MAĐARI SE UPLAŠILI

VIDEO: NAJVEĆA EUROPSKA ZMIJA IZAZVALA PANIKU MEĐU TURISTIMA KOD ŠIBENIKA Gmaz dug nekoliko metara pokušao im se iz mora popeti na brod

 
 Youtube screenshot

U redakciju jadranskog portala Morski.hr hrstigle su neobične snimke iz šibenskog akvatorija na kojima se vidi prilično duga zmija koja pliva u moru i pokušava dogmizati na brod. Mađarski turist snimio je zmiju između otoka Kakana i Velog Borovnjaka, javlja Slobodna Dalmacija.

Stručnjak Andrej Simčić koji dugo proučava gmazove na području Hrvatske za Morski.hr rekao je kako se radi o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najduljoj europskoj zmiji.

- Naraste oko 2 i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku.

U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali uglavnom se hrani glodavcima - zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost.

Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno - kazao je Simčić

- Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug (rijetko se vidi i endemska je vrsta), poskok i riđovka. Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna nije smrtonosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize osobu slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete - zaključuje Simčić.

Ispod objave javili su se drugi koji su na istom mjestu i prije snimili zmiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:02