupničkih pitanja članovima Vlade moglo čuti i za 'Karla Rasslera' i 'Gordana Merasa'
Andrej Plenković, Gordan Maras i njegova nova naljepnica na laptopu i Bruna Esih
 Damjan Tadić / Goran Mehkek / Hanza Media

NOVO 13:54 Završio je aktualni sat.

--------------------------------------------

13:53 - Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da Vlada ne poštuje Ustav zbog Zakona na pravo na prekid trudnoće.

'Prošlo je dva mjeseca otkad su svi rokovi prekoračeni. Svjedoci smo da 60 posto ginekologa u Hrvatsoj ima pošast zvanu priziv savjesti. Problem ne treba stavljati pod tepih jer kad ga stavite pod tepih možete se samo popiknuti na njega', kaže Mrak-Taritaš i dodaje da se, za usporedbu, u Sloveniji tek tri posto liječnika poziva na priziv savjesti.

Plenković joj je odgovorio kratko, rekavši tek da postoji pozitivan zakon koji je na snazi već 41 godinu.

--------------------------------------------

13:38 - Tomislavu Ćoriću je na aktualcu prigovorio Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) zbog porasta cijena struje i goriva, ali i zbog cijena režija.

'Pritisak u odnosu na druge zemlje je nemjerljiv. Hoće li doći do poskupljenja struje za kućanstva od 1.7.', upitao je Sinčić Ćorića, koji je rekao da usporedba nije valjana jer cijena režija ovisi o tome postoji li nekoj zemlji proizvodnja.

'Što se tiče cijene struje odnosi se ponajprije na zajamčenu uslugu. Riječ je prije svega o pravnim osobama, njih je oko osam i pol posto od ukupnih potrošača koji nisu dogovorili svoju uslugu isporuke električne energije', rekao je ministar Ćorić, a Sinćić je potom ustvrdio da hrvatskom energetikom upravlja lobi.

--------------------------------------------

13:25 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u srijedu kako je projektu izgradnje dječje i nacionalne sveučilišne bolnice najvažniji projekt hrvatskog zdravstva, a njegova izgradnja trebala bi započeti u roku od dvije godine.

"Studijom izvodljivosti i opravdanosti zdravstvenog sadržaja obuhvaćeni su svi aspekti i cilj je da se što prije izgrade. Izgradnja nacionalne dječje bolnice dat će ogroman doprinos pedijatriji", rekao je Kujundžić odgovarajući na pitanje HDZ-ovog Ivana Ćelića na saborskom aktualnom prijepodnevu.

Podsjetio je i kako je Vlada osigurala 100 milijuna eura za izgradnji bolnice u Puli koja je pred dovršetkom, u Rijeci čija će izgradnja uskoro započeti, kao i u Osijeku i Splitu. "Osigurali smo okvir za povlačenje sredstava EU fondova i vjerujem da ćemo postići kvalitetu zdravstvene usluge u bolnicama i domovima zdravlja diljem Hrvatske", rekao je ministar Kujunudžić.

--------------------------------------------

13:10 Nikola Grmoja prijavio je povredu Poslovnika, a nakon njegovog pokušaja objašnjenja Jandroković mu je ugasio mikrofon, javlja N1.

"Disconnect, zato što kršite Poslovnik Nije bilo povrede Poslovnika. To što vi nekog ne možete slušati je vaš problem. Otiđite van ako ne možete slušati. Ovo je sad iživljavanje nad onim što piše u Poslovniku i to neću dozvoliti", rekao je Jandroković, a na Grmojime prosvjede mu je savjetovao da se obrati Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

--------------------------------------------

12:10 - O stanju u Uljaniku i planu Vlade za rješenje tog problema je ministra gospodarstva Darka Horvata upitao Peđa Grbin (SDP)

'Vlada je sukladno svim zakonskim odredbama imala i ima plan. Želimo spasiti 124 milijuna eura državnog jamstva', odgovorio je Horvat, a Grbin mu je rekao da politizira, umjesto da da konkretan odgovor na njegovo pitanje.

------------------------------------

12:07 - Krešo Beljak je premijeru Plenkoviću poručio da će na sljedećim izborima vidjeti koliko vrijedi, dodavši da će Plenković na kraju zavrpiti 'poput Ive Sanadera'. Beljak je dodao i da se HDZ pretvorio u koruptivnu i mafijašku hobotnicu te da je Plenković stranci samo nominalno na čelu, prenosi N1.

