'NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE'

VIDEO: NAELEKTRIZIRANI PROSVJED PROTIV FRLJIĆEVE PREDSTAVE U SPLITU Pravaši upali u kazalište, pokušali spriječiti izvedbu, u teatar stigla i policija

 Hanza Media

>>> NOVO 23:13 Nakon prosvjeda protiv predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je u splitskom HNK u ponedjeljak navečer počela s pola sata zakašnjenja, policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Nisu primjenjivane nikakve mjere prisile protiv bilo koga iz skupine ovih 18 osoba, rekli su u policiji.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je trabala početi u 20 sati, počela je tek pošto je policija iz gledališta udaljila ljude koji su držali transparente i pjevali.

U policiji su rekli i kako se utvrđuje i tko je razbio staklo najavnog izloga na pročelju zgrade Kazališta, u kojemu je plakat predstave "Naše nasilje i vaše nasilje".

Staklo je razbijeno, a ispod njega je zalijepljen transparent "Ova predstava me vrijeđa".

--------------------------------

21:47 Predstava je gotova. Osim početnog kašnjenja od pola sata, te izbacivanja dva posljednja reda partera iz kazališta, do kraja dugo iščekivanog Frljićevog uratka, nije bilo nikakvih problema, a publika je na kraju predstavu nagradila gromoglasnim pljeskom.

--------------------------------

21:45 Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je da je večeras oko 20:30 sati dobila dojavu da je podmetnuta bomba u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u kojoj se u to vrijeme čekao početak predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", ali je provjerom ustanovljeno da je dojava bila lažna.

"Odmah nakon što smo dobili dojavu, obavili smo protueksplozivnu provjeru prostorija u HNK i nije ništa pronađeno," rekli su Policijskoj upravi.

Novinari su, nakon što je policija izvela prosvjednike iz gledališta, vidjeli da dvojica policajaca u civilu s psom provjeravaju hodnike HNK i pitali su ih znači li to da je bila dojava o podmetnutoj bombi, no oni su samo rekli da "rade svoj posao".

U Policijskoj upravi su rekli kako je večeras prije početka Frljićeve predstave obavljen kompletan protueksplozivni pregled zgrade Kazališta kako bi se utvrdilo postoji li sigurnosni uvjeti za izvođenje predstave i da u toj provjeri nije ništa sumnjivo otkriveno. Radi sigurnosti, pregledavani su i svi posjetitelji prilikom ulaska u dvoranu.

Inače, netko je na ulazu u kazalište kamenom razbio staklo kojim je prekriven reklamni plakat za Frljićevu predstavu.

Split, 240417
Prosvjed ispred Hrvatskog narodnog kazalista zbog vecerasnje izvedbe predstave Nase nasilje vase nasilje redatelja Olivera Frljica.
Na fotografiji: tijekom prosvjeda na plakatu kamenon razbijeno staklo.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / CROPIX
Split, 240417
Prosvjed ispred Hrvatskog narodnog kazalista zbog vecerasnje izvedbe predstave Nase nasilje vase nasilje redatelja Olivera Frljica.
Na fotografiji: tijekom prosvjeda na plakatu kamenon razbijeno staklo.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / CROPIX

--------------------------------

21:11 Predstava je počela s 32 minute zakašnjenja pošto je policija iz gledališta udaljila desetak ljudi, koji su držali transparente i pjevali.

Ta je skupina sjedila u zadnjem redu, držali su transparente "Odlazi sotono iz našeg grada", "Napravi performans u Srbiji", "Ne izazivajte nas" i pjevali pjesmu "Zovi samo zovi", a jedan od njih je ustao i viknuo "Živio hrvatski Split".

Na to je iz drugog dijela gledališta skupina gledatelja ustala i odgovorila pjesmom "Kad bi svi ljudi na svijetu", što je izazvalo smijeh gledališta, a zadnji red je uzvrato pjesmama "Pravaška se krila nose i sa time se ponose" i "Ljubi Boga i bližnjega svoga".

Nakon polusatnog čekanja da predstava počne, u takvoj je atmosferi u gotovo punu dvoranu Kazališta ušla interventna policija. Jedan je policajac pozvao skupinu u zadnjem redu da izađe jer "su napravili prekršaj ometajući početak predstave".

