NE OSJEĆA KRIVNJU

VIDEO: ODBIO PLATITI KAZNU 'Branio sam ministra Linića i zakon, a država me osudila'

Zadar, 020713Goran Perovic Mungos koji je prekjucer napadnut na zadarskoj trznici jer je radio sa fiskalnom blagajnom dok su prodavaci strajkali u znak prosvjeda protiv uvodjenja istih.Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX

Goran Perović Mungos, piljar sa zadarske tržnice, pozvan je u srijedu pred Prekršajni sud u Zadru jer je odbio platiti kaznu od 600 kuna za remećenje javnog reda i mira, za što ga je policija prijavila nakon incidenta koji je izbio 1. srpnja prošle godine, na dan uvođenja tzv. fiskalizacije na tržnicama, piše Slobodna Dalmacija.

Perović je nabavio fiskalnu blagajnu i toga je jutra na štandu svoga trgovačkog obrta za prodaju voća i povrća “Citrus” na zadarskoj tržnici počeo izdavati uredne fiskalne račune kupcima. To je izazvalo negodovanje njegovih kolega prodavača koji su odlučili prosvjedovati zbog uvođenja fiskalizacije na tržnici.

Nakon što je Gojko Soldo prišao Perovićevu štandu i počeo vrijeđati njega i suprugu, izbila je tučnjava u kojoj su sudjelovali i Perovićev sin Luka te Gojkov sin Drago Soldo.

Premda je Perović tvrdio da je bio napadnut i da je branio suprugu i robu na štandu, policija je ipak uputila optužni prijedlog protiv svih sudionika tučnjave. Prekršajni nalog protiv Gojka i Drage Solde postao je pravomoćan, što znači da su oni kazne platili ili se barem nisu žalili, dok su Goran i Luka Perović uputili prigovor, pa ih je sudac Neven Troskot pozvao pred sud, čemu se odazvao Goran Perović koji je donio pisano očitovanje sina Luke, spriječenog zbog polaganja ispita u Zagrebu.

- Ostajem pri svom prigovoru da se ne osjećam krivim. Ne radi se o novcu, već o principu. Ja sam i moja obitelj toga dana napadnuti jer smo poštovali zakone Republike Hrvatske, a država, odnosno policija, nije ništa učinila da nas zaštiti.

Policija je napravila veliki propust jer se znalo toga dana da će biti nereda na tržnici. Mediji su bili tamo, lokalna televizija je sve snimala, a policije nigdje.

Da je policija toga dana radila svoj posao kako treba, ja ne bih sada sjedio na optuženičkoj klupi – rekao je Perović sucu Troskotu, koji ga je upitao nije li ipak sudjelovao u tučnjavi, odnosno udario šakom u glavu Gojka Soldu.

- Bilo je fizičkog kontakta između mene i Solde, ali u samoobrani. On je prišao meni na štandu i počeo vrijeđati mene i suprugu, na što ja nisam reagirao. Udarac otvorenim dlanom, a ne šakom kako je navela policija, uslijedio je nakon što je Gojko krenuo rukom prema mom vratu što je bio “okidač” za moju samoobranu.

Sudionik sam Domovinskog rata, prošao sam obranu Zadra na prvoj crti i napadnut - instiktivno sam reagirao braneći suprugu, sebe i štand, jer sin Luka se zna i sam obraniti.

Nakon što sam ga odgurnuo, Soldo je pao na leđa, a sin Luka je prišao kako bi smirio situaciju. Tada je njega s leđa napao Drago Soldo udarivši ga po zatiljku. Nakon što se sabrao, Luka je uzvratio i udario Soldu nogom u guzicu kako bi se ovaj smirio, međutim on je nastavio napadati. Ja sam tada prišao i uhvatio ga rukama kako bi ga odmaknuo od Luke ali sam izgubio ravnotežu i pao na tlo, a oni su me nastavili tući dok sam ležao na tlu – ispričao je Mungos sucu tijek tučnjave.

Na pitanje poznaje li se sa Soldom, Perović je rekao da su se javljali kao sugrađani, a desetak dana nakon tučnjave, zbog čega je policija odredila sedmodnevnu mjeru zabrane međusobnog prilaženja, susreo se s Gojkom Soldom u gradu.

- Tada smo pružili ruku jedan drugome i dogovorili se da nema zle krvi među nama i našim obiteljima. Mi nismo u svađi – rekao je Perović.

- Do toga svega ne bi ni došlo da je policija odradila svoj dio posla – ponovio je Perović.

- Ne znam tko je bio inicijator tih prosvjeda 1. srpnja, ali ne vjerujem da su to bili Gojko i Drago Soldo, oni su se tu posredno uključili – rekao je, među ostalim, Perović sucu.

Rješenje Suda dobit će u pisanoj formi, a odlučan je, kako je rekao, da ne plati kaznu makar se ne radi o velikom iznosu, jer to jednostavno ne bi bilo pošteno.

Hoće li tako odlučiti i sud, znat će se uskoro, piše Slobodna Dalmacija.

'Želim živjeti i raditi pošteno, ali...'

Fiskalizacija je dobro zamišljena, ali u praksi ima puno problema koji dovode u pitanje njenu provedbu. Na tržnicama se, nažalost, nije puno toga promijenilo. Oni koji su prije radili kao trgovački obrti, prebacili su se u obiteljska poljoprivredna gospodarstva kako bi bili oslobođeni plaćanja poreza. Vrlo je teško i komplicirano utvrditi njihove prihode, porijeklo i količine prodane robe, tako da se zakon obilato zaobilazi i nikome ništa. Ova situacija s reorganizacijom Državnog inspektorata samo tome ide u prilog.

Ja još uvijek vjerujem da se u ovoj državi isplati živjeti i raditi pošteno i u skladu sa zakonima, ali me hvata depresija kada vidim da se to tako teško i sporo provodi, da se zakoni zaobilaze i da nitko ne štiti one koji žele raditi ispravno. Eto, ja sam imao problema zbog fiskalizacije koju je uveo ministar Slavko Linić, a nitko me iz države nije zaštitio u tome, već sam još dobio prijavu od policije. Što reći na kraju? Ustrajat ću, ne mogu protiv sebe - rekao nam je nakon ročišta Goran Perović Mungos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:07