BIVŠI MINISTAR

VIDEO: ODLUKA SABORSKOG POVJERENSTVA: Lovri Kuščeviću skinut zastupnički imunitet! MARAS 'Ako se optužnica potvrdi, od Plenkovića očekujem ostavku'

 
Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak je jednoglasno skinulo zastupnički imunitet HDZ-ovu zastupniku Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave, na zahtjev DORH-a radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Premda je predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek apelirao na članove tog tijela da se ne upuštaju u političke kvalifikacije predmeta, oporba se na taj poziv oglušila.

SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je da je riječ o najbližem suradniku premijera Andreja Plenkovića, donedavnom ministru i političkom tajniku HDZ-a te da do sada još nismo imali takav postupak.

"Do prije dva mjeseca premijer je gorljivo branio Kuščevića i govorio da je s njim prošao papir po papir i da nije našao ništa sporno, i to je još više zabrinjavajuće", kazao je Maras.

Poručio je da od premijera očekuje ostavku ako se optužnica protiv Kuščevića potvrdi, jer je preuzeo političku odgovornost za njega.

Zagreb, 020919. 
Sabor.
Markov trg.
51. sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva
Na fotografiji: Glasovanje o skidanju imuniteta.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

I Mostov Robert Podolnjak smatra da slučaj nedvojbeno ukazuje na odgovornost premijera Plenkovića jer je branio Kuščevića iako dokumentacija pokazuje da postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela.

Istaknuo je i da je za sustav tragično što ne postoje kontrolni mehanizmi koji bi spriječili ovakve situacije nego kriminal i korupciju otkrivaju mediji koji jedini zaslužuju izvanrednu ocjenu.

Kako smo već ranije pisali, bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovru Kuščevića, kako doznajemo, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) tereti da je počinio dva kaznena djela protiv službene dužnosti - zloupotrebu položaja i ovlasti iz članka 291 stavka 1 i 2 Kaznenog zakona, zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Riječ je o kaznenom djelu kada “službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu” te ako je tim kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta.

Zagreb, 020919. 
Sabor.
Markov trg.
51. sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva
Na fotografiji: Robert Podolnjak
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Robert Podolnjak

Prenamjena

DORH ga zasad tereti, kako smo već pisali, za dva slučaja, i to za onaj s prenamjenom štale za kuniće u stambeni objekt te za slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio njegov šogor Ivica Žuvić. Kuščević je prvoosumnjičeni u ovim slučajevima, a istraga će obuhvatiti i njegova šogora Ivicu Žuvića kao drugoosumnjičenog, tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića kao trećeosumnjičenog te sadašnjeg načelnika Općine Nerežišća Svemira Obilinovića kao četvrtoosumnjičenog, koji je tada bio na čelu jedinstvenog upravnog odjela Općine.

Nakon provedenih izvida i kriminalističkog istraživanja te na temelju kaznene prijave Policijskog USKOK-a od 27. kolovoza protiv Kuščevića i ostalih, USKOK je zaključio da postoji osnovana sumnja za zloupotrebu položaja i ovlasti, te da je potrebno donijeti rješenje o provođenju istrage.

Zagreb, 020919. 
Sabor.
Markov trg.
51. sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva
Na fotografiji: Ivan Pernar.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ivan Pernar

Dopune plana

Prvo kazneno djelo koje mu se stavlja na teret je vezano uz izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Nerežišće donesenih 2015. Kuščević je tada kao općinski načelnik, sumnja DORH, u razdoblju od prosinca 2015. do veljače 2016. s Jakšom Goićem kao predsjednikom Općinskog vijeća Nerežišća i Svemirom Obilinovićem, koji je tada bio pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine, sebi omogućio da se štala u negrađevinskoj zoni prenamijeni u kuću. To su napravili, sumnja se, protuzakonitim izmjenama i dopunama prostornog plana tako što su donijeli rješenje o navodnoj ispravci greške. Kuščević je, naime, od Goića tražio da u ime Kluba vijećnika HDZ-HSS Općine Nerežišće naknadno napiše prijedlog za izmjenu odredaba članka 62 i 120a Odluke o donošenju prostornog plana tako da se doda odredba kojom se omogućava prenamjena postojećih gospodarskih građevina za uzgoj životinja u poslovnu ili stambenu namjenu. U tom je prijedlogu, postoji osnovana sumnja, lažno navedeno da je predan 23. siječnja 2015. kako bi prikazali da je taj prijedlog bio razmatran i prihvaćen tijekom postupka izmjena i dopuna prostornog plana, ali da samo greškom nije uvršten u konačni tekst Odluke o donošenju izmjena i dopuna prostornog plana. Goić je kao trećeosumnjičeni napravio i potpisao prijedlog Kluba vijećnika s datumom 23. siječnja 2015.

Pod drugim kaznenim djelom, Kuščevića terete da je omogućio kupnju stana iz programa poticane stanogradnje (POS) svojem šogoru Ivici Žuviću, koji na to nije imao pravo, te da mu je tako omogućio nepripadajuću korist od najmanje 60.000 kuna.

Žuvić je, kao drugoosumnjičeni, u zahtjevu za kupnju stana po povlaštenim uvjetima priložio neistinitu izjavu da u svojem vlasništvu nema nikakvih nekretnina iako ima stan u Splitu, u kvartu gdje je cijena oko 2500 eura po četvornome metru, nakon čega je Kuščević 22. siječnja 2012. na sjednici povjerenstva koje je provodilo natječaj i razmatralo zahtjeve, kao njegov predsjednik, prilikom odlučivanja o Žuvićevu zahtjevu prešutio ostalim članovima da mu šogor ima u vlasništvu stan u Splitu. Zbog toga je povjerenstvo utvrdilo listu prvenstva na koju je uvrstilo i Žuvića. On je potom 29. srpnja 2010. s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sklopio ugovor o kupoprodaji stana u Nerežišćima iako na to nije imao pravo.

Pribavljena korist

Pribavljena korist nije utvrđena, ali iznos je veći od 60.000 kuna pogleda li se ukupna razlika između obračunate kamate po nižoj stopi i kamate prema uvjetima redovnih kredita banaka. Stoga postoji osnovana sumnja da je Kuščević na poticaj Žuvića iskoristio svoj položaj i nije poduzeo dužnu radnju te je svojem šogoru omogućio pribavljanje znatne imovinske koristi. Žuvića se sumnjiči za kazneno djelo poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti, što se kažnjava kao da je on sam počinio kazneno djelo zloupotrebe.

USKOK je u ovim slučajevima prikupio opsežnu dokumentaciju te privremeno oduzeo neke predmete u pretresima kuća Lovre Kuščevića i Ivice Žuvića. Tu su, primjerice, dokazi da Žuvić u vlasništvu ima stan u Splitu (vlasnički list, zapisnik s ostavinske rasprave, ugovor o doživotnom uzdržavanju, potvrda iz porezne), zapisnici sa sjednica Općinskog vijeća, izmjene i dopune plana i rješenje o ispravcima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:11