OBRAĆANJE JAVNOSTI

VIDEO: 'ODLUKA POVJERENSTVA NIJE UTEMELJENA NA ZAKONU' Premijer održao izvanrednu presicu: 'S brojnim diplomatima sam bliži nego s Pokazom'

 
 Nikola Vilić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak poslijepodne na konferenciji za novinare da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije jednoglasno donijelo odluku kojom je povrijedio načelo djelovanja te ocijenio da se radi o štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva, kao i za njegov imidž.

- Danas je jako zabavan daa pa ćemo se malo zabavljati - rekao je premijer prije samog početka. Za odluku je rekao da je riječ o percepciji tri člana Povjerenstva bez uporišta u zakonu.

- Motiv presice je odluka Povjerenstva koja očito nije donesena jednoglasno nego, koliko sam čuo od suradnika, otprilike rezultatom 3-2. Budući da se radi o štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva, a ujedno o odluci koja i meni u javnosti čini malu štetu, mislim da je fer da se čuje i druga strana i da se hrvatskoj javnosti približi tematika jer naši građani nemaju realnu i cjelovitu sliku - rekao je i objasnio tko je Igor Pokaz, aktualni veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- On je čovjek kojeg poznajem od 1994. koji je prvi put 2009. postao veleposlanik pri sjevernoatlantskom savezu NATO u Bruxellesu. Gordan Jandroković, Ivo Sanader i Stjepan Mesić su tad činili trokut koji je odlučivao o imenovanju. 2012. je bio veleposlanik u Moskvi, do 2015., a o tome su odlučili Vesna Pusić, Zoran Milanović i Ivo Josipović. Kad je predloženo da postane veleposlanik pri Ujedinjenom Kraljevstvu, odlučil su Marija Pečinović-Burić, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković.

Ovo je treći put i to dovoljno govori kad netko napiše da je netko kuma pokušao prošvercati u diplomaciju - naglasio je premijer. Pokaz se 1994. zaposlio u ministarstvu vanjskih poslova.

- 1999. se ženio i zamolio me da mu budem kum što sam ja rado prihvatio. Niti je ta činjenica bila relevantna za to što je on odabrao diplomaciju kao karijeru, niti što je poslao veleposlanik pri NATO-u, ni veleposlanik u Rusiji. To govorim da jasno banaliziram rezoniranje pojedinih članova Povjerenstva. Jedna kompletna banalizacija jedne nevjerojatne odluke.

Ovo je nevjerojatna odluka, nije utemeljena na zakonu. Proizvoljna percepcija troje članova Povjerenstva. Samo se o tome radi, o troje ljudi. Nema uporišta u zakonu i nije utemeljena niti na činjenici da je riječ o stručnoj osobi koja se diplomacijom bavi 25 godina. Ne razumijem koji ja interes u tome imam, korist, profit, bilo što… Kakve veze imam s tim što netko tko je 25 godina u diplomaciji sad postao veleposlanik - rekao je Plenković najavivši ilustrativno objašnjenja procesa imenovanja veleposlanika.

'Znamo mi svi tko je kome što'

Nakon detaljnog objašnjenja procesa imenovanja i izbora premijer je dodao:

- Cijeli proces je tajan, nema javnosti. Dok sve instance nisu gotove, sve je tajno do imenovanja. A ako je nešto tajno, onda se ni ne može nešto deklarirati. U praksi kome deklarirati? Predsjednica Republike zna za činjenicu da smo Pokaz i ja u kumskoj vezi, tadašnja ministrica je to također znala kao i predsjednik Sabora, a vjerujem i ostali uključeni. To je poznato bilo svima onima koji su bili uključeni. Imamo 58 veleposlanstava, 24 generalna konzulata po svijetu i Europi, 88 diplomatskih predstavništava sve zajedno. Tražio sam ministra da mi da imena osoba koji su na čelu tih misija. Prosjek godina je uglavnom 25 godina. Samo jednog čovjeka ne poznajem od svih. Ogromnom broju njih, kojima nisam kum, su bliži i bolji sa mnom od osobe kojoj sam kum. Češće se vidim s njima, češće razgovaramo, oni su mi bliži. Čak bi ovaj mogao biti ljubomoran što se češće čujem s drugima. Hoću reći da su ovakve situacije apsurdne. Apsurdna je odluka kao i posljedica odluke. Zato radim presicu jer moramo stati na kraj nečemu što je nenormalno.

