POVIJESNI POTHVAT

VIDEO: 'NE VJERUJEM DA JE ITKO IKAD NAPRAVIO NEŠTO SLIČNO!' Kamera Jutarnjeg lista jučer je cijeli dan provela na Kaptolu, pogledajte neke kadrove

 
 Boris Kovačev / CROPIX

VIDEO: Jakov Novak

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

Dio sjevernoga tornja katedrale skinut je u 17,58 minuta kontroliranom eksplozijom do koje je došlo po pritisku na gumb detonatora.

Odmah po detonaciji, pojavio se dim koji je nastao kada se prilikom ekplozije zapalio dio cerade kojom je bio zaštićen vrh tornja. Odvajanje je počelo nekoliko minuta kasnije kada su dronovi provjerili da je detonacijom učinjen pravilan rez kako bi se dio sjevernog tornja mogao spusititi u komadu.

Katedralni toranj je odvojen između 72. i 73. reda, skinula ga je dizalica od 500 tona, a druga dizalica obuhvatila je cijeli zvonik i spustita ga u jednom komadu.

Alpinisti su prethodno, u drugom pokušaju, sajlama povezali vrh tornja s dizalicom.

Kamera Jutarnjeg lista cijeli dan je provela na Kaptolu i zabilježila nekoliko povijesnih kadrova. Od eksplozije na vrhu katedrale, do spuštanja tornja, pa do oduševljenog Bozanića u društvu alpinista...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:01