OBJAVIO MINISTAR

VIDEO: ODOBRIO HZZO Lijek Spinraza prvih šest mjeseci bit će odobren svim oboljelima

 
Lucijan Vukelić i Milan Kujundžić
 Dragan Matic / CROPIX

"Lijek Spinraza za liječenje SMA (spinalne mišićne atrofije) primjenjivat će se za liječenje svih bolesnika tipa 1,2 i 3, ali u skladu sa stručnim kriterijima i preporuci referalnih centara za neuromuskulaturne bolesti", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon što je to danas odlučilo Upravno vijeće HZZO-a. Ovoj je odluci prethodila odluka Povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva za lijekove HZZO-a.

Direktor HZZO-a Lucijan Vukelić dodao je da će se lijek odobravati na šest mjeseci onim pacijentima koji zadovoljavaju stručne kriterije, a nakon toga radit će se procjene učinkovitosti. "Onim pacijentima kod kojih ne bude napretka u liječenju lijek će se ukinuti. Za one koji nastavljaju terapiju nova procjena radit će se nakon idućih šest mjeseci", rekao je Vukelić.

Zagreb, 120719.
U HZZO-u odrzana konferencija za medije o novim lijekovima na listi HZZO-a, medju ostalima i lijek za Spinrazu.
Na fotografiji: ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelic, ministar zdravstva Milan Kujundzic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Lucijan Vukelić i Milan Kujundžić

Zasad Spinrazu dobiva 12 pacijenta, a još 14 ih je na Rocheovu lijeku za koji se radi kliničko ispitivanje u Hrvatskoj. Procjena je struke da bi se Spinrazom trebalo liječiti još oko 40 pacijenata, a ministar kaže da je ukupni godišnji trošak oko 150 milijuna kuna.

Upravno je vijeće odobrilo i liječenje još jedne rijetke bolesti - mukopolisaharidoze alfa tipa 4 lijekom elosulfaza alfa.

Također, iz HZZO-a su upozorili na činjenicu da neki liječnici obiteljske medicine na Jadranu odbijaju primiti pacijente koji su na ljetovanju i upućuju ih na Hitnu pomoć ili u turističke ordinacije gdje uslugu moraju platiti.

"Svi koji se zateknu izvan svog mjesta prebivališta, mogu u mjestu gdje borave dobiti medicinsku skrb. Građani koje liječnici odbiju pritužbu mogu poslati u HZZO i sasvim sigurno ćemo poslati kontrolu. Naime, za svakog pregledanog pacijenta za kojeg liječnik PZZ-a nema glavarinu HZZO posebno plaća pregled", objasnio je Vukelić i najavio sankcije za one koji ne poštuju potpisane ugovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:30