"I oni drugi su pjevali, zašto i njih ne izbacite van", negodovali su neki od njih, no zatim su na nagovor policije počeli izlaziti i za nekoliko minuta svi izašli.

Po izlasku iz dvorane zadržali su se nekoliko minuta u hodniku, ne želeći izaći iz zgrade i buneći se zbog udaljavanja s predstave. No policajci su inzistirali, pa su u njihovoj pratnji ipak svi izašli. (Hina)

--------------------------------

20:40 Predstava je počela. Iz HNK je izbačena većina članova HSP-a koji su ušli na predstavu.

--------------------------------

20:32 Policija je 'zauzela' kazalište i kako počela s izbacivanjem pojedinaca iz teatra koji pjevaju pravaške pjesme, javlja Slobodna Dalmacija.

Prije 15-ak minuta započeli su sa snimanjem situacije i publike, nakon čega su trojicu prosvjednika 'izvukli' iz kazališta.

Inače, ispred kazališta je žestoko napadnut i dramaturg te publicist Jasen Boko. Optužili su ga prosvjednici da je vrijeđao osjećaje vjernika. Boko se pak pokušao ispričati prosvjednicima, uvjeravajući ih da to za što ga optužuju nije istina.

Njegova isprika nije prihvaćena. Policajci u civilu naposlijetku su Boku otpratili do ulaza u kazalište.

--------------------------------

20:15 Ispred kazališta okupljeni prosvjednici zvižde publici, kako jedna po jedna osoba polako ulazi u teatar, te im pogrdno dovikuju 'četnici' i 'balkanska krčmo', piše Slobodna Dalmacija. Pravaši i ostali protivnici održavanja predstave strateški su se rasporedili po kazalištu, uz mnogobrojne transparente, između ostalih i onoga na kojem piše 'Sotono, odlazi iz našeg grada', a teatrom se osim toga, u ovom trenu na najjače ori pjesma 'Zovi, samo zovi'.

Inače, dosta karata za predstavu odavno je rasprodano a ispred kazališta viđeni su i Predrag Lucić te Dragan Markovina. Veliki dio ulaznica kupili su i pripadnici pravaških stranaka.

--------------------------------

19:59 Desetak članova HSP-a ušlo je na predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje" u splitsko kazalište koja počinje u 20 sati. Nisu rekli zašto idu na predstavu i kakvi su im planovi, a predvođeni su Markom Skejom, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, u 19 sati počeo je drugi prosvjed u organizaciji HSP-a, HČSP-a..., no na Trgu Gaje Bulata vidljivo je i dosta pripadnika tzv. lijevih stranaka i udruga.

U jednom trenutku došlo je do naguravanja prosvjednika s policijom, no ubrzo je sve mirno riješeno. Inače, nisu zabilježeni nikavi ozbiljniji incidenti, a policajci, od kojih brojni u civilu, zasad imaju kontrolu nad situacijom.

Na prosvjed je došao i SDP-ovac Arsen Bauk. On je više od 20 minuta stoički podnosio teške uvrede. Na većinu pitanja prosvjednika je odgovarao, ali na teške uvrede i uvrede upućene njegovoj obitelji nije ništa rekao.

Situacija je nakon 19h postala naelektrizirana. Za predstavu je, inače, prodano 440 ulaznica, a kapacitet HNK-a je oko 600.

--------------------------------

Naša sloboda prestaje tamo gdje počinje tuđa, ključna je rečenica prosvjeda na Trgu Luke Botića, pred splitskim HNK, a protiv izvođenja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića.

Nekoliko stotina prosvjednika, u ponedjeljak je poslijepodne, ispred crkve Gospe od zdravlja - na miran način izrazilo svoje neslaganje s postavljenjem ove, kako su je nazvali - "blasfemične predstave", koja duboko vrijeđa vjerske osjećaje kršćana i muslimana - na repertoar Marulićevih dana, piše Slobodna Dalmacija.