Politička bit zašto se ovo zbiva. Prijavitelj je Miro Bulj, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru. Imamo sport u kojem imate saborske zastupnike prijavitelje koji instrumentaliziraju Povjerenstvo da se bavi nečim nebitnim. Potrošilo se puno novca da bi se ovo odlučilo. Da sam ja tada htio da to bude g. Bulj, da postane veleposlanik, to bi onda bilo zanimljivo. Ali netko tko je 25 godina u sustavu, tko se obrazovao, netko tko je stručan i kojeg su druge političke garniture imenovale, to nije problem. Moram istaknuti - apsurdnost instance, pravnu neutemeljenost i instrumentalizaciju Povjerenstva od strane političke oporbe. Dosta je toga. Ne u smislu prijetnje, ali javnost mora znati. Ovo što sam sad objasnio, to ljudi moraju shvatiti. Kad bih sad nabrajao s kim sam sve dobar, potrajalo bi. Poanta je da imamo temeljno nepoznavanje procedure (da ovo netko zna, ne bi donijeli ovakvu odluku) i nepoznavanje konteksta. Znamo mi svi tko je kome što. Ovo je bio vrlo efektan diskvalificirajući autogol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu.

'Nisam vidio Penavinu izjavu, ali HDZ ne može rješavati rad DORH-a'

Kad su na red došla novinarska pitanja, dotaknuli su se i drugih tema. Premijer je rekao da nije znao za izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je u petak na konferenciji za medije izrazio veliko nezadovoljstvo što ni u ovih godinu dana po tom pitanju ništa nije učinjeno te najavio i mogućnost svog izlaska iz HDZ-a. Premda nije htio komentirati Penavinu izjavu, premijer je rekao:

- Nisam znao da je rekao da će izaći iz HDZ-a. Nisam vidio izjavu pa je ne bih komentirao. HDZ ne može rješavati rad DORH-a, političke stranke nemaju upliv u procesuiranje ratnih zločina. Vidio sam da se pokreće postupak protiv četiri osobe koje su počinile zločine na području Vukovara. One nisu dostupne. Penava je izravno izabran gradonačelnik kojem sam više puta pomagao u kampanji i drago mi je da se brine o ovoj temi, ali vrlo precizno poštujući institucije koje rade na tome. Treba pronaći krivce za ratne zločine, ali to nije stvar HDZ-a. Procesuiranje se ne događa unutar niti jedne stranke. Nije točno da se ništa nije dogodilo po ovom pitanju, Penava bi trebao ažurirati informacije.

Vratili su se na temu odluke Povjerenstva govoreći o eventualnim izmjenama zakona. Plenković je istaknuo da je kršenje načela djelovanja toliko fleksibilno i rastezljivo da dovodi do scenarija poput današnjeg.

- Nema zakona na temelju kojeg bi ja kao dužnosnik trebao znati da tijekom tajnog postupka moram javiti informaciju ljudima koji je već znaju. Ne postoji takav zakon. Ajmo u modifikaciju zakona da se ovakve svari ne događaju. Moraš znati što je dopušteno, ali ovdje toga nema, ovdje se radi o nečijoj percepciji. Ovdje nema sukoba interesa, ali u javnom je prostoru ostala etiketa da sam ja prošvercao kuma u diplomaciju. To ne može biti. Samo jednu osobu u diplomaciji znam kraće od 25 godina, dakle sa svima me mogu povezati - rekao je Plenković.

Govoreći o štrajku učitelja, nastavnika i profesora te o pristupu Vlade tom problemu, premijer je sarkastično dobacio da smatra kako bi u prosvjeti trebalo dići plaće za sto posto, ali da je i to škrto. Na pitanje o izborima nije htio odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:06