'Pustite tapšanje po ramenima, tako su tapšali i Sanadera pa vidite gdje je. Tako ćete i vi završiti, vidjet ćete. Nemojte misliti da vi vladate HDZ-om. Niste vi osnivali HDZ i niste vi pobijedili na izborima. Bili ste jedini kandidat', rekao je Beljak.

-------------------------------------------

11:05 - Plenkovića je Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) upitala što hrvatska vlast čini da smanji pritisak na hrvatsku granicu kada je riječ o migrantima.

'Što činite da rasteretite Hrvatsku te štetne politike otvorenih vrata?', upitala je Esih, prenosi N1.

Plenković je odgovorio da se politika prema migracijama bazira na suradnji te da je na hrvatskim granicama angažirano 6.500 policajaca.

'Činjenica je da se istočnomediteranskom i zapadnobalkanskom rutom kanalizira sve više ilegalnim migranta prema BiH. Nama je bitno da Hrvatska drži do toga da ispunjava kriterije za članstvo u Schengenu. U cijelosti smo iskoristili omotnicu od 120 milijuna eura. Ostvarili smo sve one iskorake koji oni prije nas nisu znali, nisu vidjeli... To se, naravno, ovoj HDZ-ovoj Vladi ne može nikako dogoditi', rekao je Plenković i podsjetio Esih da je u Sabor došla na listi HDZ-a.

"Sasvim sam sigurna da ćete onima koji vas dobro slušaju olakšati zaokruživanje liste na izborima", rekla je Esih dodajući da svaki dan uz granicu prolaze "horde ilegalnih migranata", da je "policija premorena, građani zabrinuti" te da su seljaci primorani sami organizirati straže. Prozvala je premijera da sve što radi, radi zbog svog europskog političkog puta koji je "dosadan kao i ovaj ekspoze koji smo upravo čuli", odgovorila mu je Esih.

-------------------------------------

10:50 - SDP-ova Romana Jerković postavila je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću pitanja o stanju u zdravstvu, rekavši da je taj sustav u kolapsu.

'Ministre, vi ste majstor krivudanja. Jednostavno niste iskreni', poručila je ministru i dodala da zdravlje ne smije biti roba koju kupuju samo oni koji imaju novca.

'Ne smije biti podjele na bogate i siromašne. Mislim da ste na potpuno pogrešnom putu', rekla je Jerković.

Kujundžić joj je odgovorio da su neke njezine tvrdnje točne, no da bi ona, kao zdravstvena djelatnica, trebala bolje istražiti prije nego što nešto kaže.

--------------------------------------------

10:30 Mostov Miro Bulj premijera je pitao kakav je protokol o mlijeku potpisan nedavno s Kinezima i kako će Hrvatska izvoziti mlijeko u Kinu kada proizvodnjom ne zadovoljava ni 50 posto domaćih potreba, posebno se osvrnuvši na sinjsku mljekaru. Podijelivši nekoliko boca mlijeka premijeru i ministrima, Bulj je kazao da "nema sinjske mljekare. Ona služi samo za provoz srpskog mlijeka. 'Sinjska mlekara' fiktivna je, to je otvorio neki kriminalac u Srbiji“. Plenković je odgovorio kako mu je drago da je pohvalio sadržajan posjet kineskog izaslanstva, te se, uz taj, pohvalio i drugim postignućima svoje Vlade, ostavivši Bulja bez konkretnog odgovora.

"Čije interese štitite", upitao je Bulj Plenkovića upozoravajući da će se u Kini promovirati srpsko mlijeko.

"Ovo bi se moglo shvatiti kao prikrivena reklama za mljekaru. Nije običaj da promoviramo ikoga pa ni ovo mlijeko", upozorio je predsjednik Sabora Mostovog zastupnika.

O slučaju mljekare Sinj više pročitajte OVDJE

-------------------------------------

10:15 - Prilično bizarna rasprava razvila se između Marasa, Plenkovića i Jandrokovića nakon što je zastupnik SDP-a nekoliko puta krivo izgovorio ime HDZ-ovog nositelja liste na izborima za Europski parlament, Karla Resslera.