- Radi se o čistoj političkoj provokaciji. Tu nema ništa umjetničkog. Ona vrijeđa vjerske osjećaje i nacionalni identitet, čiji je simbol hrvatska državna zastava, kazao je dr. Marko Jukić iz Hrvatske udruge Benedikt, koji je naglasio da on nije član nijedne političke stranke, već je njegova stranka samo i jedino Hrvatska.

- Smatramo Ministarstvo kulture koje je financiralo ovakve Marulićeve dane s 370 tisuća kuna, kao i ministricu kulture Ninu Obuljen, suučesnicima u ovom sramotnom činu, a najodgovornijim držimo intedanta HNK-a Gorana Golovka - kazao je Jukić, nakon čega su se čuli zvižduci i zaorilo "ostavka, ostavka", a prosvjednici su podignuli transparente na kojima je bilo ispisano "Ova me predstava vrijeđa".

- Kršćanski Splite, buni se! - zavapila je Daniela Visković Veršić, koja je govorila o liku i djelu oca hrvatske književnosti, a koji je, kako je kazala, pisao svoju Juditu nošen vjerom u trojednoga Boga.

- Ova predstava izruguje sve što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto - istaknuo je i katolički laik Teo Klarić iz Hrvatske udruge Benedikt, a na istom je valu bilo i priopćenje Mjesnog ordinarija u kojem je upozoreno da se kultura zaodijeva u ruho nepristojne demokracije, a ovom se predstavom blasfemičnog sadržaja, direktno ustaje protiv čovjeka, Boga i nacije, i ruga našim svetinjama uoči blagdana splitskog zaštitnika Svetog Duje.

Prosvjedni skup u organizaciji Hrasta i Hrvatske udruge Benedikt, na trenutak je iskoristio i kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum, koji je za postavljanje Frljićeve predstave optužio Andru Krstulovića Oparu i Marijanu Puljak.

- Zato protiv Frljića, ali i protiv svih političara koji su platili ovu predstavu, počevši od ministrice Obuljen, Oparine prijateljice umjetnice te ministrice Dalić, donatorice pametne Puljak treba podnijeti kaznenu prijavu zbog poticanja rasizma i rasnih podjela - ističe Kerum, te dodaje:

Ova predstava vrijeđa vjerske osjećaje kršćana i muslimana, njome se unose podjele u društvo i širi rasna mržnja. Poštujem sve ljude, vjernike, nevjernike, agnostike, volim svoje, ali nisam protiv tuđeg - kazao je Kerum i poljubio veliki križ koji je nosio oko vrata, podsjetivši novinare i okupljene znatiželjnike "da živimo u kršćanskoj Europi u kojoj je na svakom brdu jedan križ i zato je nedopustivo da se vjeru izvrće ruglu na bilo koji način".

Novinarima se obratio i Jozo Matić, invalid Domovinskog rata, i kako je istaknuo član HDZ-a od 1989., koji je kazao da su, unatoč tome, što živimo u demokraciji i pluralizmu u kojem svatko ima pravo na svoje mišljenje, predstave koje imaju za cilj jedino vrijeđati vjerske i nacionalne osjećaje, koje vrve rasizmom - nedopustive.

- Ovaj prosvjed je točka na i konačno je vrijeme da institucije izvrše svoj posao, i zaštite zakone Republike Hrvatske. Nakon što su reagirali njemački, poljski i mađarski novinari, nakon što su se svi negativno izrazili prema scenama koje koje šire netoleranciju, mržnju, grubo vrijeđaju vjerske osjećaje, vrijeme je da se donese pravni lijek koji će zaustaviti devastaciju hrvatskog društva i hrvatskog naroda, kako u Hrvatskoj, tako i izvan naših granica - kazao je Ivan Turudić iz udruge Hrvatskih ratnih veterana Domovinskog rata, koji je naglasio da su organizatori prosvjeda izričito protiv toga da se održavanje predstave i fizički spriječi, a kako se najavljivalo od strane nekih krajnje desnih stranaka tijekom dana.

- Ne, i ne, mi smo protiv bilo kakvog nasilja, i mi u ovome trenutku na nasilje koje se provodi u Gradu Splitu, u HNK-u, nećemo odgovoriti nikakvim nasiljem. Ovo je mirni prosvjed, ne očekujemo nikakve ekscese, kazao je Ivan Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:09