KAŠINA

VIDEO: OSNOVANA STRANKA IVANA PERNARA 'Smijenite me kad prestanem ispunjavati vaša očekivanja'

 
Branimir Buljac i Ivan Pernar
 Bruno Konjevic / CROPIX

Bivši članovi Živog zida okupljeni oko Ivana Pernara i Branimira Bunjca osnovali su u nedjelju u prigorskom selu Kašini Stranku Ivana Pernara (SIP), a za njezina predsjednika izabrali nositelja imena stranke.

Osnivačkoj skupštini nazočilo je 216 članova iz različitih dijelova Hrvatske, među kojima je bilo i voditelja županijskih organizacija Živog zida.

Pernar je za predsjednika izabran sa 148 glasova, a Branimir Bunjac dobio je 57 te postao potpredsjednik stranke.

Zahvalivši se članovima skupštine Pernar je ustvrdio da ih je okupio zajednički cilj oslobađanja zemlje i jedinstvo građana u borbi protiv okupatora zemlje.

Poručio je svima da će ostati zajedno i napredovati dok se budu borili za zajedničke ciljeve otvorena srca, a da će im biti kraj kad počnu spletkariti i raditi za svoje osobne interese, kao što se dogodilo u Živom zidu.

Dodao je i kako je njegova sudbina u rukama članova SIP-a i pozvao ih da ga smijene kad prestane ispunjavati njihova očekivanja.

Tri četvrtine članova Skupštine dalo je glas za naziv Stranka Ivana Pernara, jednog od osam naziva koji su bili u igri. Stranka Ivana Pernara i Branimira Bunjca dobila je trideset glasova a ostali, Demokratska akcija, Otpor, Živi otpor, Plamena nada i drugi, dobili su od dvanaest do tek dva glasa.

Pernar je prijedlog da se stranka zove njegovim imenom obrazložio time što je on "najpoznatije lice" i da za njega "najviše znaju" te da će se "stranku i tako i tako identificirati" s njegovim imenom, ali da se ubuduće ono može lako promijeniti.

Tito je imao svu moć, ali nije stranku nazvao svojim imenom

Jedan od sudionika rasprave ustvrdio je međutim kako je "Tito imao svu moć u politici, ali mu nije padalo na pamet stranku nazivati svojim imenom".

Pernar pak nije smatrao da treba išta govoriti u prilog svojoj kandidaturi za predsjednika SIP-a, nego je samo poručio: "Sve znate!".

Protukandidat Bunjac je rekao da će tražiti povećanje plaća i mirovina, zauzimati se za borbu protiv korupcije i smanjenje poreznih davanja i da će kao odlučan, nepopustljiv i pošten čovjek u tome ustrajati.

U predstavljanju programa stranke rečeno je da se zauzimaju za direktnu demokraciju i da nastavljaju izvorna načela iz 2011. iz kojih je nastao Živi zid.

Skupština je počela sa sat zakašnjenja i odvijala se s teškoćama te čestim zastojima pri glasanju i obrazlaganju prijedloga.

Dnevni red, kao i neke odluke, usvojeni su bez alternativnih prijedloga. Zastoje je rješavao sam Pernar dajući konkretna uputstva predsjedavajućoj Skupštine što treba napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 19:42