Premijer je nakon toga Marasa nekoliko puta nazvao "Meras", na što je ovaj iz klupe podviknuo :

- My name is Maras, Gordan Maras", rekao je SPD-ovac prijavljujući povredu Poslovnika Jandrokoviću.

- Vaše je da zaštitite zastupnike i ne dopustite ovako bahato ponašanje premijera u Hrvatskom saboru.

- Kad potežete oružje molim vas da budete svjesni da ćete isto tako dobiti i nazad. Nemojte biti tužni - odgovorio mu je Jandroković.

Inače, dok je premijer Plenković odgovarao na pitanje Ivana Lovrinovića o Agrokoru, odnosno Fortenovi, Maras je zbog dobacivanja zaradio prvu opomenu.

Damjan Tadić / Hanza Media
Andrej Plenković

-------------------------------------

10:02 - Maras je postavio pitanje za Tolušića, a budući da ga nije bilo odgovorio mu je Plenković.

Maras je naglasio kako je premijer u strahu od građana, uvjeren da će HDZ ostvariti najlošiji rezultat na predstojećim izborima za Europski parlament.

"Dosta je lopovluka i takvog odnosa prema građanima", istaknuo je.

- Je li vas sram što je 300.000 naših sugrađana otišlo otkad ste vi predsjednik Vlade - upitao je Maras, a premijer mu je rekao kako nema odgovor za njega jer nije dobio ni pitanje.

- Građanima je dosta HDZ-a, lopovluka, pljačke. Vidimo da predsjednik HDZ-a završava u zatvoru. Zar nije smiješno da Ressler govori da u Slavoniji nikad nije bilo ljepše nego sad, da Sokol govori da su mirovine izvrsne. Sramota je kako se ponašate prema građanima. Hrvatski građani nisu se rađali za Irsku. Vi se ponašate kao da ste dovoljni sami sebi, kao da je ovo HDZ-ova država - rekao je Maras.

"E, pa ja nisam time zadovoljan. Hrvati se nisu rađali za Irsku, 300.000 ih se iselilo iz Hrvatske, vrijeme je da se to promijeni", poručio je Maras.

Smatra da Hrvatsku napuštaju zbog svakodnevnih HDZ-ovih afera koje tresu Hrvatsku, poput Agrokora, skupog mercedesa ministrice Gabrijele Žalac, "ministar sjedi na ramenima poduzetnika na utakmici, nosi li netko obli i ili špic-papak, premijer poziva veleposlanike da s njime idu na komemoraciju,a ne s organizatorima itd".

-------------------------------------

9:56 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković opet je upozorio zastupnika SDP-a Gordana Marasa zbog njegove naljepnice na laptopu na kojoj stoji natspi "nisamo se rađali za Irsku", a za koju Jandroković smatra da promovira Marasovu kandidaturu na europskim izborima.

Damjan Tadić / Hanza Media
Gordan Maras i nova naljepnica na njegovom laptopu

- Kolega Maras, smatram da je ovo što radite neprimjerena izborna promidžba i ako tako nastavite, prijavit ću vas Etičkom povjerenstvu - rekao je predsjednik Sabora.

Maras je odvratio da ga "samo prijavi".

-------------------------------------

9:40 - Aktualno prijepodne počelo je inzistiranjem Nikole Grmoje da se o uvođenju isključivog gospodarskog pojasa počne raspravljati odmah nakon pitanja Vladi:

- Zašto to niste stavili kao prvu točku na dnevnom redu? - upitao je Grmoja predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji mu je odgovorio da je to pitanje odmah po pribavljanju potpisa zastupnika stavio na dnevni red kao četvrtu točku.

Arsen Bauk iz SDP-a je pak zatražio je da članovi Vlade odgovaraju na zastupnička pitanja u roku predviđenom Poslovnikom ili u nekom "razumnom roku", a ne nakon nekoliko mjeseci.

Jandroković mu je odvratio da je Vlada odgovorila na više od tisuću zastupničkih pitanja.

HDZ-ov Tomislav Sokol upitao je ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića o učincima paketa mirovinskih zakona i najavljenoj sindikalnoj inicijativi za raspisivanje referenduma "67 je previše" koja se protivi odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina.

Pavić je kazao da građani imaju demokratsko pravo izjašnjavanja, ali i naglasio kako su alternativa mirovinskoj reformi manje mirovine ili dodatno povećano zaduženje od 45 milijardi kuna do 2040. godine.

Ustvrdio je da se reformom mirovinskog sustava želi riješiti problem nejednakosti među pojedinim umirovljenicima, posebice ženama rođenim nakon 1963. godine, zatim ojačati III. mirovinski stup i time povećati mirovine, omogućiti rad umirovljenicima te majkama dati šest mjeseci dodatnog staža za svako rođeno dijete.

Vezano za rad do 67. godine do pune starosne mirovine ministar je ustvrdio kako neće morati svi raditi do te dobi, već samo oni koji su kasnije ušli u svijet rada. Napomenuo je da je tu odredbu uvela još SDP-ova vlada, a da je ova aktualna samo skratila prijelazni rok na 2033. godinu.

SDSS-ova Dragana Jeckov upozorila je na problem zatvaranja 16 škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji, osobito onih koje pohađaju djeca po programima za pripadnike nacionalnih manjina.

Resorna ministrica Blaženka Divjak odgovorila je kako Ministarstvo ne predlaže mrežu škola, nego to čine osnivači - jedinice lokalne samouprave na temelju pedagoških standarda. "Škole se neće ukidati, nego će se nastojati osigurati dostupnost takvih programa na jeziku i pismu nacionalnih manjina, uz kriterij racionalnog raspolaganja resursima, najavila je ministrica.

-------------------------------------

Hrvatski sabor, nakon stanke za uskrsne blagdanje, zasjedanje počinje 12. sjednicom i aktualnim prijepodnevom u okviru kojega će predstavnici vlade odgovarati na zastupnička pitanja, a na dnevnom redu se, među ostalim, nalazi i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja uređuje se postupak primjene međunarodnih mjera ograničavanja koje Republika Hrvatska provodi u skladu s pravnim aktima Europske unije i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zakonsko rješenje koje je na snazi nije u skladu s preporukama Odbora stručnjaka Vijeća Europe MONEYVAL-a koji periodično procjenjuje sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma svojih članica te objavljuje izvješća

U skladu s preporukama FATF-a, prijedlog zakona uvodi novu definiciju imovine i drugih sredstava kako bi se jasnije definirale odredbe o zamrzavanju sredstava osobama na sankcijskim listama i njihovim pomagačima. Nova definicija imovine i drugih sredstava uključuje i virtualnu imovinu koja nije definirana, jer će se definirati zakonom koji uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Izmjene su u skladu s Direktivom 2018/843 i preporukama FATF-a.

Pojam kontrole ili nadzora proširuje se tako da se uvodi novi pojam zajedničkog ili neizravnog nadzora. Osigurava se da imovina ne bude, na posredan način, dostupna onim subjektima na koje se odnose međunarodne mjere ograničavanja. Nadalje, propisuje se da se zamrzavanje imovine i drugih sredstava subjekata prema kojima se mjere primjenjuju provodi bez prethodne najave/obavijesti tim subjektima. Novim prijedlogom osigurava se javna objava popisa fizičkih i pravnih osoba i drugih subjekata pod međunarodnim mjerama ograničavanja Europske unije i Ujedinjenih naroda u cilju očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te razvoja i jačanja demokracije.

Novim zakonskim rješenjem osigurava se da Republika Hrvatska može, u slučaju potrebe, primijeniti međunarodne mjere ograničavanja utvrđene rezolucijama Ujedinjenih naroda i prije završetka postupka prenošenja, usklađivanja i donošenja pravnih akata na razini Europske unije. Također, daje se mogućnost Vladi RH da Vijeću Europske unije predloži donošenje odluke, uredbe ili provedbene uredbe o određenoj međunarodnoj mjeri ograničavanja. Predložene izmjene obuhvaćaju i osnivanje Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja.

Na taj način, skraćivanjem dugog i nerazumljivog prijašnjeg naziva Skupine pojednostavljuje se naziv, ali i jasnije definiraju ovlasti Skupine uvođenjem proširenih ovlasti u vidu mogućnosti predlaganja Vladi RH uvođenja mjera ograničavanja. Uvedena je mogućnost da Skupina može predlagati Vladi uvođenje mjera ograničavanja u odnosu na određene fizičke i pravne osobe i druge subjekte, na prijedlog člana Skupine ili na inicijativu države članice Europske unije ili treće države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:14